Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ravn Kiro kom tillbaka och vann

Ridån gick ned redan i starten. Men Ravn Kiro är något utöver det vanliga. Han ställde sig efter galopp, kom i kapp och vann till slut säkert under Bodens första tävlingsdag för året.

Publicerad:

Ravn Kiro (e. Ulvsås Zico) jagade sin andra raka seger i ett tilläggslopp för kallblod som tjänat upp till 225.000 kronor. Det började inget vidare.

– Han blev lite bakrädd när de vände upp. Det skramlade till i gruset på isen och då stressade han upp sig och galopperade, säger tränaren Jerker Bjurman.

Fyraåringen hittade rätt gångart till slut, men hade då tappat massor av längder. Ändå gav Bjurman inte upp.

– Det är lätt att vara kaxig i efterhand, men det kändes som att han inte var helt borta. Jag tänkte att han nog kunde ha råd med en galopp, om än inte en så stor. Jag kände mig i alla fall inte slagen utan var mer orolig för att han skulle bli diskad.

Sakta, men säkert hämtade Ravn Kiro in konkurrenternas försprång och i sista sväng styrde Magnus A Djuse ut honom i tredjespår. Då var det inget snack om saken. Ravn Kiro vann med halvannan längd på tiden 1.32,3 över full väg.

– Det är lätt att skrynkla till sig när man hämtat upp en sådan startbrasa, men han bet ihop och tuggade ned dem till slut. Det var imponerande, säger Bjurman som håller fyraåringen högt bland hästarna han har tränat.

– Han har en bit kvar till Ängskalla och Katla Kiro, men har goda förutsättningar till att bli en riktigt bra häst. Han tar loppen på rätt sätt och går framåt.

Foto: MIKAEL WIKNER
Jerker Bjurman. Foto: MIKAEL WIKNER

Vad blir det härnäst?
– Jag hade lovat honom vintervila om han vann förra loppet. Det gjorde han, men så såg jag honom springa i hagen dagen efter. Då tänkte jag att om den ska vila måste jag ställa av hela stallet. Dessutom varade väl Very Kronos vintervila inte mer än tio dagar, säger Bjurman och fortsätter:

– Men nu gick han ur ännu en klass. Då måste vi ge oss. Han har sprungit in över 100.000 kronor i de fyra senaste starterna och är fortfarande bara en unghäst.

Hur känns det att ställa av en häst som är i så bra form?
– Det är klart att det går att nöta in några tusenlappar till i vinter, men det är inget självändamål. Han ska tävla länge. Nu ska han få vila, sedan ska vi biffa till honom. Använda snön som äntligen har fallit till att få lite muskler på jättebabykroppen. Det blir mycket mat och mycket styrketräning i två månader.

Ravn Kiro är anmäld till Derbyt i både Norge och Sverige. De klassiska loppen hägrar, men framför allt vill Bjurman att hans häst ska kunna tävla länge.

– Derby finns där i bakhuvudet, men han ska visa att han är mogen för det. Blir han snabbare och stabilare, så kanske. Men blir det inte så har vi en jättefin fyraåring i alla fall, säger Skellefteåtränaren och fortsätter:

– Det långsiktiga målet är att han ska vinna V75 när han är sju år. Han ska ha en lång karriär – inte vara slut när han är fem.

ANNONS


Taggar i artikeln