Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tjomsland och Solberg gjorde det igen

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Den norska klasselöpshelgen är här och under söndagen avgjordes unghästfinalerna för hingstar/valacker.

Publicerad:

Norskt Travkriterium - kallblod

De vann det norska Kriteriestoet för kallblod under gårdagen. I hingstarna och valackernas drabbning ville de inte vara sämre. Öystein Tjomsland och Tom Erik Solberg lyckades vinna Norskt Travkriterium för kallblod efter att Tangen Bork (e. Bork Odin) tagit hand om ledningen - och försvarat sig mot Finseth Faksen hela vägen in mot mål. 1.26,2a/2.100 meter blev segertiden för Tangen Bork som tog karriärens fjärde seger i sjätte starten.

– Det är enormt stort att vinna sådana här lopp. Stallet har vuxit så mycket, och när vi har varit lyckosamma att ha flera hästar i final så märker jag nu att det faktiskt inte är någon större skillnad på min glädje mot om jag skulle ha kört själv. Det är samma glädje, berättade Öystein Tjomsland för Vinnare V75 om segern som var värd 500.000 norska kronor.

Svenska deltagarna Oppgårdsdrängen och Eld Tekno, från Jan-Olov Perssons stall, slutade i det slagna fältet.

Norskt Travkriterium

Kim Pedersen vann korta E3-finalen i Sverige med Hennessy Am i augusti månad. En månad senare kan han även titulera sig vinnare av Norskt Travkriterium. Med drygt 20 hästar i träning är Kim Pedersens rörelse på uppgång - och i High Flyer ser han ut att kunna ha en ny stjärna på gång. Efter att ha svept fältet via mäktig speed på sista bortre långsidan vann han på överlägset sätt, på tiden 1.13,0a/2.100 meter och inkasserade 750.000 norska kronor.

High Flyer har blåblodig stam. Bold Eagle är far, Beverly B.R. mor. Hon själv tjänade nästan en miljon kronor på tolv starter och är syster till topphästar som Hillary B.R, Ghazi B.R, El Diablo B.R. och Angelina B.R. Så High Flyer har att brås på.

– Hästen har absolut allt. Han är stark, snabb, han har allt som gör att han ska kunna bli en absolut topphäst, sade körande Erlend Rennesvik till Vinnare V75.

Norskt Travderby

Han galopperade i norska Kriteriet i fjol som favorit. Men i år visade han vem som är bäst i kullen. Geir Vegard Gundersens Iggy B.R. visade sig bara bäst i Norskt Travderby för körande Magnus Teien Gundersen. Ekipaget attackerade i tredjespår med varvet från mål och lyckades fånga in ledande Golden Dream M.E. på mållinjen. Segertiden skrevs till 1.14,3a/2.600 meter och det var hästens tionde seger i 17:e starten. Iggy B.R. är efter Trixton och undan Clara B.R som bland annat slutade fyra i Norskt Travkriterium för ston 2013. I och med att hästen var premiechansad var vinsten värd 1,5 miljoner norska kronor.

Svensktränade Millmighty galopperade efter 800 meter i en tempominskning, för tränare och körsven Paw Mahony. Man anslöt sedan till fältet, men slutade oplacerade.

ANNONS

Ämnen i artikelnANNONS