Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stor stund då Baron Tilly segrade

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Baron Tilly utvändigt om galopperande Holcombe Zet. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Med lågt tempo och favoriten Holcombe Zet i ledningen såg det mörkt ut för konkurrenterna.
Men Baron Tilly ville annat och tillsammans med Carl Johan Jepson kom David Perssons travare att vinna överlägset i Konung Gustaf V:s Pokal 2024.

Publicerad:

Konung Gustaf V:s Pokal såg länge ut att vara vigt åt förhandsfavoriten Holcombe Zet, Daniel Redén och Örjan Kihlström. Efter att ha hållit upp ledningen från innerspåret och fått bestämma tempot fullständigt till 1.14,5 första 1000 meterna, var det nog många som såg hoppet förlorat. 

Med varvet från mål kom däremot tempot att ökas rejält då Magnus A Djuse avancerade till dödens med Global Etalon, men när sista sväng nalkades såg fortsatt Holcombe Zet svårslagen ut.

Men det var en häst som ville annat. Efter att ha suttit i köposition, tredje ytter närmare bestämt, kom David Perssons Baron Tilly attackerandes i tredjespår med riktigt fin fart. 200 meter från mål började Örjan Kihlström begära allt av Holcombe Zet, som då svarade med att galoppera.

Det lämnade Baron Tilly helt ensam på banan och i god tid före mål kunde Carl Johan Jepson sätta sig till rätta och leverera segergest. Man vann på tiden 1.11,9a/2140 meter.

– Jag är enormt glad. Det blir en speciell känsla när man har följt hästen hela vägen. Jag har varit med och kört jobb med honom, jag körde till och med hästen i sitt kvallopp. Jag har varit med och lärt honom startbilen och rent generellt har jag och David diskuterat mycket och hållit bra dialog kring hästen, säger Carl Johan Jepson i vinnarcirkeln.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Baron Tilly i segerdefilering. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

“Bara att gilla läget”

Carl Johan Jepson satt på svarte petter i loppet i och med att han sittandes i tredje utvändigt i det låga tempot hade värsta konkurrenten i ledningen och en av de värsta konkurrenterna i positionen ett snäpp framför sig själv.

– Det var bara att gilla läget, jag visste att Magnus skulle gå före mig om jag skulle attackera. Men i dag visade hästen att han bara var bäst. Min häst gick så bra in mot upploppet att jag fick känslan att jag vunnit även om Örjans häst inte galopperat. Min häst är väldigt snabb alltså. Det är väldigt roligt för David som är en ganska färsk tränare som gjort det enormt bra. Han började från i stort sett noll och ingenting och har byggt upp sin rörelse vilket gett bättre och bättre material, säger Jepson.

Tränare David Persson var mycket nöjd efter Baron Tillys seger. Så sent som i februari vann hästen ett försök i klass II. Två månader senare står han som segrare i miljonlopp. Sköter hästen gör Lovisa Andersson.

– Det går någonting inom mig nu som jag aldrig varit mer om tror jag. Hästen har svårt att bli trött. Sedan har han självklart mycket mer, men framför allt det, säger David Persson i vinnarcirkeln.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
David Persson, Carl Johan Jepson och skötare Lovisa Andersson. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Känslosamt för Tillander

Uppfödare och ägare till hästen är Stall Tilly. En mycket känslosam stund för familjen Tillander med tanke på omständigheterna.

– Vi har hållit på i 60 år och haft enormt roligt med hästarna genom åren, men det här är någonting extra. Jag bara önskar att min man fick vara med, säger uppfödare och ägare Kerstin Tillander som ägnade tanken åt sin i februari avlidne man Hans-Gunnar i vinnarcirkeln.

Baron Tilly är efter Ready Cash och undan Infra Tilly, syster till Stall Tillys i det närmaste ikoniske Victory Tilly, som dog för en knapp månad sedan.

ANNONS

Ämnen i artikeln