Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Spickleback Face hann fram för Wäjersten

Det kryllar av stjärnhästar som vunnit Gösta Bergengrens Minne på Bergsåker. Nu har även Daniel Wäjersten-tränade Spickleback Face bockat av det anrika loppet.
– Han kändes inte som någon vinnare någon gång under loppet, men hästen tog fram tigerhjärtat, kommenterade Daniel Wäjersten.

Publicerad:
Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD
Stenhårt i mål mellan Selmer I.H. (mitten) och utvändigt segrande Spickleback Face i Gösta Bergengrens Minne. Foto: DAVID SCHREINER / TR BILD

Årets upplaga av Gösta Bergengrens Minne (V86-7) blev en väldigt rafflande tillställning. Robert Bergh satte rejäl färg på loppet genom att bomba till spets från spår åtta bakom Van Gogh Z.S och han fick sedan Selmer I.H. utvändigt. Samtidigt hamnade Daniel Wäjersten iskallt till i kön bakom Spickleback Face (e. Raja Mirchi).
– Det såg ut att vara väldigt långt fram. Jag hade givet upp hoppet men inte hästen. Spickleback Face tog väldigt mycket sista 50 in mot mål. Han har varit bra hela livet och kvalade bland annat in till Derbyt. Så det är en fantastisk häst, sade Daniel Wäjersten.

När mållinjen passerades var det stanhårt mellan Selmer I.H. och Spickleback Face. 
– Selmer I.H. är också en väldigt bra häst och det kändes som 50-50 i mål. Men man har alltid en inre önskan att det ska räcka hela vägen i sådana här situationer. Kul att det gick vår väg den här gången.

Nästa uppgift?
– Det kan bli svårt att komma med i guldfinalen eftersom han bara har en fjärdeplats att gå på. Så vi tar kanske ett litet break för att istället satsa på guldförsöket hemma på Bergsåker den 2 april. Men inget är bestämt.

Hur är läget med Esprit Sisu?
– Han ska gå banjobb inne på Bergsåker på måndag och sedan vill jag gärna ge honom ett lopp före guldförsöket på Bergsåker.

Daniel Wäjersten segrade även utanför V86-spelet med treårige Epicure (e. Villiam) och fyraårige General Norrgård (e. Maharajah).
– Ja, det var en riktig toppkväll.

Magnus A Djuse hittade till spets i utgången av första kurvan i V86-inledningen bakom Oscar Berglund-tränade Firefoot (e. Andover Hall). Trots en 1.11-öppning höll han enkelt värsta hotet Nils Zonett ifrån sig till slut på 1.14,1a/1640 meter.
– Det känns som att säsongen börjar på allvar nu när man kan börja plocka skor och så, sade en nöjd Oscar Berglund.

Mer Magnus A Djuse blev det i kallblodsloppet (V86-3) tack vare Öystein Tjomsland-tränade Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin). Från utvändigt ledande Art Kjarvald svarade Grisle Odin G.L allt och imponerade vid knapp men säker vinst.
– Det kändes bra att vi lyckades fånga upp Bellfaks innan sista kurvan och det löste sig på bästa möjliga sätt för oss, sade Djuse, som vann på vassa 1.22,5a/1640 meter.

Racing Brodde hade en väldigt lämplig uppgift i Golden Weddings lopp (V86-2) och löste uppgiften utan bekymmer från andra par utvändigt på starka 1.12,5/1660 meter.
– En häst som jag fått vara med och kört under en längre tid. Det känns kul att hästen är still gong strong och i dag löste hon även voltstart och vanlig vagn, sade Rikard N Skoglund.

Oskar Kylin Blom gav Lars Wennebring-tränade femåringen Unexpected Outcome (e. S.J.'s Caviar) en fin smygresa i vinnarhålet och ekipaget kunde sedan avgöra efter lucka över upploppet.
– Direkt när vi svängde in på upploppet trodde jag att vi skulle hinna dit. Sedan såg det ut att vara långt fram 150 från mål, men 60 kvar fick han upp farten fint och då kände jag att det skulle gå vägen, sade Kylin Blom.

Mathias Andersson skrällde till i V86-5 bakom egentränade Zerozerosette (e. Andover Hall). Det blev lätt till slut efter en löpning i dödens/andra ytter.
– Det kändes helt okej när vi kom fram i dödens och jag tänkte att det blir bra att fortsätta där eller få rygg på Heffner Am. Hästen har mognat sedan han kom i min träning och det kan bli bra det här på sikt, sade Mathias Andersson.

Efter dubbla galopper och mycket strul senast så tog Svante Båth-tränade Drake Kronos (e. Muscle Hill) rejäl revansch tillsammans med Ulf Ohlsson i V86-6. Trots 1.13,5 första varvet, med många längder ner till övriga, höll det hela vägen. Det här var tredje segern i sjunde starten.
– Hästen varvade upp lite när vi kom till ledningen, men jag ville inte bråka med honom för mycket. Så han fick springa på lite utan att jag störde honom för mycker, sade Ulf Ohlsson och fortsatte:
– Det kändes bra även till slut och fanns lite sparat. Det var en bra insats.

I V86-avslutning fick vi se en klart bra vinnare i Claes Svensson-tränade That's It (e. Make It Happen). Jonathan Bardun gav sig iväg från fjärde utvändigt och nådde dödens varvet från mål.
– I det läget trodde jag inte vi kunde förlora. Jag visste att hästen var i toppform och det brukar betyda mycket att rycka skorna på honom, berättade Bardun, som inte lär vinna fler lopp i Sverige i år.
– Nej, i morgon åker jag till USA för jobb hos Marcus M Melander. Meningen är att jag ska vara kvar där i ett år.

V86-raden:

3–5–3–1–4–8–9–10

8 rätt: 4.994 kronor
7 rätt: 51 kronor
6 rätt: jackpot

 

 

 

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln