Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så kördes V75-loppen

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Vae Victis Club. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

V75 avgjordes den här eftermiddagen på Rättvik.
Sommartravets final var omgångens största lopp.

Publicerad:

V75-1:

Robert Berghs Van Gogh Z.S. strulade till det från sitt innerspår i startögonblicket och kunde därför inte vara med i någon spetsrusning. I stället tog favoriten, den belgiske sjuåringen Jackpot Vrijthout (e. Real de Lou) hand om ledningen och tilläts köra lugna 1.12 första halvvarvet. Via ett avslutande varv efter drygt 1.11 vann han mycket enkelt på 1.12,9/2 140 meter autostart. Hästen ägs i Belgien och kom till Sverige i början av maj. För sin nye tränare Björn Goop har det blivit fyra starter och två segrar, V75-triumfen är hästen tyngsta merit i karriären. Följde med där bakom gjorde Mr Clayton J.F. fint, som så många gånger förut. Andraplatsen innebar att han startat 17 gånger på V75 och aldrig missat pengar – han har heller aldrig vunnit(!). En synnerligen nyttig häst.

V75-2:

Ulf Eriksson bakom The Bald Eagle var inte intresserad av att släppa ifrån sig ledningen till Erlend Rennesvik och Jackson Avery vilket gjorde att första halvvarvet blev en riktig fartfest: 1.07,0! Ut på slutrundan fick han inte heller sitta ifred i ledningen då det kördes i såväl andra- som tredjespår. The Bald Eagle höll dock bra, men kunde inte stå emot en trio. Längsta strået drog Vien Ici (e. Varenne) som svarade för en ruskigt bra insats. Ulf Ohlsson ville inte släppa ned någon framför sig ut på slutrundan och det hade han fog för. In på upploppet kopplade han grepp och höll undan på 1.12,2/2 140 meter autostart. En riktigt stark insats! Kalashnikov gick starkt som tvåa. Vien Ici har nu tjänat drygt 350 000 kronor i år genom fyra segrar, varav två på V75.

V75-3:

Storfavoriten på V75, Heavy Sound, var chanslös att hålla upp sitt innerspår men kusken Kenneth Haugstad hittade ut i andraspår. Men när han tvingades dra tåget i tredjespår räckte det inte hela vägen. I stället var det dags för Diamanten (e. Adrian Chip) att åter vinna lopp. Efter att Erik Adielsson placerat honom i ledningen och kört 1.10 sista varvet vann han lätt på 1.09,8/1 640 meter autostart.
– Jätteroligt för skötaren och Stig. Hästen har varit bra skick länge men det har varit lite stolpe ut med spår och löpningsförlopp, sade Adielsson i TV12.
Diamanten hade inte vunnit lopp sedan sommaren 2018 och det var även första V75-segern för Stig H Johansson sedan samma sommar. Noterbart är att Diamenten tävlade barfota runt om, så har han aldrig förlorat på svensk mark. 

V75-4:

60 meters tillägg är ingen lätt uppgift, men den förenklades nog för Våler Nikolai (e. Åsajerven) då det bara var tio startande ekipage. När dessutom värsta konkurrenten, Lome Storm, galopperade upprepat handlade det mesta för Björn Goop om att inte göra något misstag. Det gjorde han inte heller, utan fältet dirigerades från dödens och kallblodet vann mycket enkelt, till synes med sparade krafter på 1.22,9/2200 meter voltstart. Segerreceptet kan ha varit att hålla hästen lugn.
– Vi tog bort kupade huvudlaget och satte på ett norskt i stället, berättade skötaren Anna-Karin Jonsson i TV12 efter segern. Tränar gör Öystein Tjomsland som har skyhöga 27 i segerprocent i år.

V75-5: 

Rivigt lopp där Stefan Persson försvarade ledningen med Matteo första halvvarvet men kort senare kom Robert Bergh farandes med Faster Than You och forcerade till ledningen och varvet passerades på 1.12,8. Det skulle visa sig sitta i benen dryga varvet senare. Uncle Töll och Enge Eros satt sist i fältet men kunde dra nytta av att konkurrenterna kört ordentligt till en början. Torbjörn Jansson följde med i ryggen på Uncle Töll tillsammans med Enge Eros och kunde avväpna denne sista 50 meterna. Tränar gör amatören Lars-Ove Forslund och segertiden blev 1.13,9/2 640 meter autostart. Det var hästen tredje raka seger och med tanke på att Love You är pappa lär fyraåringen ha fortsatt en hel del utveckling kvar.

V75-6:

Flash Håleryd (e. Conway Hall) fick gratisledning då Jacques Noir galopperade i första svängen, men det kostade likväl ordentliga 1.08,4 första halvvarvet. När Örjan Kihlström dessutom flyttade fram Man at Work till positionen utvändigt såg det tufft ut, inte allra minst för att hästarnas storlek gav utvändige fördel. Man at Work såg dessutom ut att koppla grepp in på upploppet men stumnade sista biten och en mycket tapper Flash Håleryd kunde hålla undan på strålande 1.11,4/2 140 meter autostart före en vasst avslutande Aron Palema som gick med i rygg på vinnaren hela loppet.

V75-7: 

Daniel Redéns Vae Victis Club (e. Mago d’Amore) såg majestätisk ut när Kihlström styrde fram till dödens varvet från mål och han vann mycket lätt på fina 1.12,3/2 660 meter voltstart – nytt svenskt rekord! En seger som var värd 300 000 kronor. Dock mycket stora plus till tvåan, Racing Brodda. Hon gick ett enormt slutvarv ute i spåren – klockan visade 1.09,0 – och kom i mål på 1.11,9/2 680 meter voltstart. Det är en tidsnotering som är 1,3 sekunder bättre än Geisha Sunds svenska rekord(!) men hon skrivs inte in som rekordhållare så endast tider satta vid seger räknas i det avseendet.
Vagabond Bi spurtade in fint som trea och passerade därmed en miljon i insprungna pengar.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln