Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Orlando blixtsnabb till slut – klar för Derbystoet

Gävletränaren Fredrik Wallin har kvalat in ytterligare en storloppsfinalist. Detta sedan Orlando svarat för en rejäl avslutning i sitt uttagningslopp till Derbystoet.

(TV: Bilder från ATG)

Publicerad:
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Fredrik Wallin tränar Orlando som vann sitt uttagningslopp till Derbystoet. Ulf Ohlsson satt i segersulkyn. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Derbystoet – försök 1:

Efter en resa i mestadels tredje invändigt säkrade Fredrik Wallin-tränade Orlando (e. Classic Photo) segern i sitt uttagningslopp till Derbystoet. Fältet splittrades upp dryga halvvarvet från mål och i det lägget bytte Ulf Ohlsson ut den positionen mot andra utvändigt.

In på upploppet vred Ohlsson på till egen attack och Orlando växlade enkelt ned sina konkurrenter till slut. Orlando passerade mållinjen på 1.12,2a/2140 meter. Segern värd 100.000 kronor togs närmast före Per Nordström och Grande Diva Sisu. Grande Diva Sisu höll upp ledningen från sitt innerspår och travade sedan i den positionen hela vägen. Hon kunde dock inte svara vinnande Orlando den sista biten, men är också hon finalklar i och med sitt andrapris.

Segern för Orlando var den tredje i karriären.

Derbystoet – försök 2:

Efter att ha vandrat i positionen som förstahäst i andraspår loppet igenom svarade Daniel Redén-tränade Award Kronos (e. Father Patrick) en stark insats och sluggade sig först över upploppet tillsammans med Örjan Kihlström. Meriterade Award Kronos vann loppet närmast före Johan Untersteiner med egentränade Gina Mearas, trots att de blev hängandes i tredjespår drygt sista 500 meterna.

Award Kronos har därmed kvalat in för sin fjärde storloppsfinal. Som treåring var hon med i både långa E3 och Svenskt Travoaks. Senast var hon med i Stochampionatet där hon slutade trea. En tredjeplats värd 600.000 kronor – hennes penningmässigt största merit hittills i karriären.

Ledande Galant Sisu stumnade den sista biten och slutade trea i mål. Segertiden för vinnande Award Kronos skrevs till 1.13,5a/2140 meter.

Derbystoet – försök 3:

I det efterföljande uttagningsloppet ville stallkamraten till Award Kronos, Alaska Kronos (e. Trixton), inte vara sämre. Örjan Kihlström placerade sin styrning först utvändigt om ledande Darling Godiva.

I den positionen satt Kihlström lugn genom hela loppet. In på upploppet gled ekipaget ned i rygg på ledaren en kort bit, men man var snabbt ute i andraspår igen och avgjorde säkert till slut. Alaska Kronos var tvåa i Svenskt Travoaks i fjol. Denna gång segrade stoet på 1.13,6a/2140 meter.

Bakom segraren inkom Lars I Nilsson-tränade Darling Godiva som tvåa och är därmed också hon klar för finalen av Derbystoet. Christoffer Eriksson satt i sulkyn och ekipaget varvade på 1.15,2. Hästen höll starkt över upploppet, men kunde inte stå emot Alaska Kronos den sista biten. Segern för Alaska Kronos var den sjunde i karriärens 18:e start.

Derbystoet – försök 4:

Från ledningen säkrade Robert Bergh-tränade Mellby Harissa (e. Maharajah) segern i sitt uttagningslopp till Derbystoet. Fyraåringen gled till tät i utgången av första sväng tillsammans med Per Lennartsson i sulkyn, öppnade första 500 meterna efter 1.10,6 för att sedan varva på 1.12,2.

Mellby Harissa utmanades rejält över upploppet, men sträckte på sig och vann förtjänstfullt på 1.12,9a/2140 meter. Årets fjärde seger för Mellby Harissa var därmed ett faktum.

Hästen som utmanade vinnaren hela vägen in i mål var American Hill med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn. Hästarna var i stort sett jämsides mitt på upploppet, men Mellby Harissa avgick till sist med segern. Derbystoet blir den andra stora finalen i karriären för Mellby Harissa. I fjol var hon med i Svenskt Travoaks där hon galopperade bort sig.

Derbystoet – försök 5:

Andra raka segern ordnade Milady Grace (e. Ready Cash) och Örjan Kihlström. Hästen gjorde sin tredje start sedan flytten till Daniel Redén. Varvet från mål avancerade Kihlström fram först utvändigt om ledande Mahma Lane och från den positionen kontrollerade ekipaget sedan händelserna och segrade på 1.12,7a/2140 meter.

Från ledningen höll Mahma Lane plusbetonat till andraplatsen och är således också klar för final.

Milady Grace såldes i slutet av maj till Calle Wihlborg som planerade att betäcka stoet med Tactical Landing. Hon blev dock aldrig dräktig.

– Hastigt och lustigt köptes hon i slutet av maj men tyvärr blev hon inte dräktig vilket var planen. Då hon är i tävlingskondition känns det onödigt att inte chansa på tävlingsbanan, sade Calle Wihlborg tidigare till Travronden.

Derbystoet – försök 6:

Daniel Redén kvalade in fyra hästar till finalen av Derbystoet. I det sista uttagningsloppet blev det en väldigt enkel seger från ledningen för Diana Zet (e. Hard Livin) och Örjan Kihlström.

Diana Zet öppnade första 500 meterna på 1.12,3 och första varvet efter 1.14,6. Hon stack sedan undan och vann i säker stil på 1.14,1a/2140 meter. Diana Zet har sopat rent i storloppen såhär långt. Som treåring segrade hon i Svenskt Travoaks medan hon som fyraåring än så länge plockat hem både Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet.

I rygg på ledaren fick Jim Oscarssons Dontlooseallmoney en trivsam resa. Hon följde med övertygande i rygg på vinnaren till andrapriset och kvalade därmed in till finalen.

100.000 kronor var segern för Diana Zet värd och det var hennes nionde i karriären. Hon står nu noterad för över 7,1 miljoner kronor intjänat.

Klara för Derbystoet:

Orlando – Fredrik Wallin
Grande Diva Sisu – Per Nordström
Award Kronos – Daniel Redén
Gina Mearas – Johan Untersteiner
Alaska Kronos – Daniel Redén
Darling Godiva – Lars I Nilsson
Mellby Harissa – Robert Bergh
American Hill – Conrad Lugauer
Milady Grace – Daniel Redén
Mahma Lane – Peter Untersteiner
Diana Zet – Örjan Kihlström
Dontlooseallmoney – Jim Oscarsson

ANNONS

Ämnen i artikeln