Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så kördes V75 på Sundbyholm

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Amatörjubel, favoritfall och 1.10,1 i bronsdivisionen. Så här gick det när Eskilstuna stod värd för lördagens V75-omgång.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

V75-1: Klass I, 2140 meter

Dwayne Zet (e. Muscle Massive) öppnade bra från det yttre springspåret, men det var andra som också kom iväg fint. Pine Muscle och Upper Face såg till att favoriten fick en vid första kurva innan han övertog ledningen på långsidan. 500 meter senare klockades varvet till 1.12,8.

Utvändige Dark Roadster såg stark ut i ingången till sista sväng, men tröttnade vid upploppets början. I stället var det Upper Face som bjöd hårdast motstånd till Dwayne Zet och Örjan Kihlström. Han närmade sig meter för meter, men lyckades inte ta sig förbi. 

Dwayne Zet höll undan på 1.12,8 över 2140 meter med voltstart – fyra tiondelar från Campo Bahias svenska rekord för fyraåriga hingstar och valacker.

Vinnaren tränas av Daniel Redén och har tagit tre segrar på tretton starter i år.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

V75-2: Klass II, 2640 meter

Amatörtränaren Mikael Eriksson stack ut hakan – och fick rätt. Hans Pappajonnys Ilse (e. Beanie M.M.) vann lördagens klass II-försök och det var sannerligen ingen turseger. Ledande Done Deal Zet hade precis travat första varvet efter 1.12,5 när Björn Goop bytte andra par utvändigt mot dödens med Erikssons sto.

In på upploppet var Done Deal Zet slagen, men Pappajonnys Ilse var fortsatt stark trots den tunga löpningen. Motstånd saknades dock inte. Timetomakeitrite utmanade på insidan, Amorcer Levallo och Global Above All utvändigt, men ingen lyckades slo klorna i Pappajonnys Ilse. 

Hon vann med en halv längd på tiden 1.13,8 – till Mikael Erikssons stora glädje.

– Jag tänkte att det var kört, men hon tuggade bara på. Nu slipper jag gå i ide, sade Eriksson till Kanal 75.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

V75-3: Stoeliten, 2640 meter

Björn Goop förvandlade loppet till en speeduppgörelse och det såg att bli ett vinnande drag. Hästarna från kön var chanslösa, Goop och Mellby Free skruvade upp farten under slutrundan, men det fanns ett annat hot.

Närmare bestämt Dear Friend (e. Orlando Vici) som fastnade med krafter kvar i gulddivisionen häromveckan och som nu tassade med i vinnarhålet på lätta ben. 

Mitt på upploppet kom luckan och då var timmen slagen för Mellby Free. Johan Untersteiners häst tog sig snabbt i kapp och förbi – till slut skilde det två och en halv längd mellan hästarna. Trea i mål var Devs Daffodil medan svenska mästarinnan Hevin Boko diskades för galopp.

Dear Friend vann på tiden 1.13,2 över 2640 meter. Hon har nu tagit 18 segrar på 57 starter och tjänat över 3,5 miljoner kronor.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

V75-4: Salatrofén, 3140 meter

13 hästar på tre volter och det var Mikael J Andersson som tog ledningen med Västerbo Imtheman (e. Echo) från Juhani Partanens stall. Andersson hade inga planer på att släppa till betrodde Gazza B.R. Han körde i ledningen och det gjorde han rätt i.

Femårige Västerbo Imtheman höll nämligen undan. Med gott om luft mellan sig och den kvartett av tilläggshästar som jagade honom förgäves på upploppet. Efter ett jämnt tempo från början till slut stannade klockan på 1.14,8 över 3140 meter. Det var andra gången som Andersson och Västerbo Imtheman tävlade ihop, även det förra tillfället slutade med seger.

Tvåa i mål var Katja Melkkos franska nyförvärv Carat du Goutier som landade på 1.13,9 efter en stark slutrunda i debuten på svensk mark. Tredjeplatsen gick till Global Winner trots galopp på vägen.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

V75-5: Bronsdivisionen, 1640 meter

När bilen släppte fältet galopperade favoriten Moses bort sig. Syoss höll ut övriga till en början, men när Mika Forss körde fram In Royalty Boko släppte Daniel Wäjersten utan strid.

Det finska ekipaget fick snart sällskap på utsidan av Betting Rebel – en formstark Betting Rebel som kom från seger och som såg till att det här bronsförsöket blev en riktig fartfest. 

Efter 1.10,7 på varvet kopplade Betting Rebel grepp i sista sväng. Han ledde fortsatt vid upploppets början, men längst ut i banan svarade Cargo Door för en rykande spurt.

William Erikssons nyförvärv avgjorde i ett nafs och kusken Mats Djuse gjorde segergest i god tid före mål. Segertiden skrevs till finfina 1.10,1 – bara Sorbet och Diamanten har travat snabbare på Sundbyholm i år. Cargo Door har vunnit två av fem starter i sin nya regi.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

V75-6: Silverdivisionen, 2140 meter

Det blev favoritfall i nästa högsta klassen. Vagabond Bi avslutade starkt från kön, men det räckte inte längre än till en andraplats.

Den här dagen var Sir Henry P.Hill (e. Juliano Star) nämligen bara bäst. Han drog först fram Vagabond Bi på sista bortre långsidan, men kom ned i dödens när Jaques Noir tröttnade. Vid upploppets början slog Sir Henry P.Hill klorna i ledande Coogan och höll sedan undan för den stora favoriten efter 1.10 blankt sista halvvarvet. Klockan visade 1.12,1 i mål och segermarginalen var en och en halv längd.

Sir Henry P.Hill tränas av Jörgen Westholm och hade Rikard N Skoglund i sulkyn. Segern var ekipagets tredje på rikstoton i år. De tidigare togs på Bergsåker i augusti samt på Hagmyren månaden därpå.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

V75-7: Gulddvisionen, 2140 meter

Anrika Smedträffen blev en rafflande historia där tre hästar var i bredd mitt på upploppet: Hachiko de Veluwe, Heavy Sound samt Forfantone Am som var jumbo på sista bortre långsidan, men som sedan följde med i rygg när Heavy Sound avancerade i tredjespår.

Det var också Forfantone Am (e. Muscle Hill) som drog det längsta strået tillsammans med kusken Torbjörn Jansson. Femåringen vann Breeders Crown den här helgen förra året och tog nu sin första seger i gulddivisionen efter 1.11,7 över full väg.

– Det var roligt att han fick vinna ett lopp. Nu hoppas jag att jag kan få honom i så fin ordning att han kan vara med i Elitloppet nästa år, sade tränaren Roger Walmann till Kanal 75.

Favoriten Zarenne Fas kunde inte försvara innerspåret bakom bilen och såg aldrig dagens ljus. Han slutade femma.

ANNONS