Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Power triumferade i Prix de Croix

Foto: TR BILD
Robert Berghs vann Prix de Croix. Foto: TR BILD

Femåringsloppet Prix de Croix avgjordes på Vincennes under lördagen och segern gick till Sverige. Det genom Power, tränad av Robert Bergh och körd av Éric Raffin.

Publicerad:

Femåringsloppet Prix de Croix var lördagens höjdpunkt på Vincennes. En av förhandsfavoriterna till Prix d'Amérique, Gu D'héripré, skulle bland annat ha en genomkörare inför vad som komma skall. Dessutom startade svenskintressena Aetos Kronos, Guzz Mearas och Power.

Det kom däremot att dröja länge innan starten väl gick till loppet. Förhandsfavoriten Gu D'héripé tappade nämligen en sko strax innan start - och väntan blev lång. Dopningavstängde Fabrice Souloy och hovslagaren på Vincennes arbetade febrilt för att få på skon- och efter närmare 15 minuters försening kom loppet till slut iväg.

I ledningen satt Romain Derieux bakom Go On Boy, som på den för dagen tungsprungna Vincennesbanan fick köra så sakta som i 1.20-tempo en bit. 1.350 meter kom man till på 1.16,6 - och då satt Gu D'héripré och Power bland de sista i det tio hästar stora fältet.

Jean-Michel Bazire hittade andra utvändigt med Jerry Riordans Aetos Kronos och i uppförsbacken attackerade man till dödens i ett 1.13-speedryck. Den snöblandade kolstybben blev däremot för tuff för Aetos Kronos, som kort senare hade slut i tanken.

In mot upploppet såg ledande Go On Boy ut att ha en del sparade krafter, men aktionen flöt inte och galoppen kom som ett brev på posten.

Istället var det just hästarna som suttit en bit bak som kom långt ut i banan. Gu D'héripré kom starkt trots att denne blivit utknuffad i fjärdespår i uppförsbacken, men även denne tappade stilen och var nära att galoppera för Nicolas Ensch.

Längst ut var det Robert Berghs Power som avslutade allra vassast. Efter att Éric Raffin bidat sin tid som sistahäst under vägs gång visade det sig vara ett drag som räckte hela vägen till vinst. Segern blev knapp, men säker, före fint avslutandes Gelati Cut, tränad av Romain-Cristian Larue, som suttit på innerspår.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Robert Bergh var mycket nöjd efter Powers seger - och öppnar upp för start i Prix d'Amérique. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Segertiden skrevs till 1.16,2/2.850 meter, vilket säger en hel del om de rådande omständigheterna på Vincennes under lördagsaftonen.

– Han gör alltid det lilla extra i sina prestationer, Power. Éric körde fantastiskt med honom, han körde avvaktande och kallt, vilket vi hade som plan efter att ha sett de första loppen för tävlingsdagen. Vilken häst det är alltså, helt otroligt, berättade Robert Bergh till Kanal 75.

Robert Bergh öppnade även upp för att det finns chans för svenskt deltagande i Prix d'Amérique. Power skulle kunna vara den hästen som i så fall ser till så att trenden med en svensktränad häst i Frankrikes största lopp står kvar sedan 1987.

– Luckan är öppen, det ska jag villigt erkänna att den inte var innan. Så kanske kanske, det är åtminstone ingen resa planerad hem för hästen, fortsatte Bergh.

Power ägs av In The Zone AB i Bromma och är uppfödd av Ronny och Vanja Olofsson på Gotland. Sköter hästen gör My Hedberg. Power är efter Googoo Gaagaa och undan La Vici. Vinsten var värd 45.000 euro, vilket innebär att Robert Berghs travare klev över nio miljoner kronor intjänat. Det var Powers 14:e triumf i 30:e starten.

Bäst av övriga svenskar gick det för Johan Untersteiner Guzz Mearas, som spurtade in som fyra för Pierre Vercruysse. Aetos Kronos slutade sist av de felfria på 1.17,2. 

Förhandsfavoriten Gu D'héripré må vara förlåten för sin femteplats med tanke på strulet inför loppet, men stilen var inte klockren sista biten, så möjligt att insatsen gav tränarduo Philippe Billard och Fabrice Souloy lite att fundera på inför drabbningen om två veckor.

Travronden har sökt Robert Bergh, utan framgång.

ANNONS

Ämnen i artikeln