Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ron Burke och Yannick Gingras dominerade

Foto: CHRIS TULLY
Yannick Gingras vinner det andra Hambo-försöket från ledningen bakom Ron Burke-tränade Celebrite Bambono. Den kommer han också att köra i finalen. Foto: CHRIS TULLY

Ron Burke och Yannick Gingras tog hem båda försöksloppen i Hambletonian med Point of Perfect och Celebrity Bambino. Det blev tre svenska finalplatser.

Publicerad:

Ron Burke toppar tränarligan överlägset i USA varje år men han har aldrig vunnit Hambletonian. I år har han nu jättechans att ändra på det efter dubbla spetsvinster i försöken. Han och Yannick Gingras inledde med Point Of Perfect (e. Walner) i första försöket som från ledningen höll undan på 1.09,3a/1609 meter närmast före Marcus Melander-tränade Oh Well (e. Muscle Hill). Det här var årets tredje seger i sjunde starten men i fjol vann han faktiskt inte ett enda lopp. 

– Han har galopperat en del beroende på att hästen varit irriterad i munnen. Med nytt bett fungerar det nu betydligt bättre och även om hästen egentligen är bättre bakifrån valde jag att prova i spets den här gången. Oh Well är en tuff motståndare men Point Of Perfect gjorde det bra hela vägen in i mål, säger Yannick Gingras i vinnarcirkeln.

Foto: CHRIS TULLY
Point Of Perfect. Foto: CHRIS TULLY

Samma taktik

Den sistnämnde använde sig av samma taktik i andra försöket. Med Ron Burke-tränade Celebrity Bambino (e. Muscle Hill) drog han till ledningen och efter 1.09,1 första halvan av loppet kom ekipaget i mål på 1.08,9/1.609 meter och vann med två säkra längder. Det här var årets andra seger i sjätte försöket, förra året slutade han bland annat tvåa i Breeders Crown.

– Jag skrek till lite åt Celebrity Bambino i mitten av sista kurvan och han svarade som en bra häst ska göra. Han travade starkt hela vägen in i mål, säger Yannick Gingras.

Den sistnämnde har som sagt aldrig vunnit Hambletonian. Frågan är om han väljer rätt häst den här gången? Det gjorde Gingras inte 2015 då valet föll på Ron Burke-tränade Mission Brief, som slutade tvåa i finalen efter Jimmy Takter-tränade Pinkman. Gingras vann båda försöken även det året.

– Jag behöver inte vänta till på tisdag för att välja häst i finalen den här gången. Det blir Celebrity Bambino, poängterar Gingras.

Två finalplatser

Det blev två svenska finalplatser i det här försöket. Nancy Takter-tränade Tactical Approach (e. Tactical Landing) avslutade starkt för Scott Zeron till tredjeplatsen efter en 1.07-notering sista quartern. Vidare till final som femma tog sig även Åke Svanstedt-tränade Up Your Deo (e. Walner). Däremot blev det inget lyckat USA-äventyr för Örjan Kihlström som fick galopp bakom Marcus Melander-tränade Air Power.

FAKTA

Här är de tio klara hästarna inför finalen i Hambletonian på lördag. Försöksvinnarna är garanterade spår 1-5, övriga spår lottas.

Point of Perfect (e. Walner) – Ron Burke (1)
Oh Well (e. Muscle Hill) – Marcus Melander (2)
Oscola (e. Muscle Mass) – Gregg McNair (3)
Ghostly Casper (e. Resolve) – Benoit Baillargeon (4)
Southwind Coors (e. Walner) – Matthew Bax (5)
Celebrity Bambino (e. Muscle Hill) – Ron Burke (1)
French Wine (e. Bar Hopping) – Julie Miller (2)
Tactical Approach (e. Tactical Landing) – Nancy Takter (3)
Winner’s Bet (e. Walner) – Domenico Cecere (4)
Up Your Deo (e. Walner) – Åke Svanstedt (5)

ANNONS

Ämnen i artikeln