Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tionde raka för Tangen Bork – bäst i Svenskt Kallblodsderby

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Tangen Bork vinner Svenskt Kallblodsderby knappt före Oppgårdsdrängen. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD

Han var extremt stor favorit till att vinna Svenskt Kallblodsderby 2021.
Men han fick kämpa för segern, Öystein Tjomslands Tangen Bork.

Publicerad:

Han kom till finalen med nio raka segrar, Tangen Bork. Stor, stor favorit var han, och det kom också att gå vägen för Öystein Tjomslands travare, men det var inte utan dramatik och tävling.

Hästen tvingades till öppning på under 1.18,5 första 500 meterna då Jan-Olov Persson tryckte av sin B.W.Bille från start.

Kort senare kom nästa Jan-Olov Persson-häst upp, i Wolt. När denne galopperade på sista bortre långsidan var det istället Vidar Tjomsland bakom Grisle Tore G.L. som försökte utmana, men denne stumnade in mot upploppet.

Då såg Tangen Bork ut att ha allt under kontroll - men då dök tredje Jan-Olov Persson-hästen Oppgårdsdrängen upp efter vilsam löpning.

Denne rumplade däremot till 100 kvar, och Tangen Bork lyckades hålla undan med knapp marginal.

En enastående prestation av fyraåringen efter Bork Odin.

Segertiden skrevs till 1.22,6a/2140 meter - den näst snabbaste segertiden i Kallblodsderbyts historia. Endast Nordsjö Odin har sprungit fortare vid segern 2019.

– I dag blev det våldsamt tufft lopp med tryck i omgångar, men hästen gjorde det väldigt bra som höll undan, sade körande Tom Erik Solberg i vinnarcirkeln.

Det var Tom Erik Solbergs andra seger i Svenskt Kallblodsderby, den tidigare togs med Norheim Faksen 2010.

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Tom Erik Solberg tog karriärens andra seger i Svenskt Kallblodsderby. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD

Fjärde raka derbysegern för Tjomsland

Men än större bedrift var det för Öystein Tjomsland som i och med årets seger tog fjärde raka vinsten i det största svenska loppet för de fyraåriga kallbloden.

– Det har gått bra de senaste åren, det får man lov att säga. Tangen Bork var enorm som stod emot den öppningen, sade Tjomsland.

Tangen Bork är fortsatt obesegrad felfri. Onsdagens storloppsseger värd 700.000 kronor innebär att hästen klev över två miljoner kronor intjänat. Hästen är uppfödd av Jörn Gunnar Nilsen i Grålum och ägs av Nils Munkhaugen.

Tangen Bork är undan Tangen Stöva, vars mor, Slogum Sol, även lämnade Slogum Jörn i aveln, som vann Norskt Travderby 1997. Så Derbyvinnare finns i släktträdet.

Sköter hästen, det gör Vilde Finsådal.

– Man offrar nästan allt för att vara med de här dagarna, att då sluta i toppen är fantastiskt. Det är min första derbyseger, så det är underbart, sade Finsådal i vinnarcirkeln.

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Öystein Tjomsland tog fjärde raka segern i Svenskt Kallblodsderby. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD

Stor besvikelse från Djuse

Tvåa i loppet slutade Oppgårdsdrängen för Mats E Djuse, som var väldigt besviken efteråt, så besviken att sulkyn fick sig ett rejält rapp med körspöet efter mållinjen.

– 150 kvar kändes det som att det kunde gå vägen, men sedan höll hästen på att galoppera 100 kvar. Vi förlorar loppet på det. Grymt surt. Han var jättebra hästen, men det är jäkligt surt när det är så stort lopp. Det var visserligen bra att han höll sig i trav, men utan den incidenten vinner vi lätt, sade Djuse till Kanal 75.

Trea i loppet slutade Öystein Tjomslands Grisle Tore G.L. för Vidar Tjomsland.

– Jag körde i 1.17-1.18-fart på sista bortre långsidan då vi kom upp utvändigt om Tangen Bork. Min häst blev lite trött till slut, men höll strålande, så vi är mycket nöjda med hästens insats, sade Tjomsland till Kanal 75.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Mats E Djuse var besviken efter andraplatsen med Oppgårdsdrängen. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
ANNONS

Ämnen i artikeln