Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sör Tinder och Rose-Marie Söderlund bara bäst

Lyckan var total efter lopp fem på Rommetravet. Efter 1,5 års segertorka var det dags för Sör Tinder att vinna igen för tränare, ägare, uppfödare och körsven - Rose-Marie Söderlund.

Publicerad:

(TV-BILDER FRÅN ATG)

Det kom att skrälla till ordentligt i lopp fem på Rommetravet. Trots en hejdundrande startgalopp var det tolvårige Sör Tinder och Rose-Marie Söderlund som vidare sig starkast till slut. En seger som var efterlängtad.

– Äntligen! Han är så stark och snabb, men så har det varit de där jäkla galopperna. Hur gör man? Vi har grubblat oss blodiga i stort sett. Han är fruktansvärt fin för dagen och känslan över mållinjen var att han kunde ha sprungit 1.000 meter till i samma tempo, säger Söderlund och fortsätter:

– Nu blev det galopp i dag också, men jag vet att han har kunnande nog för att vara med och göra upp i loppen trots en galopp. Men det är inte alltid det slutar med en galopp… Det är väl också mycket därför vi fortsatt kämpa på med honom, för man känner verkligen att han vill springa. Hade jag känt annorlunda hade vi gett upp med honom för länge sedan.

På träningslistan återfinns tre hästar, alla syskon. 14-årige Sör Blixten, 12-årige Sör Tinder - och ungdomen i gänget - femårige Sör Åskviggen.

– Den äldste ska jag sälja som ridhäst, han är fartfylld, men det har inte fungerat fullt ut och han har aldrig startat. Sedan har vi Sör Tinder som gör det jättebra, och lillborsan Sör Åskviggen hoppas jag att vi kan få igång till våren.

Sör Tinder själv hade långt uppehåll från tävlingsbanan. Varken 2013, 2014 eller 2015 syntes han till på en travbana.

– Det är ju så som liten amatör att man inte har hur stora resurser som helst. Han var klapphingst - och sedan hade han även problem med andningen. Men till slut kostade vi på oss att hjälpa honom, med förhoppningen att han skulle bli bättre - och sedan har det rullat på. Vi har kört mycket på våra grusvägar, han ridtränas en hel del i skogen - och sedan har vi möjlighet att träna på Västerbos rak- och rundbana. Så vi gör det bästa av situationen.

Själv arbetar Rose-Marie Söderlund 75 procent på Ica-butik i Sala med ATG-ombud. Och hästar har funnits runt omkring henne hela livet.

– Jag har haft ponny och så under uppväxten och även i livets tuffare dagar har hästarna alltid funnits där. Och som det känns kommer de nog alltid finnas där också.

Det här var första segern sedan 12 maj 2019. Hur skön var segern egentligen?

– Man blir såklart jätteglad och nästan lite gråtfylld. Som liten amatör blir hästarna nästan som ens familj och de blir verkligen en del av livspusslet. Det är arbete, det är barn, det är hästarna. Allt tar sin tid. Men hästarna ger så mycket tillbaka. Och efter Sör Tinders fantastiska insats måste vi ju fira med segertårta i helgen. Det blir underbart, säger Söderlund.

ANNONS

Ämnen i artikeln