Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Svenska tränare vann försök till Hambletonian

Foto: Chris Tully
Jiggy Jog (längst till vänster) spurtar ner Joviality (höger) och Temporal Hanover (mitten). Foto: Chris Tully

Tidigt i morse svensk tid kördes försöken till Hambletonian på Meadowlands. Det blev svensk succé med två segrar och sju finalplatser. Rebuff tog hem det ena försöket innan det blev seger för Åke Svanstedts sto Jiggy Jog.
– Jag har kört henne några gånger nu och detta var definitivt det bästa jag känt, sade kusken Dexter Dunn efter segern.

Publicerad:
Foto: Chris Tully
Rebuff vinner det första försöket till Hambletonian. Foto: Chris Tully

I det första försöket tog Looks Like Moni hand om ledningen. Fast As The Wind tog sedan över för att släppa till favoriten Rebuff (e. Muscle Hill). Örjan Kihlström satt långt bak med Theresnolimit S. 

Det var ingen som förmådde att gå i närkamp med Lucas Wallin-tränade Rebuff. Det blev säkert på tiden 1.09,8a/1609 meter. Tim Tetrick satt i sulkyn. Hästen har startat tre gånger under 2022 och vunnit samtliga lopp.

– Vi tänkte att vi förmodligen inte behöver så många starter innan vi kan få honom i form. Hittills har planen fungerat perfekt. Tim (Tetrick, reds anm) har gjort ett enormt jobb med honom och vi pratar inte om taktiken, jag lämnar över det till honom. Före Stanley Dancer Memorial sade vi att om chansen kommer vill vi testa honom i ledningen så att vi har provat det innan försöken till Hambot, sade Lucas Wallin i vinnarcirkeln.

Wallin fick sedan frågan hur planen ser ut fram mot finalen på lördag.

– Det är försent att göra några ändringar i träningen. Han kommer jogga tre-fyra gånger och vi kommer träna lugnt på onsdag. En väldigt lugn mile.

Från detta försök gick RebuffFast As The WindCool Papa Bell, Periculum och Looks Like Moni till final. 

Periculum tränas av Marcus Melander och Looks Like Moni av Nancy Takter.

Svanstedt-tränat i andra försöket

I nästa försök tog Jiggy Jog hand om ledningen. Kusken Dexter Dunn valde att släppa ledningen till King Of The North som i sin tur släppte till favoriten Joviality. Örjan Kihlström kom upp utvändigt ledaren med Temporal Hanover. 

Dessa två stred över upploppet men ingen av dem kunde stå emot Jiggy Jog som fick fritt och spurtade mycket vasst. Hon vann knappt på tiden 1.09,8a/1609 meter. 

Åke Svanstedt tränar och Dexter Dunn körde.

– Vi hade tur. Hon är ett behändigt sto. Tempot var riktigt långsamt runt den sista svängen och hon var väldigt laddad. Vi hade flera hästar omkring oss men hon exploderade och stod för en bra spurt. Jag vet att hon är snabb. Jag har kört henne några gånger nu och detta var definitivt det bästa jag känt. Jag är lite överraskad, men det är ett härligt sto, sade Dexter Dunn i vinnarcirkeln.

Jiggy Jog är född på Alebäck Stuteri i Vinninga och skickades till USA som ettåring. Hon ägs av Jörgen Sparredal (JOG Racing).

Med till final kom Temporal Hanover, Joviality, King Of The North och Keg Stand. De två förstnämnda tränas av Marcus Melander och Keg Stand av Nancy Takter. 

Detta innebär att Örjan Kihlström får köra final på lördag med Temporal Hanover.

FAKTA

Finalister i Hambletonian 2022

1609 meter – autostart

Finalen körs 6 augusti

Häst – Tränare

  • Jiggy Jog – Åke Svanstedt
  • Temporal Hanover  – Marcus Melander
  • Joviality – Marcus Melander
  • King of the North  – Ray Schnittker
  • Keg Stand – Nancy Takter
  • Rebuff – Lucas Wallin
  • Fast As the Wind – Tony Alagna
  • Cool Papa Bell  – Jim Campbell
  • Periculum – Marcus Melander
  • Looks Like Moni – Nancy Takter
ANNONS

Ämnen i artikeln