Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Souvenir d’Inverne vann Arvikas Jubileumslopp

Under måndagen körde Arvikatravet sin största kväll för året. I klassiska Arvikas Jubileumslopp blev det spets och slut för nioårige Souvenir d’Inverne.
– På slutet har han varit väldigt pigg, säger tränaren Janne Svart.

Publicerad:

(TV: Bilder från ATG)

Många startsnabba hästar fanns med bakom bilen men ingen kunde lugga innerspårets Souvenir d’Inverne (e. Zola Boko) på ledningen. Kilometern travades efter 1.12,0 och över Arvikas korta upplopp var det ingen som förmådde att gå i närkamp med ledaren. 

Han kom hem på 1.12,6a/1700 meter med tränaren Janne Svart i sulkyn och tjänade 70.000 kronor.

– På sista tiden har han varit väldigt pigg i träningen och i hagen. Han har bra kapacitet och det var inte direkt någon överraskning att han var bra nu, säger Janne Svart.

Under 2023 har det blivit två segrar på sju starter för den nioårige valacken. Han är nu uppe i silverdivisionen och under måndagen besegrade han flera hästar som normalt tävlar i högsta klassen.

– Han känns fräschare och piggare överlag. Det har alltid varit lite problem med att få i honom mat. Han är inte som andra hästar som slukar i sig det som de får framför sig. Men nu känns det som att vi har träffat rätt och att han mår bra. Jag kan också ha hittat rätt träningssätt med honom. Han tränas inte så hårt. Jag har dragit ner lite på det.

Vad kan vänta framöver?

– Jag vet inte riktigt vad det blir. Helst sprinterlopp men det fanns inte så många sådana framöver. Det finns något lopp på Axevalla under stochampionatshelgen över 2140 meter. Han går på det också men jag tycker att han är bättre som sprinter.

Arvikas Jubileumslopp har körts sedan år 1992 och är banans största lopp för året. Årets vinnare beskriver det som en av hans större segrar.

– Som kusk är det min största seger. Jag kör cirka 20-25 lopp om året och det är bara med mina egna hästar. Jag har bara vunnit med Souvenir d’Inverne. Det var fjärde gången nu.

Fullständiga resultat från Arvika hittar du i Travrondens Tävlingscenter.

ANNONS

Ämnen i artikeln