Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

San Moteur tog hem Prix Readly Express

STOCKHOLM. Han tappade 40 meter efter galopp i inledningen. Men ingenting kunde stoppa San Moteur. Hingsten var bäst när han gjorde årsdebut i Prix Readly Express.

(TV: Bilder från ATG.)

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
San Moteur vann Prix Readly Express. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ifjol slutade han tvåa i Svenskt Travkriterium. När ett dussin högoktaniga fyraåringar gjorde upp i Prix Readly Express gjorde San Moteur (e. Panne de Moteur) årsdebut. Han gjorde det med den äran.

Björn Goops adept galopperade kort inledningsvis, ställde sig och när luckan uppenbarade sig över upploppet sköt han till starkt och vann på 1.11,4a/2140 meter.

En betydelsefull seger för uppfödaren och ägaren Håkan Arvidsson.

– Han slog på en galopp när han skyggade till för en galopperande konkurrent, men som tur var lyckades Björn ställa honom i trav hyggligt fort. Han tappade kanske 40 meter, men sedan fick han ett invändigt lopp. Det kändes som långt fram hela vägen och i sista sväng fick jag upp förhoppningen om att han skulle få med sig pengar hem. Jag trodde kanske inte på att han skulle vinna direkt i årsdebuten. Även om han jobbat så oerhört bra som han gjort brukar det ändå kunna fattas lopp. Men den här gången gjorde det inte det, säger Håkan Arvidsson.

• Hur var känslan över upploppet?

– Det var helt enormt. Det är den här typen av lopp han ska ha och jag tror inte att det finns någon som står emot honom över 200-300 meter om han får rätta loppet. Han är så snabb i benen att det är något oerhört.

Håkan Arvidsson följer sin ögonsten i varje steg. Faktum är att det är han som kör alla jobb med hästen.

– Jag har gjort det hela tiden. Han betyder oerhört mycket för mig. Jag har fött upp mamman, mormor och mormors mor också. Jag har varit med på resan från början och det känns stort.

Det här var blott nionde starten i karriären och för San Moteur. Och hästen står noterad för sju segrar och 2.975.500 kronor intjänat. Dagens seger, som togs närmast före Mr Mah Can och Kurri Jari Boko, var värd 400.000 kronor.

Håkan Arvidsson berättar att de inte har bråttom med San Moteur. Som ett led i matchningen mot Svenskt Travderby kan nästa start äga rum i Eskilstuna 21 juli.

– Vi har inte tänkt så mycket, men jag tror inte att det blir någon mer start innan dess. Jag är jäkligt rädd om den här hästen och vill inte göra för många starter. Sedan vill jag säga att det är många runt honom, Björn och skötaren Jessica Jonsson, som gör ett fantastiskt jobb med honom.

Magnus A Djuse vann två lopp på Solvalla den här kvällen. I Itaka Sunds lopp ledde han hela vägen med Katja Melkkos Helluva Am (e. Readly Express) – ekipaget kom i mål på 1.12,1/1640 meter.

– Det blev enkelt. Hästen är bra för klassen. Vi fick en lugn inledning och sedan tog hon i lite av sig själv sista varvet och hon drog upp tempot rejält. Det gick fort sista varvet, säger Magnus A Djuse.

Det här var andra gången Magnus A Djuse körde Helluva Am. Ekipaget är fortsatt obesegrade tillsammans.

– Det var ett ganska billigt lopp senast. Nu är hon mycket bättre än då. Hon har blivit lite bättre på allting.

Kort senare var det dags igen. Då sluggade sig Fredrik Wallins Xanthis Delicious (e. Never Again) först i ett försök av Diamantstoet. Det sexåriga stoet passerade mållinjen på 1.12,8/2160 meter.

– Hon har stått lite på tur tycker jag. Hon har gjort mycket bra lopp i skymundan och det var kul att hon fick utdelning. Det var inte så att hon flög fram, men hon höll farten och gnetade sig förbi. Hon gjorde det bra.

I Icelands lopp, öppet för femåriga hästar, fick Svante Båths Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) vandra först utvändigt om ledaren sista 1500 meterna. Trots det var hingsten starkast till slut. Segervana Global Adventure, 17:e segern i 34:e starten, kom i mål på 1.11,6a/2140 meter.

– Han var väldigt fin och kändes minst lika spänstig som han gjorde som treåring. Jag kan inte säga att jag känt honom bättre någon gång och han har visat att han är en av topparna. Han har tjänat över fyra och en halv miljon kronor och han behöver inte be om ursäkt även om Reijos häst (Admiral As, reds. anm.) galopperade. Han fick gå utvändigt i väldigt tufft tempo och bara sträckte på sig. Han kan vara stolt idag, säger Erik Adielsson.

ANNONS

Ämnen i artikeln