Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tappade självförtroendet i somras - Zack Bris tillbaka bättre än någonsin?

Hästen kvalade in till E3-final, men efter det har framgångarna uteblivit. Under torsdagen visade Zack Bris upp sitt kunnande igen, för tränare Oskar Kylin Blom.

(TV: Bilder från ATG.)

Publicerad:

Oskar Kylin Blom har varit verksam tränare i ett par år. Efter stora framgångar med Antonio Tabac främst under 2018 har förväntningarna varit relativt höga från start - och efter ett läroår 2019 blev 2020 bättre. Men det är ändå nu, 2021, som det börjar se riktigt bra ut för Gävletränaren.

– Vi vann mycket lopp i fjol och framför allt vann vi lopp med många olika hästar, vilket är ett kvitto på att man börjat hitta rätt koncept för verksamheten. Fjolåret är väl egentligen det året jag räknar som mitt första som tränare på allvar i och med att jag då hade unghästar till start som jag haft från första början. Visst, vi kanske hade lite otur i ett par storlopp och så vidare, men på det stora hela var jag nöjd, säger Oskar Kylin Blom och fortsätter:

– I år tycker jag det ser riktigt fint ut i stallet. Vi har nästan 20 treåringar som vi ska börja starta igång och dessutom har jag min stjärna i Bäcklös Faron. Han siktar vi mot de största loppen för fyraåriga kallblod med - även om det inte lär bli jättemånga starter. Jag vill tro att det är en häst med mycket kvar i sig. Jag upplever inte att det är en häst som bara har talang, utan jag har snarare känslan att han är så fruktansvärt stark att han klarar av att springa så fort som han gör. Därför känns det som att det finns gott om utveckling kvar. Precis som med alla mina unghästar så har han fått utvecklas med loppen, han har faktiskt aldrig pressats det minsta i träning.

Förutom Bäcklös Faron är det en häst till som han vill lyfta fram lite extra.

– Chestnut. Det tror jag är en blivande topphäst. Han tjänade alldeles för lite pengar i fjol, den kapacitet som den hästen besitter... Det är enormt. Nu har vi opererat bort en benbit i en kota - och vi siktar mot höstens större lopp med honom.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Oskar Kylin Blom har goda förhoppningar på 2021. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ingen av de nämnda hästarna tävlade under torsdagen på hemmabanan, men likväl blev det två segrar, Oskar Kylin Blom blev nämligen mr hundra procent. Det med Västerbo Vixen och Zack Bris. Framför allt den sistnämnde, som bland annat kvalade in till E3-final som treåring, imponerade så smått då han dansade undan på enkelt sätt från ledningen i ett lopp för hästar som tjänat högst 220.000 kronor.

– Det är en så fin häst alltså, när han är som i dag är han himla fin. Tyvärr blev det fel för honom i somras, jag startade i lite för tuffa gäng och matchade hårt, så han tappade självförtroendet. Det tog ett tag att få tillbaka gnistan, men i dag blev det väldigt enkelt. Vi kommer bygga upp honom succesivt nu - så hoppas och tror jag att vi har en bra V75-häst för framtiden. Än finns det mycket kvar att göra. Det är en häst som har läcker gång och när jag får rycka av skorna på honom till sommaren kommer det nog kunna gå riktigt fort, säger Kylin Blom.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Zack Bris, här vid tidigare start. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln