Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tangen Minto vann norska Kriteriet

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Öystein Tjomsland (arkivbild). Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD

Tjomslands största Kriteriehopp fick gå utvändigt om storfavoriten.
Från den positionen var Tangen Minto bara bäst.

Publicerad:

Det började inte bra, varken för Öystein Tjomsland själv eller resten av stallet. Den norske tränaren och hans styrning Tangen Ove såg ut att kunna utmana rejält i spetsstriden. Det slutade med en galopp och då kunde segraren från det svenska Kriteriet tillika storfavoriten Brenne Odin köras till ledningen.

Då fick Tjomslands andrahandsfavorit Tangen Minto (e. Bork Odin) gå i dödens tillsammans med Tom Erik Solberg. I utgången av slutsvängen började Tangen Minto uppvakta ledaren och kort därpå var Brenne Odin slagen. Då kunde Tangen Minto kliva undan till seger med mäktiga kliv på 1.26,3a/2100 meter. 

– Det här var härligt. Jag såg att öppningen blev tuff och sedan fick han gå utvändigt och han gjorde ett fantastiskt lopp, sade Öystein Tjomsland till TV12.

Därmed fick Tangen Minto revansch efter galoppen i det svenska Kriteriet och förstaplatsen i den norska motsvarigheten var värd 500 000 norska kronor. 

– Han har varit bra länge och det var lite stolpe ut i finalen på Dannero. Skönt att få sätta dit honom på hemmabanan, fortsatte Tjomsland.

Tangen Minto har nu vunnit sju av karriärens nio starter och hingsten är alltjämt obesegrad felfri.

Andraplatsen till Tjomsland

Tjomsland hade all anledning att fira.

Bakom vinnaren spurtade Tjomsland-tränade Holter Odin in som tvåa tillsammans med Vidar Tjomsland. Kusken gav hästen ett perfekt lopp i rygg på vinnaren och en kort bit i rygg på ledaren genom slutsvängen.

Tredjeplatsen gick till Pave Sokken och Thomas Mjöen. Hästen tränas av John Mogset.

Storfavoriten Brenne Odin var aldrig nära när det skulle avgöras och tappade flera placeringar på upploppet.Storfavoriten Brenne Odin var aldrig nära när det skulle avgöras och tappade flera placeringar på upploppet.

ANNONS

Ämnen i artikeln