Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tangen Bork med dubbla derbytitlar

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Tangen Bork och Tom Erik Solberg vann svenska Kallblodsderbyt i Östersund (bilden) och i dag även norska Derbyt på Bjerke. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD

Han gjorde det igen – Tangen Bork har nu vunnit både svenska och norska Derbyt för kallblod.
– Han är min bästa vän, sade den tårögda skötaren Vilde Finsådal.

Publicerad:

Öystein Tjomsland följde upp dubbeln i Kriteriet tidigare i dag med en dubbel även i Derbyt. Och det var förstås segermaskinen Tangen Bork (e. Bork Odin) som var först i mål igen. Han ordnade nu sin tolfte raka vinst tillsammans med Tom Erik Solberg. Enda dramatiken var när hästen tog några galoppsteg i uppkörningen bakom bilen. Men sedan blev det spets och efter 1.26,0 första varvet räckte det hela vägen på 1.26,1a/2640 meter. Förstapriset var 750.000 norska kronor.

– Det kändes otroligt att få visa upp honom och vinna norskt Derby. Det är en fantastiskt individ, sade Tom Erik Solberg och fick hjälp av tränaren Öystein Tjomsland.

– Tangen Bork är en våldsam häst. Han levererar varje gång och dessutom över alla distanser. Vi hade två veckor på oss att få honom i toppform inför finalen och det lyckades.

Uppfödaren Jörn Gunnar Nilsen kunde precis som Tjomsland glädja sig över vinster i både Kriteriet och Derbyt.

– Det här får man nog bara uppleva en gång i livet, två så stora segrar under samma dag.

Men det var en som faktiskt var ännu värre, storhästägaren Nils Munkhaugen. Han hade vinnaren i Kriteriet och de två främsta i Derbyt. Alltså även tvåan Langsland Hövding (e. H.G.Balder).

– Många trodde att Tangen Bork skulle stanna till slut över den långa distansen med tanke på hur det såg ut i det svenska Derbyt. Men då fick han väldigt hård press och i dag stannade han verkligen inte, sade Munkhaugen.

Öystein Tjomsland satt själv bakom derbytvåan Langsland Hövding.

– Han var väldigt bra och det blev maxutdelning. Tangen Bork gick inte att slå i dag.

Carl Johan Jepson klarade tredjeplatsen och 225.000 norska kronor bakom Ragnhild Benum-tränade Olav (e. Moe Odin) efter en perfekt smygresa i tredje par invändigt.

– Han kämpade med travet över upploppet och förlorade nog andraplatsen på det. Jag ville inte chansa och köra galopp när det var så mycket pengar även i tredjepris, sade Jepson.

Mindre nöjd var Mats E Djuse som fick galopp 1150 meter från mål bakom Jan-Olov Perssons derbyhopp Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin).

– Det var nära galopp flera gånger och han fick helt enkelt inte travet att flyta i dag. Det var verkligen fel dag att underprestera, sade Djuse.

ANNONS

Ämnen i artikeln