Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Påskägget till Zante Grif - och olycka spär på debatt

Tävlingskvällens högst doterade lopp gick till Svante Båth, Erik Adielsson och sexåriga stoet Zante Grif.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Zante Grif och Erik Adielsson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Påsken innebär traditionellt bra travsport. Under torsdagen kördes en rad penningstinna lopp på Gävletravet och högst prissumma var det i Påskägget, ett lopp för treåriga och äldre ston. Segern där gick till italienskan Zante Grif

Stoet efter Varenne gjorde andra starten i regi Svante Båth - och nu kom första segern. Totalt var det karriärens tionde seger i 26:e starten för stoet som sedan tidigare tränats av bland annat nederländske topptränaren Paul Hagoort.

Efter att ha hittat till ledningen och hållit sig förhållandevis lugn, hade Zante Grif inga som helst problem att sticka undan till slut och vinna på säkert sätt. Segertiden skrevs till 1.14,4/2.640 meter.

– Jag måste säga att Svante och skötare (Christer och Göran Larsson reds anm.) har gjort ett bra arbete. Det känns när man kör att det inte är den enklaste av hästar, men i dag skötte hon sig ändå på vettigt sätt. Hon hade bra spänst hela vägen hem och vinsten blev enkel, berättade Erik Adielsson för Kanal 75 efteråt.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Hilltop Hawk vinner före Oscar Berglunds Airborne. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Dubbel till Redén/Kihlström

Annars var det firma Daniel Redén/Örjan Kihlström som visade framfötterna. Fyraårige Hilltop Hawk och femårige Deal Done Zet visade sig bäst i sina lopp, båda segrarna togs från ledningen.

Den förstnämnde är en son till Muscle Hill och den senare är efter Googoo Gaagaa. Deal Done Zet tog karriärens nionde seger i tolfte starten.

– Vilken sköning det är, Deal Done Zet. Det är som om han inte börjar jobba förrän 500 meter kvar. Man måste bli imponerad, han växer för varje lopp han gör, berättade Redén och fick medhåll från körande Kihlström.

– Han kämpar verkligen helhjärtat. Det är bara hoppas han fortsätter utvecklas. Hilltop gick även han väldigt bra. Vi mötte en riktigt bra häst, men han svarade ut den tappert.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Deal Done Zet och Örjan Kihlström. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Hemmaseger i Påskharen

I Påskharen kom segern att gå till hemmatränare Oskar Kylin Blom. Hombre D. var duktig under treåringssäsongen och kvalade bland annat in till en E3-final, en final han sedermera ströks till.

Men nu kom karriärens hittills största seger för hästen - och den kom trots att han fick gå utvändigt om ledaren under slutvarvet.

1.12,4/1.640 meter skrevs vinnartiden till för Walk The Walk-avkomman som tog sjätte segern i 14:e starten.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Hombre D. och Oskar Kylin Blom. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Olycka skapade försening

Påskharen kom däremot att bli kraftigt försenat. Detta sedan Karls Helge inte alls klarat av voltstartsmomentet. Körande Ulf Ohlsson, som ramlade ur vagnen, förklarade mer om incidenten.

– Hästen blev väldigt skärrad. Han slog benet i hjulskyddet vid första omstarten och i starten efter blev han rädd. Han stegrade sig och tog ett par bocksprång, sedan fick vi en konkurrent över oss i den situationen. Det var olustigt givetvis, kommenterade Ohlsson situationen.

Ulf Ohlsson, som fick ont i benen av olyckan, utvecklade sedan resonemanget kring att hästen utrustats med amerikansk vagn i voltstart. Just den amerikanska vagnen som blivit flitigt debatterad i sporten på senare tid.

– Det är bra att det diskuteras just nu inom sporten. Jag kan säga så mycket som att det inte hade hänt med vanlig vagn. En vanlig vagn är bredare och med en amerikansk vagn är det större risk att hästarna slår i hjulen när man vänder upp. På grund av rädslan från första starten fick han panik, vilket givetvis är tråkigt. För min del hade den amerikanska vagnen gärna förbjudits i voltstart.

Karls Helge skenade runt ett par varv, innan han fångades in av funktionärer. Han ströks följdaktligen ur loppet.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ulf Ohlsson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln