Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sweetman vann på 1.09,8

Det gick undan i onsdagens första V86-avdelning.
Stefan Persson körde till ledningen med Sweetman – sedan bjöds han på en åktur utöver det vanliga.
– Det är nog det snabbaste jag kört, sade Halmstadskusken i Jägersros vinnarcirkel.

Publicerad:

Ett rivigt sprinterlopp inledde kvällens V86-omgång. Call Me Brodda var snabbast från start, men fick genast Sweetman (e. Gift Kronos) och Stefan Persson över sig. Väl medveten om hästens förtjänster var Persson angelägen om att överta och det fick han också göra.

– Jag har kört honom i ryggar tidigare. Då springer han mest och funderar. Han tycker inte att det är lika roligt, men när han kommer till ledningen blir han som en tiger, sade Persson.

Samtidigt blev favoriten Rackham hängande i tredjespår. Han kom ned först efter en kilometer och då visade klockan 1.10,3. Rackham kämpade tappert hela vägen in i mål, men var chanslös att följa Sweetman på upploppet.

Den femårige valacken stack undan med fem längder och kom i mål på en kanontid. Häromåret körde Stefan Persson 1.09,9 med Wingait C.H. – nu gick det tiondelen snabbare.

– Han var riktigt läcker. Springa så här fort på det här sättet. Det var en rolig åktur. När jag såg att Christoffer fick en så tung resa steg förhoppningarna, men egentligen kändes han oslagbar hela vägen. Det är inte lätt att ta längder på en häst som springer under 1.10 i ledningen. Dessutom var han inte i närheten av tom. Han hade kunnat sträcka på sig rätt på mycket till.

Sweetman tränas av Lars I Nilsson som fick fira sin 56-årsdag med en seger på hemmabanan.

Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD
Deborah S.H. och Fredrik Persson. Foto: MIKAEL ROSENQUIST / TR BILD

En annan vinnare som imponerade var Deborah S.H. (e. Maharajah). Det treåriga stoet vann från dödens på 1.12,8a/2140 meter och efteråt jämförde tränaren Fredrik Persson henne med Ultra Bright. 

Deborah S.H. har fyra segrar på elva starter under sin debutsäsong och var dessutom femma i Svenskt Travoaks.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Admiral As höll undan för Final Dream som spurtade vasst från vinnarhålet. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

På Solvalla startade Admiral As (e. Ready Cash) i Kentucky Fibbers lopp utanför V86-omgången. Det började med viss dramatik när två konkurrenter galopperade på varsin sida om honom. Admiral As höll sig dock på benen och kördes till ledningen av Örjan Kihlström efter 600 meter.

På upploppet utmanades han rejält av Final Dream, men Admiral As höll undan med hals på tiden 1.12,9a/2140 meter.

– Det blev ett annat upplägg än han är van vid. Först gick det sakta, sedan blev det speedkörning mot en häst som är jättesnabb en kort bit. Han fick sträcka på sig, men vi är nöjda med honom, säger tränaren Reijo Liljendahl.

Vad väntar härnäst?

– Om allt är bra med hästen blir det final i silverdivisionen. Sedan får han semester och därefter börjar vi träna med sikte på nästa år. Det blir inget Frankrike, men jag hoppas att han är mogen nästa säsong. Jag tror att Vincennes passar ypperligt för honom.

Är det en häst för Elitloppet nästa år?

– Det är ingen omöjlighet. Han har visat bra fart och jag vill naturligtvis vara med i de största loppen. Men han måste förtjäna sin plats.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Damien vann med två längder i sin andra start i karriären. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Propulsions lillebror Damien (e. Muscle Hill) är i färd med att göra sitt ett eget namn på tävlingsbanan. Han vann från ledningen i debuten häromveckan. Nu blev det seger från dödens på tiden 1.16,8/2140 meter.

– Jag är grymt nöjd. Vi hittade en liten spricka i griffelbenet när han kom hit. Det har strulat en del, men nu har han landat i sig själv, säger tränaren Daniel Redén.

– Marcus (Melander) hävdade tidigt att det här var den starkaste hästen han har tränat och jag känner hemma i sanden att han har samma styrka som "Proppen". Sedan gäller det att få med sig alla benen också, men jag tycker att han har sett väldigt bra ut i loppen. Han går med PG-skor, bakboots och stora skydd. Mycket klumpig utrustning men han gör det väldigt enkelt. En vinterträning kommer att göra honom väldigt gott. Det kan bli en eller två starter till. Det har vi inte bestämt än. 

Från tävlingarna i huvudstaden noterar vi även tredje segern på lika många starter för tvåårige Bedazzled Sox (e. Brillantissime). Den här gången vann han Solvalla Hästägarförenings Tvååringspris på tiden 1.16,7a/2140 meter. Hingsten tränas av Roger Walmann och kördes av Torbjörn Jansson.

I kvällens klass II-försök ledde favoriten The Eagle in på upploppet. Då kom Anna Montana (e. From Above) med en rykande avslutning längst ut i banan. Peter G Normans häst avgjorde i god tid före mål och landade på 1.12,5a/1640 meter. Segern var hennes andra raka.

Du hittar samtliga resultat från kvällen i Travrondens tävlingscenter.

ANNONS

Startlista


Jägersro , Lopp 6

Fördel Ston • 1640 m • Autostart
Förstapris: 60 000 kr
Fördel Ston 3-åriga och äldre hingstar och valacker 680.001 - 1.600.000 kr samt 3-åriga och äldre ston 680.001 - 2.160.000 kr. Körsvenskrav kat. 1. Körsvenner födda 031110 eller tidigare. 1640 m. Autostart. 10 startande. Pris: 60.000-30.000-17.000-13.000-10.000-6.000-4.500 (7 priser) Hederspris till segrande hästs ägare.