Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skräll inledde kvalen till Derbystoet och Svenskt Travderby

UPPDATERAS. Så gick det i försöken till Derbystoet och Svenskt Travderby 2022.

Publicerad:
Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Jump In vann tillsammans med Robert Bergh. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Derbystoet, försök 1

I det första försöket kom Robert Bergh och Jump In att ta ledningen. 

Storfavoriten, tillika vinnaren av Stochampionatet i år, Great Skills, försökte utmana om ledningen, men fick nöja sig med att sitta utvändigt. 

I andra utvändigt hittade Örjan Kihlström ner med betrodda Faeza Zet.

Efter att första 1000 meterna gått efter 1.12,5 kunde ledande Jump In avsluta i starkt tempo – och faktum var att ingen kom i närheten av Berghs travare. 

Dottern till Ready Cash som kom till Robert Bergh i slutet av april månad tog därmed tredje raka segern – samtliga tagna i augusti månad.

Tvåa i loppet slutade Great Skills på behörigt avstånd. Daniel Wäjerstens sto är därmed även hon klar för finalen.

Vinnartiden landade på 1.12,2a/2140 meter.

– Jag åkte faktiskt hit med förhoppningar i dag. Hon har verkligen gjort bra lopp och visat fin styrka. Och kanske framför allt har hon jättefin skalle. När Great Skills kom och utmanade kände jag inte för att släppa, jag hade fått henne i bra rytm i det läget. Första 300 meterna var hon däremot lite het, sade Robert Bergh i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Rihanna W.I. och Jorma Kontio. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Derbystoet, försök 2

Precis som i det första försöket kom det att bli spetsseger i det andra försöket för stona. Jorma Kontio hittade till ledningen med Timo Nurmos Rihanna W.I. och väl där var det ingen som var i närheten av att hota. 

Stoet som varit med i ett flertal unghästfinaler vann på tiden 1.11,7a/2140 meter och gjorde det med två säkra längder. 

Fader till Rihanna W.I. är S.J.'s Caviar.

Tvåa i loppet slutade Filippa B.J. efter perfekt lucka från tredje invändigt. 

Den urstarka spurten gjorde att hon lyckades ta sig förbi den i rygg ledande sittandes Kung Fu Lady i det sista steget för körande Thorsten Tietz. Sybille Tinter är det som tränar.

– Hon gör det bra nästan varje gång och i dag var ett av de bästa loppen hon svarat för i karriären. Hon var lite pigg under hela vägen så det var bra tempo, men hon visade fin löpskalle då hon höll farten hela vägen till mål, sade Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Glorious Rain och Flemming Jensen. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Derbystoet, försök 3

Tredje raka spetssegraren. Det var ett faktum då Flemming Jensen var först över mållinjen med sin Glorious Rain. Efter att ha övertagit ledningen i första sväng – och därefter fått bestämma tempot till 1.13,1 första varvet – vann Glorious Rain i övertygande stil. 

Det var hästens tredje start i regi Jensen.

Storfavoriten Glamorous Rain attackerade till dödens efter att ha suttit i tredje utvändigt 1200 kvar, men hade ingenting med slutstriden att göra för firma Kihlström/Redén

Istället var det Isabelle Cash som tog den andra finalplatsen för Magnus A Djuse och Timo Nurmos

Finalplatsen togs efter att stoet fått gå utan rygg i i tredjespår under slutvarvet och stod för en stark långspurt.

– Det är stort att få kvala in till ett lopp som det här. Jag kände redan på Åby senast att hon gjorde ett riktigt bra lopp, sade Flemming Jensen i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Senorita Tokio vinner för Ulf Ohlsson. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Derbystoet, försök 4

Ledningen var det vinnande koceptet även i det fjärde försöket. Senorita Tikio (e. Southwind Frank) och Ulf Ohlsson spetsade från sitt innerspår – och någon större dramatik blev det inte. 

Ulf Ohlsson riktade mest in sig på att inte släppa ut den i rygg ledande travandes Losch Boko för tidigt. När Felicia Zet försökte ute i banan över upploppet gled Senorita Tokio undan – och med till final kom även Reijo Liljendahls Losch Boko för Björn Goop.

Vinnartiden för Timo Nurmos travare skrevs till 1.12,7a/2140 meter. Det var hästens andra start för året – och den första vinsten. Hon var obesegrad inför Svenskt Travoaks i fjol, men då svek hon som hårt betrodd.

– Det blev perfekt för vår del. Allting kändes bra när vi fick ledningen och det var mycket vunnet. Hon hade lite otur i Oaks då hon blev trött och det efteråt visade sig att hon hade problem med halsen. Men hon är på rätt väg igen, sade Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Francesco Zet och Örjan Kihlström. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Svenskt Travderby, försök 1

Den stora favoriten till slutsegern i Svenskt Travderby 2022, Francesco Zet (e. Father Patrick), hade inga som helst problem med att ta hem sitt försök. 

Han fick överta ledningen med två varv från mål för Örjan Kihlström – och när han fick bestämma tempot fullständigt kom det aldrig att bli speciellt dramatiskt.

Dramatiken kom istället att handla om vem som skulle ta hand om andraplatsen. Det kom till slut Daniel Wäjersten att göra med sin L.A.Boko efter att man suttit i rygg på Francesco Zet under vägens gång.

1.13,0a/2640 meter blev vinnartiden.

– Allting kändes bra, han kändes lika fin som han gjort hela året. Jag ville inte ta några risker så därför valde jag att inte ladda, men när vi väl kom till ledningen fick han löpa på i den farten han ville själv. Det är underbart att köra en sådan här häst och det blir spännande att se hur det går i finalen, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Iznogoud Am tillsammans med Björn Goop. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Svenskt Travderby, försök 2

Stefan P Petterssons Iznogoud Am (e. Muscle Hill) kom att göra processen kort i sitt försök. 

Tillsammans med Björn Goop tog han hand om ledningen efter en bit. 

Trots att han låg på en del under vägen kom vinsten att bli överlägsen på 1.12,8a/2640 meter. 

Vinsten togs efter två raka andraplatser, dels som tvåa i Sprintermästaren bakom Francesco Zet, men även en andraplats tidigare under augusti månad mot Sourire Frö.

Som tvåa spurtade Daniel Wäjerstens Declan in efter att ha fått perfekt lucka från invändig position.

– Han blir lite ambitiös under vägen, men han verkar tro att det är 1600 meter varje gång. Han ville springa lite fortare än jag ville, men var ändå under kontroll. Hästens snabbhet är hans främsta egenskap, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Power Doc tillsammans med Åke Lindblom. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Svenskt Travderby, försök 3

Åke Lindblom hade Sauveur i final i Svenskt Travderby 2014. Nu ser han ut att kunna ha en häst för de främre placeringarna i Power Doc

Hästen har visat toppform en längre tid – bland annat genom att vara tvåa i Kungapokalen – och i sitt försök till derbyt blev det lekande enkelt efter att han fått överta ledningen en bit in i loppet.

Power Doc är efter Muscle Massive, undan Ulrika Karsk. Mormor är Baroness Karsk som tävlade framgångsrikt för Hans-Owe Sundberg.

Karriärens fjärde vinst var ett faktum på tiden 1.13,4/2640 meter. 200.000 kronor var vinsten värd. 

Tvåa slutade Imperatur Am efter att ha avancerats till dödens för Magnus Teien Gundersen.

– Han var mycket, mycket fin. Det var spel mot ett mål när det löste sig så bra. Han hade tussarna kvar och han svarar enormt på dem. Så växlar fanns kvar, men det kanske behövs till finalen också, sade Åke Lindblom i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
A Perfect Face och Adrian Kolgjini. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Derbystoet, försök 5

Adrian Kolgjini och A Perfect Face kom att ta hem det femte försöket. 

Stoet som slutade fyra i Stochampionatet i slutet av juli fick överta ledningen efter 600 meter – och därefter fick Kolgjini dämpa tempot till 1.13,8 första varvet. 

Dottern till Classic Photo kom att gå undan till säker seger på 1.12,5a/2140 meter efter att ha avslutat sista halvvarvet efter 1.10.

Mamman Gabra Boko är i sin tur syster med miljonärskorna Hevin Boko och Evin Boko som tränades av Timo Nurmos.

Just Timo Nurmos var det som tränade tvåan i loppet, Miss Imperatrice, som avslutade starkast av samtliga efter resa långt bak i kön för Jorma Kontio.

– Det kändes bra även om det blev tredjespår i första sväng. Det var rätt mycket sparat för jag hade inte ryckt någonting – och jag vet att hästen exploderar när man rycker bomull och norska huvudlaget. Hon förtjänar att vinna ett grupp I-lopp, sade Adrian Kolgjini i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Edibear och Stefan Persson vinner sitt försök. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Svenskt Travderby, försök 4

Stefan Persson och Linda Persson ser ut att ha någonting alldeles utöver det vanliga i Edibear (e. Make It Happen). 

Sedan hästen kom in i deras träning i slutet av tvååringssäsongen har hästen utvecklats undan för undan. I juni vann han Ina Scots Ära på Mantorptravet – hans första större seger. Han slutade därefter femma i Sprintermästarfinalen – och nu är han klar för Svenskt Travderby 2022.

Man tog hand om ledningen – och därifrån kom han att vara först över mållinjen på 1.12,8a/2640 meter.

Tvåa slutade Donizetti sedan Magnus A Djuse gjorde slag i saken och avancerade till dödens. Tränar gör Jerry Riordan.

– Han har jäkla lungor alltså. Det är bara bra hästar med i loppet, men jag hoppas han ska få med sig en del av prispengarna. Det tror jag i alla fall, sade Stefan Persson i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Lulius Boko och Björn Goop. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Svenskt Travderby, försök 5

Timo Nurmos Lulius Boko kommer till Svenskt Travderby 2022 som obesegrad. Vid uttagningarna på Jägersro tog han karriärens åttonde seger efter att ha kommit till ledningen för Björn Goop.

Vinnartiden skrevs till 1.12,6a/2640 meter för hingsten som är efter Muscle Hill, undan Trixton-systern Julia Kemp.

Tvåa i loppet slutade Robert Berghs Kagan efter att ha släppt ledningen till Lulius Boko.

– Det är en fantastiskt fin häst. Det löste sig bra och det var inte tomt i mål. Många fina hästar är det i finalen, men Lulius Boko är bra, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Kentucky River och Per Nordström. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Svenskt Travderby, försök 6

Per Nordström har verkligen fått till Kentucky River (e. Father Patrick) fullt ut. Efter att ha visat en del struliga tendenser under karriären ser hästen ut att ha hittat sig själv under sommaren. Vinsten i Eskilstuna Fyraåringstest följdes nu upp med att han tog hem sitt försök till derbyt. Per Nordström fick överta ledningen med 1200 meter från mål – och därefter vann han med gott om krafter kvar.

Det var hästens åttonde seger i 18:e starten i livet. I och med förstapriset på 200.000 kronor klev han över miljonen intjänat.

Tvåa slutade Jörgen Westholm tillsammans med Castor The Star som avslutade rappt från köposition.

– Det är en fantastiskt bra häst som verkligen har fin styrka. Det är väldigt bra hästar med i finalen, men vi ska göra ett allvarligt försök, sade Nordström.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Lara Boko tillsammans med Mika Forss. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

Derbystoet, försök 6

Lara Boko (e. Djali Boko) slutade tvåa i Stochampionatet. Nu ska hon försöka få revansch i Derbystoet. 

Tillsammans med Mika Forss tog hon hem sitt försök efter att ha tagit hand om ledningen i tidigt stadium. 

Första halvvarvet travades efter 1.07 – men därefter fick man bestämma tempot fullständigt. 1.12,5 på varvet gjorde att Lara Boko hade gott om krafter kvar till slut.

Mika Forss satt helt lugn och såg ut att njuta av åkturen tillsammans med Lara Boko som han kört i samtliga starter hos Timo Nurmos. 1.12,3a/2140 meter blev vinnartiden.

Tvåa i loppet slutade Timo Nurmos Merci a'Lir för Magnus A Djuse. I och med Lara Bokos seger innebär det också att samtliga vinnare för dagen satt i ledningen.

– Det är en speciell, men fantastiskt bra häst. Det fanns krafter kvar och känslan var att hon gått framåt sedan Stochampionatet, sade Mika Forss i vinnarcirkeln.

ANNONS

Ämnen i artikeln