Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så kördes försöken till Elitloppet

Foto: TR BILD
Etonnant vinner det första försöket till Elitloppet. Foto: TR BILD

Försöken till Elitloppet är avgjorda. I det första vann titelförsvararen Etonnant från dödens och i det andra spurtade San Moteur till seger.

Publicerad:

Försök 1

Likt förra årets final galopperade Don Fanucci Zet från innerspåret bakom bilen. Önas Prince anförde fältet men kunde inte stå emot Etonnant över upploppet. 

Titelförsvararen vann det första försöket på 1.09,6a/1609 meter före Go On Boy, Önas Prince och Stoletheshow

Don Fanucci Zet gick på innerspår efter galoppen och var femma i mål. Han missar därmed finalen.

Så gick snacket efter loppet

Etonnants tränare Richard Westerink såg loppet från innerplan och även om segern blev enkel har han planer för finalen.

– Han gjorde det väldigt enkelt. Vi behövde inte ens dra tussarna. Till finalen rycker vi skorna, säger Westerink.

Go On Boys tränare och kusk var jättenöjd efter försöket.

– Hästen fick gå i andra- och tredjespår och gick hela vägen in i mål. Han slutade nu tvåa med en del krafter kvar vilket är positivt inför finalen, säger Romain Derieux.

Trots Önas Princes finalplats var Per Nordström nedstämd.

– Man sitter här och är lite besviken. Han var inte helt avslappnad och det var inte rätta trycket i honom. Hoppas han är bättre i finalen då vi optimerar med barfota runt om och rycktussar, säger Per Nordström.

Frode Hamre var nöjd med att nu vara kvalificerad till final med Stoletheshow.

– Placeringen var max, men nu är vi i final och det var målet.

Vernissage Grif tappade mark i starten och var aldrig aktuell i striden om finalplatser.

– Han var dålig, jag vet inte varför, säger Alessandro Gocciadoro.

Don Fanucci Zet missade finalen efter att ha tappat mark i inledningen. Det blev en femteplats och därmed är han inte kvalificerad för final.

– Han slog ihop vid starten. Lite som förra året även om han galopperade tidigare den gången. Han fick en fin resa efter det och det var kanske inte samma tryck i hästen som det var förra året exempelvis, säger Örjan Kihlström.

Brother Bill var sexa i mål. Långt ifrån en finalplats.

– Det var inte det där trycket i honom som när han är som bäst, säger kusken Magnus A Djuse.

Australiske Just Believe såg inte helt tom när han galopperade på upploppet.

– Jag är väldigt besviken. Det blev en avslutning långt ut i banan och då hoppade han. Hästen kändes väldigt bra så det är svårt att inte vara besviken, säger kusken Greg Sugars.

Försök 2

Det andra försöket vanns av San Moteur (e. Panne de Moteur). Den svenske favoriten var långt bakom täten in på sista bortre långsidan, men följde med i rygg på Hohneck och spurtade sedan till seger på 1.09,1a/1609 meter.

– Det är svårt att ta något bakifrån, men de körde hårt där framme så det fanns ingen anledning för mig att göra något, säger Björn Goop till Kanal 75.

– Jag är lättad och glad över att hästen fungerade. Han skötte sig jättebra och är inte farligt trött nu efter. Jag rörde honom knappt. Vi ville ha krafter kvar till finalen.

Hohneck slutade tvåa och följdes närmast av en heroisk Vivid Wise As. Han travade hela loppet i tredjespår men var ändå bara en hårsmån från andraplatsen.

Fyra i mål kom Hail Mary.

Så gick snacket efter loppet

Hohneck drog fram vinnaren och slutade själv tvåa.

– Hästen fungerade riktigt bra och normalt ska han bli ännu bättre till finalen. Jag är riktigt nöjd med hästens prestation, säger Gabriele Gelormini.

Vivid Wise var trea efter en blytung resa.

– Jag körde på från start för att få en bra position men jag kom inte ned. Hästen gjorde det fantastiskt bra, säger Matthieu Abrivard.

Hail Mary inledde i dödens och tog sedan över ledningen när Best Ofdream Trio tröttnade på sista bortre långsidan. Det blev till slut en fjärdeplats.

– Det blev en tuff öppning. Han är nog inte van att öppna så fort men ettan ville inte släppa ned oss. Jag är nöjd med hästen men nu får vi ju spår sju eller åtta, säger Åke Svanstedt.

Usain Töll hamnade sist från spår åtta och spurtade in som femma.

– Han gick bra men inte tillräckligt. Förmodligen satt senaste loppet lite i benen, säger Alexandre Abrivard.

Ultion Face slutade sexa efter en resa i andra ytter och rygg på Hail Mary genom slutsvängen.

– Det var absolut noll chans att jag skulle välja rygg på nummer ett, det var aldrig aktuellt. Sen var han inte bra nog. Kanske satt senaste urblåsaren i kroppen, säger Adrian Kolgjini.

Best Ofdream Trio stannade i ledningen och var aldrig med i kampen om finalplatser.

– Nånting var uppenbart fel för han ska inte stanna så. Han är ofta lite vass så det var nog inte anledningen heller. Tråkigt, säger Kim Eriksson.

Mister Hercules galopperade till slut och blev diskvalificerad.

– Hästen kändes fin men tappade travet på upploppet, säger Santtu Raitala.

Efter försöken stod det klart att Daniel Redén fick med en av tre hästar till final – Hail Mary.

– Don Fanucci galopperade och så var den dagen förstörd, det går inte att tappa så mycket och gå till final. Den dagen var över tidigt. Han såg okej ut efteråt. Mister Hercules gjorde som han kan göra och galopperade över upploppet. Hail Mary gjorde ett riktigt bra lopp men det blev tufft för honom. Så är det när det är racing, vi hade inte en av våra bättre dagar i Elitloppets historia men så är det. Vi fick med en häst till final och där kan allting hända, säger han.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln