Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Parvelan Retu blev travkung i Kouvola

Foto: Kuvaaja Maisa Hyttinen/Suomen Hippos
Parvelan Retu säkrar segern i Kungstravet. Foto: Kuvaaja Maisa Hyttinen/Suomen Hippos

Parvelan Retu är en segerstaplare av sällan skådat slag. Under lördagen tog han karriärens 50:e seger när han vann Kungstravet i Kouvola.
– Prestationen i det sista loppet var ofattbar, säger Hannu Torvinen till Hevosurheilu.

Publicerad:

Kungstravet är en prestigefylld tävling i Finland som avgörs genom ett speciellt upplägg. Samma hästar möts i tre lopp på två dagar och den hästen som har bästa totaltiden efter de tre loppen vinner. 

I år avgjordes tävlingen i Kouvola och Evartti jagade fjärde raka segern tillsammans med Santtu Raitala. Han vann det första loppet som kördes över medeldistans på lördagen. Tvåa blev H.V. Tuuri före Parvelan Retu.

Under söndagen inledde man över sprinterdistans och likt lördagens lopp spurtade Evartti till seger före H.V. Tuuri, Parvelan Retu slutade fyra. Inför det sista loppet ledde Evartti med två tiondelars marginal. 

Allting avgjordes genom ett stayerlopp där Parvelan Retu visade sig stå i en klass för sig. Han kom in på upploppet med en bra bit ner till Evarrti. Vinnaren kom i mål på 1.23,6a/3100 meter. 

Dramatik när Evarrti stannade

Samtidigt stannade Evarrti helt på upploppet. Vixeli, som var bakom sprang då in i hans vagn och fastnade med benet utan att kunna komma loss. Efter en stund kunde han lossas på banan men ingen av hästarna kom i mål. Enligt MT Ravinetti klarade sig dock alla inblandade utan allvarliga skador.

– Varje person som har sprungit känner till ögonblicket då mjölksyran bara tar över. Trots att huvudet försöker röra på benen tar syrorna över. Med en sådan här ärlig häst blir syran riktigt stark, eftersom han redan kämpat så mycket mot den, säger Santtu Raitala till MT Ravinetti.

50:e segern

Parvelan Retu (e. Liising) fick därmed den bästa totaltiden och blev årets travkung i Finland. Han tränas av Petri Laine och kördes som brukligt av Hannu Torvinen. Den åttåårige hingsten är en riktig segermaskin. Detta var hans 50:e vinst i karriärens 66:e start. Segern i Kungstravet var värd 57.000 euro.

– Det känns riktigt bra. Prestationen i det sista loppet var ofattbar. Vi gick undan och det kändes ganska otroligt när han fortsatte att pressa sig till slutet, säger Hannu Torvinen till Hevosurheilu.

ANNONS

Ämnen i artikeln