Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Solvalla Grand Prix till Aetos

Jerry Riordans Aetos Kronos vann Kungapokalen i maj, dessutom slutade han trea i Svenskt Travderby. Under fredagskvällen tog han hem Solvalla Grand Prix - före Ecurie D.

Publicerad:
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Aetos Kronos och Magnus A Djuse, här vid tidigare seger. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Jerry Riordans Aetos Kronos har visat sig tillhöra kulltoppen sedan han vann Treåringseliten på Solvalla i fjol. Mängder med bra insatser, men vissa tvivel har funnits, mycket på grund av hästens temperament som han kanske framför allt visade under slutdelen av treåringssäsongen. 

Som fyraåring har han däremot gjort det mesta rätt - och storsegrarna har avlöst varandra. Med det har också hårdheten kunnat byggas upp. I mitten av oktober spurtade han sylvasst i Europaderbyt som fyra, Europaderbyt som vanns av Power. Trots nästan sex veckors tävlingsfrånvaro, visade sig Aetos Kronos vara i riktig toppförfattning denna fredag.

Efter att ha fått andra utvändigt och rygg på Ecurie D. i Solvalla Grand Prix, visade han tillräcklig speed - och inställning - för att ta sig förbi den norsktränade fantomen den sista biten.

– Det här var väldigt roligt och häftigt, det är kul att det gick hela vägen. I dag var det i stort sett inget snack alls om Aetos Kronos innan loppet, men själv tycker jag att han är finast av dem alla i loppet. Det här är största segern så här långt i min karriär, sade Magnus A Djuse.

Magnus A Djuse har kört Jerry Riordans stjärna vid fem tillfällen, men i de riktigt stora loppen har de aldrig fått segerdefilera ihop. Nu var det däremot dags, i Solvalla Grand Prix med 300.000 kronor i förstapris. Segertiden skrevs till 1.11,6a/2.140 meter. 

Det var Aetos Kronos elfte vinst i karriären - och i och med förstapriset klev han över sju miljoner kronor insprunget. Bold Eagle-sonen ägs av Team Snyder AB & Aetos Dios AB. Sköter Aetos Kronos, det gör Heli Tarrimaa.

Hamres stjärna tapper silvermedaljör

Ecurie D. slutade tvåa. Öppningen de första 500 meterna efter 1.07,7 - och därefter en resa i dödens större delen av loppet - gjorde att uppgiften att svara Aetos Kronos den sista biten blev för tuff. 

Kanal 75 pratade med Robert Bergh efter loppet, som slutade trea med Power. Power som gick i ledningen, men som inte kunde svara de utvändiga över upploppet.

– Power har aldrig öppnat så bra som han gjorde i dag, men sedan blev det en jäkla långsida när Björn försökte överta efter första sväng. Det här loppet och scenariot är säkert utvecklande för honom. Det känns jättebra, han är verkligen fin. Mycket var bra, förutom att vi blev trea. Det är alltid en fröjd att sitta upp bakom Power, bara att värma honom är speciellt, berättade Bergh.

ANNONS

Ämnen i artikeln