Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stor derbysuccé för Steen Juul och Festival Of Speed

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Steen Juul. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Festival Of Speed är fortsatt obesegrad efter tolv starter. Under söndagen tog hingsten hem det danska derbyt för sin tränare Steen Juul – han gjorde det närmast före stallkamraten Frodo Cash.

Publicerad:

Efter att ha gjort allting rätt i inledningen på karriären handlade i stort sett allt om Steen Juul och Festival Of Speed (e. Cantab Hall D.E.) i förhandssnacket till det danska Derbyt. Och visst skulle den fyraårige hingsten infria förväntningarna på Charlottenlund.

Steen Juul körde sig till ledningen efter ett drygt halvvarv, öppnade första kilometern efter 1.14,7 och vann sedan i säker stil på 1.13,9a/3000 meter.

Det innebär att Festival Of Speed fortsatt är obesegrad efter tolv starter och kretsen kring hästen belönades med 1.146.000 danska kronor i och med att han är med i danska motsvarigheten till premiechansen.

Steen Juul har haft enorma framgångar i danska Derbyt genom åren och det här var tionde gången han vann loppet som kusk.

– Han är en fantastisk häst. Lite för ambitiös, men över 2000 meter tror jag att han kan gå en fantastisk tid. Idag kändes han kanske lite för peppad, sade Steen Juul till Kanal 75.

Segern togs närmast före stallkamraten Frodo Cash och Thomas Uhrberg som följde med i rygg på vinnaren genom slutsvängen, men som aldrig kunde utmana om segern på allvar. Tredjepriset gick till Felix med sin tränare Rene Jonassen i sulkyn.

Ifjol vann Extreme (e. Chocolatier) danska derbyt. Även denna derbyhelg fanns hingsten med och förgyllde tävlingsdagen. Steen Juuls adept tog tidigt hand om kommandot från bricka två bakom bilen.

Ekipaget höll tempot uppe och första 500 meterna klockades till 1.08,6 medan första varvet gick efter 1.09,5. Genom sista sväng lät Steen Juul sin häst springa på och han fick genast ett par längders marginal ned till Cokstile som inkom som tvåa i mål.

Extreme kom i mål på nya rekordet 1.09,7a/1600 meter.

– Spår två är inte det allra bästa på Charlottenlund, men han är snabb från start och klarade att hålla ledningen. Det var en god känsla hela vägen, sade Steen Juul till Kanal 75. 

I derbystayern gick segern till Flemming Jensen och Even Steven (e. Varenne). Den femårige hingsten vandrade först utvändigt om ledaren under de två sista varven, men visade trots det upplägget sig starkast till slut.

Över upploppet kopplade han greppet om ledande Express A P och segern blev till sist säker på 1.15,6/2970 meter. Express A.P. höll till andrapriset medan Ghazi B.R. blev trea.

– Vi fick ingen önskeposition, men hästen är lugn. Över upploppet hade han en pollett kvar, men det var hårt hela vägen in i mål och jag kände mig inte säker på seger förrän det var kort bit kvar, sade Flemming Jensen till Kanal 75.

Flemming Jensen hann i stort sett bara in i stallet och byta häst innan det var dags för seger igen. Och det var i mångt och mycket liknande upplägg. Från positionen först utvändigt om ledaren var Fossa (e. Wishing Stone) bäst i Derby Consolation.

Fossa, med stora meriter från stora lopp som både två- och treåring, passerade mållinjen på 1.14,1a/2000 meter före Filibuster H och Franz Jaeger.

Stallkamraten Rossi Garline (e. Readly Express) ville inte vara sämre. Flemming Jensen måttade in den fyraårige valacken som tog sig förbi konkurrenterna med kort bit kvar till mål. Han ordnade därmed andra segern i femte starten sedan han började tränas av Jensen. Denna gång passerades mållinjen på 1.14,4a/2000 meter.

En dubbelseger inom V75 ordnade även Bo Westergaard. Get A Wish (e. Wishing Stone) var bäst i Walther Kaiser-Hansens Minneslopp medan stallkamraten Enjoy Banker (e. Lavec Kronos) ledde hela vägen i sitt lopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln