Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svensk succé på The Red Mile

Foto: Amanda Stephens
Back of the Neck stärkte sina aktier inför Kentucky Futurity. Foto: Amanda Stephens

På söndag avgörs klassiska Kentucky Futurity på The Red Mile i Lexington. Precis som i Hambletonian ser det ut att bli en match mellan svensktränade Ready for Moni, Back of the Neck och amerikanska toppstoet Ramona Hill.

Publicerad:

I Hambletonian vann Ramona Hill före de båda hingstarna efter franske topphingsten Ready Cash. Men om man ska gå efter färsk dagsform är det fördel Back of the Neck. Åke Svanstedts treåring lekte hem en av två löpningar i Bluegrass Series ($78.200) i söndags med Scott Zeron i sulkyn. Vinnartiden var nya rekordet 1.09,4 efter svindlande 1.04,1 sista 400 meterna.

– Han funkade fint utan skor, säger en mycket nöjd Svanstedt.

– Jag har länge planerat att låta Back of the Neck tävla barfota för första gången på Red Miles fina bana. Scott var lite fundersam innan, men när han fått köra en provstart med hästen kändes det bra. Han satt bara och åkte ifrån ledaren över upploppet. Det här ser bra ut inför Kentucky Futurity.

Back of the Neck släppte ledningen till Amigo Volo efter första kurvan. Luckan kom inne på upploppet och då speedade Back of the Neck till seger med en dryg längd.

– Bättre än någonsin, konstaterade segerkusken.

Även den andra löpningen i Bluegrass gick till Svanstedt. Gangster Hanover (e. Father Patrick) vann efter ett lopp i rygg på ledaren. Han avgjorde loppet med ett rejält speedryck i utgången av sista kurvan. Tvåa blev stallkamraten Jula Trix Treasure (e. Trixton) som fullföljde bra i spets på samma tid som vinnaren.

– Två bra hästar i fin form. Båda kommer att starta i Futurity nästa helg, liksom Back of the Neck, King Alphonso (e. Muscle Hill) och Third Shift (e. Chapter Seven), berättar Svanstedt.

I sista söndagens sista travlopp på The Red Mile segrade svenska stoet Felicity Shagwell i ett billigt lopp på nya rekordet 1.09,1. Hon ska fortsätta att tävla ännu en säsong i USA.  

Ramona Hill svarade för ett tveksamt genrep i Bluegrass Series för ston ($69.200). Hambovinnaren kördes tidigt till spets och i början av upploppet var försprånget stort. Men hon travade allt sämre och kort före mål passerade 35-oddsaren Ab’sattitudeexpress (e. Trixton) med Tim Tetrick i sulkyn. Det var Ramona Hills andra förlust i år.

Tränaren till Ab’sattitudeexpress, Lucas Wallin, var i chock efter skrällsegern.

– Det är min första stakesseger under Red Mile-meetinget och det är otroligt stort. Ramona Hill hade visserligen en sämre dag, men det står inte i programraden för min min häst. Jag såg loppet tillsammans med Åke (Svanstedt) och sade att min märr var i fin form och att jag trodde på en bra insats. Men man ser så dåligt från stallbacken som ligger i sista sväng och jag fattade först inte att hon hade vunnit, jag var chockad. Ab’sattitudeexpress är jättefin, hon kördes in först i fjol som tvååring och är under stark utveckling. Nu får hon gå ut i Kentucky Futurity Filly och sedan i Breeders Crown om allt är bra, säger Lucas Wallin.

Nancy Takter hade åter en kanondag på The Red Mile med hela fyra segrar. Hennes vinnare av Hambletonian Oaks – Sorella – tog hem Bluegrass Series ($69.200) efter en härlig upploppsduell med stallkamraten Spoiled Princess och Hypnotic Am, som tränas av Marcus Melander. Det skilde bara någon centimeter mellan topptrion, men Sorella hade nosen först på mållinjen. Tiden för samtliga var 1.09,1.

• Hur står det till med Ready for Moni efter målgaloppen som etta i Canadian Trotting?
– Han kändes fin i ett tuffare träningsjobb i måndags, men det var lite för tidigt att starta här i dag. Det var bara två veckor sedan han var uppe i Kanada. Han tävlar utan sulor på söndag och kommer att vara bra till Futurity, säger Nancy Takter.

Hon passerade fem miljoner dollar inkört på söndagen och ligger fortsatt tvåa i tränarligan. Fyra är Åke Svanstedt och femma Marcus Melander.

ANNONS

Ämnen i artikeln