Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Reijo Liljendahl om Admiral As: "Enorm utvecklingspotential"

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Admiral As och Örjan Kihlström. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

KARLSTAD. Senast galopperade Admiral As bort sig redan i startögonblicket. Denna gång skötte han sig från start till mål – och ordnade en mersmakande seger i bronsfinalen.
– Jag har tränat många bra. Men jag kan säga att han idag är den snabbaste hästen jag någonsin tränat, säger Reijo Liljendahl.

Publicerad:

Ledaren Amornero Roc öppnade första varvet efter 1.11,9 och denne höll ifrån sig alla konkurrenter utom en – Admiral As (e. Ready Cash).

Reijo Liljendahls femårige valack stod för ett mäktigt slutvarv i tredjespår med Örjan Kihlström i sulkyn. Trots vida spår klockades han i 1.08-fart sista varvet. I mål visade tidtagaren 1.10.9a/2140 meter. Ett nytt och prydligt rekord för Admiral As. Bakom tätduon var Gooner trea i mål.

– Han gör en bra prestation. Utan att låta övermodig är jag inte överraskad med tanke på hur hästen känts i träningen. Han har mycket farter i sig och har enorm utvecklingspotential om alla bitar faller på plats. Och det tror jag också att de kommer att göra, säger Reijo Liljendahl.

• Hur gick tankarna under loppets gång?

– Det var bekymmersamt när han hamnade bökigt på det samtidigt som farten var så hög. Mika (Forss, reds. anm.) gjorde helt rätt som drog i hårt tempo för att göra det svårare för min häst. Men han är tuff. Jag mötte Erik Adielsson på banan efter loppet som sa att det måste ha gått otroligt fort. Det var bra gjort av min häst det här. Vi hoppas att han får hålla sig frisk och fräsch och i ordning nu. Han är den bästa hästen jag tränar.

• Som du tränar just nu eller har tränat någonsin?

– Jag har tränat många bra. Men jag kan säga att han idag är den snabbaste hästen jag någonsin tränat. Sedan kan han utvecklas och bli den bästa hästen jag någonsin har tränat.

I och med segern som betalade 220.000 kronor har Admiral As tjänat närmare 1,2 miljoner kronor och är nu uppe i Silverdivisionen. Reijo Liljendahl har i en tidigare intervju med Travronden flaggat för att Jubileumspokalen finns med i årets planer.

• Admiral As är ingen häst som stannar i Silverdivisionen, va?

– Det finns mycket kvar i honom. Det tror och hoppas jag inte att han kommer göra. Det är alltid svårt att sia om framtiden, men det jag kan säga är att den här hästen har enorm fart i sig. Han har styrka och hjärta och är väldigt snällt och trevlig att jobba med. Han har alla ingredienser som jag under min karriär har träffat på hos topphästarna.

Femårige Click Bait (e. Cantab Hall) har haft ett succéår så här långt. Under lördagen ordnade han en ny imponerande viktoria. Hingsten, som slogs ut som femma i sitt elitloppsförsök för en dryg månad sedan, ledde hela vägen i Färjestads Jubileumslopp. Detta på nya rekordet 1.10,5a/2140 meter. Bakom vinnaren blev Ragazzo da Sopra tvåa medan Handsome Brad tog hem tredjepriset. Åt vinnaren fanns däremot inte mycket att göra åt.

Stefan Melanders häst verkar trivas ypperligt med Per Lennartsson i sulkyn. Och ekipaget verkar trivas ypperligt på Färjestad. I början av april vann de Prins Carl Philips Jubileumspokal på samma bana.

– Hästen var alldeles lysande fin. Vi hade lite problem i starten och han sprang och tvekade lite bakom vingen, men när han väl fick upp farten var det inga som helst problem. Han låg på lite väl mycket under första varvet för att vara honom och jag blev lite orolig över att han trodde att det var 1600 meter som gällde idag. Men han avgjorde hur lätt som helst, säger Per Lennartsson.

• Hur resonerade du halvvarvet från mållinjen?

– Det var några konkurrenter som tappade på sista bortre långsidan och det var inte så många hästar kvar in på upploppet. Jag kände mig rätt segersäker sista biten och sista 100 gick han undan från de andra lite grann. Det är verkligen kalasform på honom för dagen. Annars brukar sista 50 meterna kanske vara hans sämsta bit i loppen.

• Ni verkar trivas bra ihop – och särskilt på den här banan?

– Han är riktigt bra i ordning och han gillar den här banan. Det är lite stum idag, men det är ett jäkla fäste i den och det är det enda han behöver. Det får inte släppa under fötterna för honom eftersom han i stort sett bara sätter i tårna och skjuter ifrån. Han trivs riktigt bra på det här underlaget.

Till kommande år hoppas Per Lennartsson på ett nytt försök i Elitloppet. Han tror att Click Bait kan utvecklas till en häst som kan räcka riktigt, riktigt långt även i den allra högsta eliten.

– Ja, du. Får han ett år till på sig tror jag att han med ett bra spår i Elitloppet kan vara en kandidat där. Det skulle jag tro. Det är inga dåliga hästar han lattjar ifrån idag. Med tanke på hur han utvecklades från fyraårssäsongen till år och med tanke på vad ytterligare ett år kan ge honom kan han vara en av de bästa sprinters som finns i Sverige, säger Per Lennartsson.

• Framtiden för Click Bait är spännande kan vi sammanfatta det som?

– Jag tycker det. Med tanke på hans startsnabbhet och enkelhet och sin fantastiska inställning. Det är bara att hålla tummarna för att hästen får hålla sig fräsch.

Stefan Melander äger Click Bait själv och lördagens seger var värd 300.000 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln