Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sahara Jaeburn visade klassen

Det blev Sahara Jaeburn hela vägen i Eskilstuna Fyraåringstest. Loppet utvecklade sig till en ren speeduppgörelse och Timo Nurmos finska derbyhopp var omutlig i avslutningen.
– Han går mot en spännande framtid, säger Nurmos efter triumfen på 1.13,8a/2640 meter.

Publicerad:

Eskilstuna Fyraåringstest utgör ett klassiskt avstamp mot Svenskt Travderby, men av årets startande var endast tre berättigade till att vara med i kvalen på Jägersro om en månad. Dessvärre kunde ingen av dem heller blanda sig i segerstriden. 

I stället var det Sahara Jaeburn (e. Ready Cash) med Jorma Kontio som dominerade från början till slut. Den finske kriterievinnaren kördes snällt i årsdebuten i Ina Scots Ära senast men har annars matchats i enklare lopp på svensk mark. På Sundbyholmstravet visade hingsten, som gick barfota runt om för första gången, att han duger långt mot kulltopparna även i Sverige.  

– Han är fortfarande lite barnslig men han har börjat slappna av och han är på rätt väg inför det finska derbyt i augusti. Hästen har gått väldigt tungt balanserad hela tiden och han hade tussarna kvar i kväll, sa Nurmos till Kanal75 efter segern. 

Loppet blev rätt rumphugget och favoriten Fifty Cent Piece galopperade bort sig i en tät spetstrid med fyra hästar i bredd. Ingen kunde ta emot Sahara Jahara från bricka fem som spetsade före Boston Wise L. och Maesteraemon, medan Selected News synade dödens med två varv till mål. Sedan hände ingenting och första 1500 meterna passerades via billiga 1.16,4a/2640 meter. 

Under slutvarvet skärpte Kontio farten successivt och i sista sväng körde han vad som gick. In mot upploppet hade ekipaget fått par längder ner till övriga och Sahara Jaeburn lufsade undan till en säker seger med en halv längd på 1.13,8a/2640 meter, via 09,4 sista 500 meterna. Belöningen var 200.000 kronor.

Boston Wise L. med Per Lennartsson sköt till bra som tvåa och närmade sig över målrakan, men utan att kunna hota vinnaren. Tränardubbeln var därmed ett faktum för Nurmos.

 Stefan Melanders Maesteramon avslutade piggt som trea med Magnus A Djuse. Selected News med tränaren Hans-Owe Sundberg tappade i den snabba finishen och fick nöja sig med fjärdepriset före Marre's Dreamboy och Jörgen Westholm.

Se Travrondens intervju med Jorma Kontio efter segern i spelaren ovan.

Ytterligare två Nurmos-vinster

V86 avslutades med ett fint klass II-försök med en del temporyck på vägen. Här visade Amalencius B.B. (e. Amuru Boko) fina fartresurser i upplösningen. Fyraåringen satt i fjärde ytter när Claes Sjöström drog i högertömmen på sista bortre och efter att ha fått lite draghjälp fick Amalencius B.B. full körorder i fjärdespår i slutkurvan. Ekipaget hade långt fram i det läget men med en vass avslutning fångades ledaren The Engine in kort före mål. Segertiden 1.14,2a/2640 meter.

– Det passade oss med en del körning längs vägen och sedan bet det väldigt bra för honom när jag sände på. Det var en jättetrevlig upplevelse att köra så fort över upploppet, sa Claes Sjöström i vinnarcirkeln.

Kriteriefinalisten Black and Quick (e. Up and Quick) har hittat en växel till hos Nurmos och tog karriärens första seger i 17:e starten senast. Nu kom andra av bara farten som V86-omgångens största favorit. Fyraåringen släpptes välvilligt till spets i första sväng och efter ett jämnt tempo där framme stegade Black and Quick undan i bekväm stil på 1.11,8a/1640 meter.

– Det är en stor och rejäl häst som bara blir bättre. Han var jättefin i dag, sa Kontio.

Heavy Sound tillbaka på vinnarspåret

Daniel Redéns Heavy Sound (e. Ken Warkentin) var tillbaka på banan efter elitloppsäventyret och gav ett fint formintryck efter sitt uppehåll i V86-inledningen. Nioåringen seglade till ledningen med ständige följeslagaren Kenneth Haugstad och i samma veva försvann andrahandsfavoriten Hachiko de Veluwe med en galopp. Efter beskedliga 1.14,3 på varvet blev resten en ren formalitet för Heavy Sound som obrukad joggade undan via 07,7 sista 500 meterna. Belker tog hand om andraplatsen från vinnarhålet och Diamanten blev trea efter en fin slutrepa i den snabba avslutningen. Segertiden för Heavy Sound blev 1.12,0a/2140 meter.

– I dag var han fantastiskt fin och jag satt bara och höll i mig hela vägen, sa Kenneth Haugstad.

Dubbel till Djuse

Florence Ima (e. Maharajah) är en läcker sort som lär duga en bit i årgångsloppen. Det treåriga stoet öppnade kvickt till spets och var ohotad i mål på 1.12,7a/1640 meter i distansdebuten.

– Det är en fin häst som haft lite oflyt, i dag fick hon sköta sig själv och det fungerade bra, sa tränaren Mattias Djuse som siktar mot korta E3 med löftet.

Zeb Jonasson ordnade andra V86-segern till sin arbetsgivare med favoriten Global Benefit (e. Donato Hanover) i ett lopp inom ungdomsserien. Med 600 meter till mål kastade Jonasson loss i tredjespår och med en bra avslutning klev Global Benefit förbi ledaren Lefty Gun.

– Hon slappnade av lite grann när hon fick greppet och jag fick tussarna, och då tog hon tag i grejerna igen, sa  Jonasson om det fyraåriga stoet.

Ny Liljendahl-vinst

Reijo Liljendahl har stallet i bra slag för dagen och visade upp The Bald Eagle (e. Bold Eagle) i fin författning. Mats E Djuse serverade femåringen en bra resa i andra ytter samtidigt som pigge Wind Knight drog på i eget majestät många längder före andra. Sista 150 var det tomt i tanken hos ledaren och The Bald Eagle spurtade till säker vinst på 1.13,1a/2140 meter efter ett snabbt slutvarv.

– Han kändes slagen in på upploppet men sedan när jag begärde mer av honom så bet han verkligen i och stred hela vägen, sa Mats E Djuse. 

Årjäng i topp

Tom Horpestad var offensiv med Frode Larsens Bianca Sisa (e. Ens Snapshot) och skickade hela vägen till ledningen från springspår på tillägg. Därifrån var Årjängsekipaget ohotat på segertiden 1.14,3/2160 meter. Favoriten Teton Sweet Lindy galopperade bort sig och betrodda Tullibardine Boe fick för långt fram.

– Hon är snabb i volten och vi kom bra iväg. Sedan fick köra i ett normalt tempo och då hade hon en del krafter kvar till slut, sa Horpestad i vinnarcirkeln och tränare Larsen berättade för Kanal75 att nästa uppgift blir danskt mästerskap för ston i Odense.

ANNONS

Ämnen i artikeln