Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tactical Approach vann Kentucky Futurity

LEXINGTON. Den 131:a upplagan av Kentucky Futurity är i mål. Läget såg länge hopplöst ut för Tactical Approach – men treåringen avslutade storstilat och hann dit på linjen.

Publicerad:

När fältet svängde in på upploppet av Kentucky Futurity ($450.000) hade Tactical Approach (e. Tactical Landing) och Scott Zeron många längder fram till undflyende ledaren French Wine. Men Scott Zeron hittade fritt invändigt och Tactical Approach var med på noterna.

Han tog ikapp meter för meter och precis innan mål var han först. Den treårige hingsten vann det historiska loppet på 1.09,6a/1609 meter, han har segrat i hälften av karriärens 20 starter.

– Nu känns det rätt så bra men det var annat 200 meter från mål. Men nu är jag väldigt glad. Jag stod vid början av upploppet och tittade på loppet men man ser inte så bra därifrån. Jag hade min telefon med mig men den sändningen ligger lite efter så jag visste inte först att han vann. Det var kanske sju sekunder efter loppet jag förstod att han vunnit, jublar tränaren Nancy Takter.

Vad säger du om hans sista 100 meter av loppet?

– Det är skönt att ha en häst som är ärlig. Han är fantastisk och har lärt sig vad det går ut på. Det är väldigt roligt, jag är verkligen stolt över min häst och min personal och arbetet som alla gjort med den här hästen. I maj kunde man inte tro att vi skulle stå med en vinnare av Hambot och Kentucky Futurity.

Förstapriset på 225.000 dollar gör att Tactical Approach passerat en miljon dollar intjänat. En milstolpe för Nancy Takter som dessutom vann Kentucky Futurity för första gången som tränare.

– Han är nog den första travaren jag haft från början som kommit upp i en miljon dollar. Så det gör det extra roligt.

Härnäst väntar en satsning mot Breeders Crown.

– Han kommer att var kvar här i Lexington i två veckor. Nästa start blir försöken till Breeders Crown på Hoosier Park och vi reser med honom till och från loppen härifrån.

Den tidigare nämnda French Wine tog hand om andrapriset i Kentucky Futurity medan Celebrity Bambino blev trea.

Foto: CHRIS TULLY
Mommamia Volo ordnade tredje raka segern när hon tog hem Kentucky Filly Futurity. Foto: CHRIS TULLY

Tredje raka för Mommamia Volo

Carter Pinskes Mommamia Volo (e. Tactical Landing) fortsätter att övertyga på tävlingsbanan. Näst senast vann hon finalen av Kentucky Sire Stakes och denna söndag var hon svaret i Kentucky Filly Futurity ($320.000).

Tillsammans med Todd McCarthy i sulkyn vann hon med god marginal på 1.09,4a/1609 meter.

– Hon var super i dag. Hennes tre-fyra senaste starter har hon varit riktigt bra. Carter Pinske har gjort en väldigt fint arbete med hästen och satt henne i toppform igen. Loppet löste sig perfekt för vår del i dag och hon levererade, säger Todd McCarthy.

Hur bra är den här hästen?

– Hon är väldigt bra. Hon har varit en svår häst för Carter att ha i ordning men när hon är i form är hon oerhört snabb. Det är inte många treåriga ston som kan springa en quarter på 25 sekunder som hon kan. Det är en upplevelse att sitta bakom henne. Förhoppningsvis håller hon sig fräsch och glad kommande veckor. Vi ser framemot Breeders Crown med henne.

Förstapriset på 160.000 dollar gör att Mommamia Volo sprungit in 536.882 dollar hittills under karriären.

Bakom vinnaren blev Walner Payton tvåa medan Blonde Bombshell tog hand om tredjepriset. Bäst bland svenskarna var Åke Svanstedts Special Way som slutade fyra.

Jonas Czernyson vann Kentucky Filly Futurity Consolation

Årets fjärde seger för året är ett faktum för Jonas Czernysons Bravo Angel (e. Readly Express). Tony Hall lotsade det treåriga stoet till en klar seger till slut. Förstapriset i Kentucky Filly Futurity Consolation ($25.000) uppgick till 12.500 dollar och segern bärgades på 1.11,5a/1609 meter.

– Jag är nöjd med henne. Hon gjorde ett bra lopp redan förra veckan men hon satt fast bakom en vägg med hästar den gången. Jag hoppades att det skulle lösa sig lite bättre i dag och det gjorde det. Hon älskar att tävla. Det gick inte så fort men hon vann väldigt enkelt, säger Jonas Czernyson.

Vad säger du om hennes år?

– Det har varit rätt så bra. Hon har inte haft så många stakes-lopp. Hon har haft lite otur i loppen hon startat i. Förhoppningsvis stannar hon kvar hos mig och kan tävla på ytterligare ett år.

ANNONS

Ämnen i artikeln