Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Skärpning eller sluta”

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Robert Bergh var väldigt irriterad efter V75-2. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Förra lördagen var det körning utanför bangränsen som fick stort fokus på V75. I dag lär starten i V75-2 blir ”snackisen”.
– Skärpning eller sluta, säger Robert Bergh med adress Jonny Staf, svensk travsports domarbas.

Publicerad:

Efter en återkallad start, som Robert Bergh fick för bakom Mily, försökte Bergh få uppmärksamhet från domarna i voltningen av V75-2 genom att vifta med ena armen. Men starten släpptes iväg. Han körde själv Mily från spår fyra på 40 meters tillägg och upplevde att allt inte gick rätt till.

– Det är tragiskt. Conrad Lugauer ska ligga 10 meter före, men nu handlade det om 30 meter. Jag vet inte hur provloppen ser ut här nere på Jägersro, men det är kanske samma funktionärer där också, sade Robert Bergh.

Den sistnämnde riktade skarpa ord till domarbasen Jonny Staf.

– Han måste få ordning på det här nu. Staf har arbetat ett år och det måste till en skärpning eller annars får han sluta.

Vinnande Conrad Lugauer bakom Devs Daffodil (e. Enjoy Lavec) vann loppet enkelt från andra par utvändigt. Och jägersrotränaren förstod inte Berghs kritik.

– Jag är helt oskyldigt, upplevde inget negativt.

Mily slutade sexa och var inte som bäst för dagen. Matteus Lillieborg pratade med huvudstarter Mats Nilsson och berättade i TV12:s sändning om det hela.

– Han tyckte att Conrad Lugauer låg rätt och känner sig trygg med beslutet att låta starten gå iväg.

Mats Nilsson uttalade sig senare om att han inte såg Berghs gestikulerande i andra startförsöket.

“Diskuterar gärna”

Så här säger domarbasen Jonny Staf om Berghs uttalande:

– Det är lite svårt att veta vad han menar och vad jag ska göra när han är missnöjd i en bedömningssituation. Jag diskuterar gärna med honom och andra aktiva under mer sansade former, säger han.

Två lördagar i rad med diskussioner kring domarinsatser, hur bra är regelverket tycker du?

– Jag ser inte att de här två händelserna i sig hänger ihop, men man kan alltid utveckla och förbättra regler vilket vi också gör men det är inget som sker i en handvändning. Det kräver långsiktighet och därför är det svårt att agera utifrån enskilda händelser.

ANNONS

Ämnen i artikeln