Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så var Gentlemannadagen 2024

Foto: Rickard Hansson/TR BILD
Lola, 5, med mamma Anna, ballonger på tivolit och Robert A Kerttu som vann amatörloppet. Foto: Rickard Hansson/TR BILD

MALMÖ. Tivoli, artistuppträdanden, sockervadd, ponnyridning och travtävlingar.
I dag arrangerades publikfesten Gentlemannadagen för 50:e gången.
Av det ansträngda säkerhetsläget med anledning av Eurovision Song Contest märktes inget på Jägersro.
– Jag kollade hästarna med mamma och vi trodde på den lilla ettan och den vann, säger Lola, 5.

Publicerad:

På ett styrelsemöte år 1972 beslutades det att Skånska Travamatörklubben skulle ta ansvar för en egen tävlingsdag på Jägersro. Bengt Larwik, i dag ordförande i klubben, var suppleant på den tiden.

– Rolf Dickman som var ordförande då var en riktig eldsjäl. Vi tog kontakt med Jägersro och då fick vi Kristi himmelfärdsdagen. Vi amatörer kunde få den eftersom dagen ansågs omöjlig. På den tiden gick folk i kyrkan, det gör man inte längre, säger Larwik.

Då coronapandemin hindrade folksamlingar är årets upplaga den 50:e i ordningen med fullskalig publik.

TV:
Gentlemannadagen 2024

Vill se sådana här dagar – på alla banor

Initiativet har varit en stor succé i ett halvt sekel. A-tränaren Joakim Lövgren kom, tack vare sin pappa, i kontakt med sporten och minns den här dagen från barndomen.

– Mycket viktig för barnen. När jag växte upp var det här den roligaste travdagen, på den tiden var det en del andra event också så som cyklist mot häst, en löpare mot en snabbloppshäst. Jag tror att vi skulle behöva ha gentlemannadagar på alla banor i Sverige, säger Lövgren.

– Arbetet med att locka nya och påminna folk som en gång tyckte att det var kul med trav och som nu kan ta med sig barn och barnbarn kan vi aldrig sluta med.

Foto: Rickard Hansson/TR BILD
Jasse, 5, håller stolt upp sitt sockervadd. Anledningen till besöket var Pidde P-konserten säger pappa Hani. Foto: Rickard Hansson/TR BILD

Namnet har en historisk koppling. För många år sedan kallades amatörer inom sporten för gentlemän och därför blev namnet Gentlemannadagen. 

Traditionsenligt körs ett lopp för amatörer – tidigare med namnet KGB-priset. I år har storhästägaren Karin Walter Mommert klivit in som sponsor och därav det nya namnet Team KWM Stable.

Vann gjorde Robert A Kerttu med Trixwithtrimmix (e. Trixton) som tränas av Jerry Riordan. Kerttu har däremot själv fött upp och är med och äger fyraåringen.

“En ganska bra häst”

– En ganska bra häst som varit ute i tuffa lopp och inte haft något flyt men vi har haft bra tankar om honom och i dag gick han ned i klass, säger Kerttu.

Att det blev start just den här dagen var mer en slump än planerat.

– Loppet passade bra och Jerry ville anmäla till amatörlopp och då kunde jag köra. Nu har jag inga starthästar själv längre och kör inte så mycket, det är inte viktigt för mig utan uppfödningen är det jag brinner för. Men naturligtvis är det roligt att köra lopp, särskilt när det går bra. 

Foto: Rickard Hansson
Robert A Kerttu vann amatörloppet, Team KWM Stable, med egenuppfödde Trixwithtrimmix. Foto: Rickard Hansson

Vid huvudentrén stod en femfaldig vinnare av loppet, Roger Allercrantz, och delade ut program till besökarna. Vid Malmö centralstation var tonaliteten en helt annan. Tre poliser, varav en med skarpladdat förstärkningsvapen, var det första som syntes efter att tillresta kommit upp från perrongen medelst rulltrappor. 

Den här veckan är det Eurovision Song Contest i Sveriges tredje största stad och det världspolitiska läget är mycket ansträngt, dessutom är terrorhotsnivån förhöjd sedan i höstas och demonstrationer av olika slag har genomförts i city. 

“Jag tror att polisen har bra koll”

Den höjda terrorhotsnivån har medfört bland annat inneburit väskförbud på många större evenemang. På Jägersro? Fritt fram med väskor och någon kontroll skedde inte – dessutom patrullerade inte en enda polis inne på området. En oerhörd skillnad jämfört med situationen inne i city.

– Vi har sökt tillstånd och arrangemanget är inte belagt med väskförbud. Jag kan inte alla bitar kring det här men jag tror att polisen har bra koll på var eventuella hotbilder kan finnas, säger Jägersros vd Kent Öhlander.

Foto: Rickard Hansson
Ninni, Ofelia, Olivia, Stella och Fredrik kände sig trygga på plats. Foto: Rickard Hansson

Fredrik och Ninni från Vellinge, som hade med sig sina tre döttrar, var inte skrämda över den för stunden extra infekterade tillvaron i Malmö.

– Det är inget vi tänker på när vi är här, men däremot om man varit inne i stan, säger Ninni.

Fredrik flikar in:

– Stella får inte åka in till stan den här veckan på grund av läget.

Ingen större ATG-närvaro

Hon är 14 år och äldst av tre syskon som tidigare varit på Gentlemannadagen. Minstingen, Ofelia, var tydligen med vad som var bäst under dagen:

– Tivolit, säger hon. 

Hästintresse finns hos delar av familjen men inte hos Fredrik.

– Jag kan ingenting och har inte lirat, men skulle vilja göra.

Potential för spelbolag alltså men på plats fanns endast några lokala spelvärdar, ATG hade ingen större närvaro än så.

Foto: Rickard Hansson
Lola, 5, och mamma Anna hade en trevlig dag. Lola hittade vinnaren i det första ponnyloppet. Foto: Rickard Hansson

En som hade blick för vad som hände på travbanan var femåriga Lola

– Jag rider ibland och när jag och mamma kollade på hästarna så trodde vi på nummer ett, den lilla hästen, och den vann, säger hon.

Huvudanledningen till besöket var den omåttligt populäre barnartist Pidde P, berättar mamma Anna, som stod på scenen och fick igång familjerna ordentligt.

– Karusellerna var roliga också, jag köpte tio åkbiljetter, säger Lola.

Foto: Rickard Hansson/TR BILD
Pidde P uppträder på scenen. Foto: Rickard Hansson/TR BILD

”Den lilla hästen” som Lola syftade på var kategori A-ponnyn Hårstorps Eliit. Meja Olsson ledde från start till mål i hennes första deltagande under den här dagen, däremot har hon många gånger om fått segerdefilera.

– Mamma körde ponnytrav när hon var liten och när min storasyster Towa började så gjorde jag det också, det är en familjegrej. Det var första gången som jag körde en sådan här dag och det var spännande.

Gocciadoro med topphäst

Noterbart var att Hårstorps Eliit varit ifrån tävlandet i två år och blivit mamma däremellan. När den dagen är kommen för italienskfödda travaren Filadonna (e. Muscle Hill) lär avkomman vara eftertraktad. Stoet tränas av Alessandro Gocciadoro som kunde styra in henne till en överlägsen seger i en av de två sportsliga höjdpunkerna, uttagningslopp till Breeders Course, trots en tuff resa.

– Hon är mitt bästa treåriga sto. En tuffing som inte behöver fina lopp utan kan göra jobbet själv, säger Gocciadoro.

Hästen är uppfödd och ägd av franske topptränaren Philippe Allaire. Efter att ha imponerat som tvååring för italienska tränaren tog han hem hästen men på fransk mark fungerade hon inte.

– Men nu är hon lugnare igen och när hon är det så är hon en riktig topphäst. Nu väntar finalen på Solvalla och därefter E3.

Foto: Rickard Hansson/TR BILD
Meja Olsson, 13, med sin ponny Hårstorps Eliit. Foto: Rickard Hansson/TR BILD

Utöver karuseller, sötsaker och artister, käpphäst-bana av huvudsponsorn Stora Coop fanns även räddningstjänsten på plats. Ett populärt inslag. Ulf Adolfsson var en av brandmännen på plats.

– Vi brukar vara på den här dagen och syftet är att visa upp oss, barnen får se brandbilen och vi informerar föräldrarna om vikten av att ha en fungerande brandvarnare, säger Adolfsson.

Med ett så inrutat evenemang år efter år finns en stor vana hos arrangören men det innebär inte att det saknas arbetsuppgifter.

– Amatörklubben har byggt basen och så arrangerar vi det numera tillsammans, säger Kent Öhlander.

Foto: Rickard Hansson/TR BILD
Brandmannen Ulf Adolfsson trivdes på Jägersro och barnen var mycket intresserade av att provsitta brandbilen. Foto: Rickard Hansson/TR BILD

Nilla Tomelius jobbar på Jägersros marknadsavdelning. 

– Artister är det vi bokar först och då gör vi en bedömning: Vad är inne just nu? Vilken budget har vi? Vad fungerar bra? Tivolit är detsamma varje år och sen hör vi av oss till knallar och tittar vad som kan passa in i evenemanget, säger Tomelius.

För att locka dit folk skickas det ut ett en liten reklamfolder till över 125.000 hushåll. Där finns även en form av lott – vinner man på skrapet finns priserna att hämta på Gentlemannadagen. Vinsterna är presentkort eller produkter av olika slag hos dagens sponsorer.

Så går evenemangt ekonomiskt

– Under ett halvår är det mycket jobb med den här dagen. Vi tittar, genom Tickster, varifrån vi brukar ha besökare och riktar oss mot sådana områden, säger hon. 

Anledningen till att förstapriset i signaturloppet ”bara” är 35.000 kronor förklarar Larwik så här:

– Pengarna måste användas till artisterna också och vi behöver balanserna budgeten för att det ska blir plus-minus noll för dagen.

Foto: Rickard Hansson/TR BILD
Nilla Tomelius arbetar på Jägersros marknadsavdelning. Foto: Rickard Hansson/TR BILD

I fjol gjordes det ett nollresultat, så det är varken ett nederlag eller en succé rent ekonomiskt.

– Det här genererar elever till travskolan men hur många vet jag inte. I dag pratade jag med en mamma vars barn gillade hästar och var intresserade. När någon säger ”ja, jag har varit på Jägersro” är det ofta den här dagen. Det blir en preferens för oss och ett synliggörande av vår verksamhet. En mycket viktig dag och jag har sett så många glada ansikten i dag hos både stora som små, säger Kent Öhlander.

“En skitbra dag”

ATG var alltså inte särskilt representerade men ett undantag fanns. Styrelseledamoten Boris Lennerhov, mer känd som ”Ullared-Boris”, strosade omkring på publikplats.

– I dag har jag med mig mitt nioåriga barnbarn Sid, han har varit med förr och tittat på hästar med morfar och anledningen till att vi är här är att min delägde Magic In startar. En skitbra dag det här med så mycket folk, säger Lennerhov.

Foto: Rickard Hansson/TR BILD
Foto: Rickard Hansson/TR BILD

För Magic In slutade det inget vidare den här gången och en titt på publiksiffran vittnar om ett rejält tapp, eller? 

6.952 personer är ljusår ifrån det officiella publikrekordet på över 19.000 personer. Vädret var visserligen perfekt men konkurrensen med Eurovision Song Contest, bristande kollektivtrafik som en effekt av det samt en eventuell rädsla för stora folksamlingar den här veckan är negativa saker.

En annan ytterst relevant detalj är publikräknandet, nu handlar det enbart om inscannade biljetter vilket är relativt nytt. Larwik menar dock att rekordsiffran från 2018 på 19.243 personer inte är överdriven, snarare tvärtom.

– Det var lågt räknat, det var ännu fler här, säger han.

Foto: Rickard Hansson/TR BILD
Robert Juliusson och Bengt Larwik har tillsammans över 100(!) år i Skånska Travamatörklubbens styrelse. Foto: Rickard Hansson/TR BILD

Han får medhåll av styrelsekollegan Robert Juliusson.

– Förr om åren fanns det flera “snik-ingångar” där det klev in flera tusen. De officiella siffrorna är lågt räknade, det kan jag intyga, säger han.

Klart är i vilket fall som helst att det inte varit fler besökare på någon tävlingsdag i Sverige hittills i år och många barn fick sin första kontakt med hästar och travsporten även om Pidde P och tivolit lockade mer. 

En annan sak som är säker är att “snik-ingångarna” måste ha varit monumentalt stora om en majoritet av dagens besökare – till antalet – tog sig in den vägen.

ANNONS

Ämnen i artikeln