Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så gick det i Breeders Crown-försöken på Färjestad

Ikväll avgjordes fyra Breeders Crown-försök på Färjestad där de fem främsta från varje lopp gick vidare till semifinalerna på Solvalla den 30 oktober.
Svante Båths Drake Kronos tangerade det svenska rekordet för treåriga hingstar och valacker över medeldistans när han vann efter en vass spurt, de övriga vinnarna hette Queen Belina, Indy Rock och Readyforwine.

Publicerad:

(TV: Bilder från ATG)

I Breeders Crown-försöket för treåriga ston var Nycora snabbast från start och tog hand om ledningen. Queen Belina (e. Nuncio) öppnade kvickt från spår sju och Jörgen Westholm hittade andra utvändigt. Nycora kom till varvet efter 1.13,1.

Med cirka 600 meter till mål styrde Jörgen Westholm på med Queen Belina som fick med sig Maryke Schermer i rygg. Den förstnämnda kopplade tidigt grepp på ledaren och vann med en knapp längd före Maryke Schermer. Solöns Skrammel blev trea. Segertiden blev 1.12,8a/2140 meter. 

Detta var Queen Belinas tredje seger i tionde starten. Senast var hon trea i Svenskt Travoaks. 

– Hon var jättefin. Hon har inte gått något hårt jobb efter oaks och jag förstod att hon kanske inte skulle vara lika vass som där, men hon vann ändå i behaglig stil. Det är en bra häst. Jag satt bra i andra utvändigt, hon kändes fin och jag hade de värsta bakom mig. Holländska hästen tassade med bakom och såg fin ut. Den blir nog bra till semifinalerna, sade Jörgen Westholm i vinnarcirkeln.

Till semifinal

Häst – Kusk – Tränare

 • Queen Belina – Jörgen Westholm – Jörgen Westholm
 • Maryke Schermer – Jaap van Rijn – Jeroen W.M Engwerda
 • Solöns Skrammel – Björn Goop – Henning Rustad
 • Goolagong Zet – Örjan Kihlström – Daniel Redén
 • Jennifer Sisu – Jorma Kontio – Timo Nurmos

Indy Rock starkast till slut

Nästa lopp var försöket för fyraåriga hingstar och valacker. Roll Control och Jörgen Westholm spetsade från innerspåret. Hobart hittade dennes rygg. Betrodda duon Indy Rock (e. Readly Express) och Donizetti avslutade fältet. 

Varvet travades efter 1.10,9. Med ett drygt varv till mål fick Cabasse gå först i tredjespår med Indy Rock i rygg. Ett samlat fält svängde in på upploppet och det var Indy Rock som hade den bästa farten. Han spurtade till seger på 1.11,3a/2140 meter. Det blev en dubbelseger för tränaren som körde tvåan i mål, Karat River. Roll Control höll till tredjeplatsen.

Detta var andra raka segern. I förra starten vann han det tyska storloppet Groser Preis Von Deutschland. Johan Untersteiner tränar och Erik Adielsson satt i sulkyn. 

– Han imponerade, både ledaren och utvändigt ledaren var också riktigt bra som kom hem på det sättet. Alla tre gjorde ett väldigt bra lopp. När det går så extremt fort första 1000 metrarna är det väldigt gynnsamt för alla som satt där bak. Samtidigt gick hästen hela varvet i tredjespår och lite i fjärdespår runt sista sväng, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Till semifinal

Häst – Kusk – Tränare

 • Indy Rock – Erik Adielsson – Johan Untersteiner
 • Karat River – Johan Untersteiner –  Johan Untersteiner
 • Roll Control – Jörgen Westholm – Jörgen Westholm
 • Hobart – Carl Johan Jepson – David Persson
 • Global Crossover – Björn Goop – Fredrik Wallin

Drake Kronos på svenskt rekord

I försöket för treåriga hingstar och valacker blev det en snabb sluttid. Landmark River tog ledningen och Kenneth Haugstad valde att släppa till Drake Kronos (e. Muscle Hill) där Ulf Ohlsson i sin tur överlät täten till Greensboro Zet. Första kilometern gick efter 1.12,2.

På den sista bortre långsidan fick Monastery Boko gå först i tredjespår och tog sig snabbt framåt, med cirka 500 meter till mål landade han utvändigt om ledaren. Dessa två såg ut att göra upp om segern i den sista svängen. 

Monastery Boko orkade inte och föll tillbaka, istället tog Drake Kronos upp jakten på ledaren och spurtade vasst. Han hann dit på linjen och tangerade därmed Aetos Kronos svenska rekord, 1.11,8a/2140 meter. Greensboro Zet kom hem på samma tid. Ulf Ohlsson körde och Svante Båth tränar vinnaren.

– Tanken var att komma till spets i första skedet och när Örjan kom tidigt var det en bra rygg. Min häst är bra men han var inte som bäst senast och då vill man ge honom en trevlig upplevelse. Han sprang sig trött i ledningen senast och gjorde av med mycket krafter. Till i dag hade Svante bytt huvudlag på honom och han var lugn och fin, jag tror att det var ett bra drag. Kullen är stenhård men hästen är bra och om vi kommer till final hoppas vi kunna vara med där framme, sade Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

Till semifinal

Häst – Kusk – Tränare

 • Drake Kronos – Ulf Ohlsson – Svante Båth
 • Greensboro Zet – Örjan Kihlström – Daniel Redén
 • Landmark River – Kenneth Haugstad – Kenneth Haugstad
 • Excusez Moi – Erik Adielsson – Timo Nurmos
 • Monastery Boko – Jorma Kontio – Paul Hagoort

Norsk gäst överlägsen

Global Creation blixtrade till ledningen i försöket för fyraåriga ston. Erik Adielsson valde sedan att släppa till Magnus Teien Gundersen och Readyforwine (e. Ready Cash). Deborah S.H fick trava först utvändigt med Rihanna W.I. i rygg. Ledaren kom till varvet efter 1.14,1.

Flera hästar försökte ta upp jakten på ledaren som utökade avståndet i den sista svängen. I början av upploppet hade hon flera längder till övriga och segern blev enkel. Readyforwine vann på 1.12,4a/2140 meter. Rihanna W.I. spurtade in som tvåa före Deborah S.H.

Magnus Teien Gundersen körde och Geir Vegard Gundersen tränar vinnaren. Hästen har vunnit 13 av karriärens 18 starter.

– Jag tror aldrig jag varit så säker på att vinna ett lopp som i norska stoderbyt senast men då var hon tyvärr sjuk. I dag ser vi att vi kommer få mycket igen ändå. Vi vann väldigt lätt och hon visade att hon duger i dessa loppen. I dag fick vi ett väldigt bra svar på att hon står sig, sade Magnus Teien Gundersen i vinnarcirkeln.

Till semifinal

Häst – Kusk – Tränare

 • Readyforwine – Magnus Teien Gundersen – Geir Vegard Gundersen
 • Rihanna W.I. – Jorma Kontio – Timo Nurmos
 • Deborah S.H. – Fredrik Persson – Fredrik Persson
 • Faeza Zet – Örjan Kihlström – Daniel Redén
 • Kim B.R. –  Geir Vegard Gundersen – Geir Vegard Gundersen

Fullständiga resultat hittar du i Travrondens tävlingscenter

ANNONS

Ämnen i artikeln