Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ramona Hill satte grabbarna på plats i Hambletonian

Foto: Lisa Photo
Ramona Hill och Andrew McCarthy tar hem segern i Hambletonian Stakes. Foto: Lisa Photo

Stoet Ramona Hill höll för favorittrycket och tog hem den 95:e upplagan av Hambletonian Stakes på The Meadowlands.

Publicerad:

Andrew McCarthy körde till spets efter drygt halva loppet och de höll sedan undan för svensktränade duon Ready For Moni och Back of the Neck som jagat sista 600 metrarna.

Ready For Moni tränas av Nancy Takter medan Back of the Neck tränas av Åke Svanstedt. Båda hästarna är efter franske topphingsten Ready Cash.
– Bästa hästen vann. Det är bara att gratulera Ramona Hill som är en jäkla märr. Hon klarar allt och var bara bäst i finalen. Back of the Neck fick stryk av henne i försöket också men min häst var bättre i dag och höll jämna steg med henne över upploppet. Jag får hoppas att Back of the Neck kommer att utvecklas lite till under året och det är många stora lopp kvar, sade Åke Svanstedt till Travronden.

Segertiden för Ramona Hill var 1.08,5, en tangering av Muscles Hills löpningsrekord från 2009. Muscle Hill är för övrigt pappa till Ramona Hill. Tränare är Tony Alanga som tillhör en av de främsta i USA.
– Vi har alltid haft en liten plan om att tävla mot hingstarna i Hambletonian. Efter segern i Delvin Miller Memorial tog vi beslutet och det ångrar jag förstås inte idag. Hon har hela tiden varit outstanding och ger alltid sitt bästa, sade Tony Alagna som tog sin första seger i Hambletonian.

Förstapriset var 500.000 dollar och stoet passerade därmed en miljon dollar i prissumma.

Ready For Moni, som kördes av Yannick Gingras, tvingades gå utvändigt utan rygg sista 600-700 metrarna av finalen. Bakom följde Back of the Neck och Scott Zeron. I sista kurvan tryckte McCarthy gasen i botten bakom ledarinnan och hon fick en klar ledning inne på upploppet.

De båda franskstammade hingstarma gjorde sitt yttersta för att utmana Ramona Hill över upploppet men de nådde inte ända fram.

Tvåa och trea är dock ett väldigt bra resultat av de orutinerade hingstarna. Ready For Moni kom i mål på 1.08,6 och Back of the Neck 1.08,7.

De tre främsta avslutade lika snabbt sista 400 metrarna.

Marcus Melanders Hollywood Story var femma medan Capricornus och Rome Pays Off galopperade bort sina chanser.

Ramona Hill är fjärde stoet som vinner Hambletonian sedan loppet flyttades till The Meadowlands 1981. Tidigare har trion Duenna (1983), Continentalvictory (1996), Atlanta (2018) besegrat hingstarna i hambot.

Segerkusken McCarthy kommer från Australien och flyttade som 21-åring till USA 2007. Under de första åren var Pocono Downs i Pennsylvania hans hemmabana. Men de senaste fem åren har han tävlat allt oftare på The Meadowlands och på landets övriga Grand Circuit-banor.

2019 körde McCarthy in strax under åtta miljoner dollar. Han är även en uppskattad kusk bakom passgångare.
– Att vinna Hambletonian har varit en stor dröm för mig. Jag måste tacka alla som gav mig chansen att köra Ramona Hill redan från början. Hon är en stjärna. Jag hade gärna suttit kvar utvändigt om ledaren men ville inte ge Yannick (Gingras) och Ready For Moni fördelen av att följa med i min rygg så därför körde jag till ledningen efter halva loppet. Hon kändes pigg i sista kurvan och jag lät henne öka och hon höll hela vägen, ett fantastiskt sto, sade Andrew McCarthy.

McCarthy vann hela fem lopp under bästa lördagen i sin kuskkarriär.

ANNONS

Ämnen i artikeln