Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Toto Barosso vann Grosser Preis von Deutschland

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Det började med ett dåligt startspår och en position sist i fältet.
Det slutade med att Peter Untersteiner höjde armen i skyn bakom Toto Barosso.

Publicerad:

Det anrika fyraåringsloppet Grosser Preis von Deutschland i Hamburg hade i vanlig ordning flera blågula segerbud. Toto Barosso (e. Ready Cash) såg inte att som ett sådant när fältet hade formerat sig. Hästen satt sist invändigt efter att ha startat från spår åtta bakom bilen. Istället var det dubbelt svenskt i täten med Per Nordström och Natorp Bo i rygg på ledande Piccadilly och Joakim Lövgren. Den duon fick verkligen bekänna färg och efter dubbel utvändig massage började krafterna tryta när upploppet kom.

Då blev det istället hästarna längre bak som gjorde upp. Först såg det ut som att Kilimanjaro hade kopplat grepp om både ledaren och segern från dödens. Sedan kom Peter Untersteiner och Toto Barosso med en helt annan fart långt ut i banan. Segern blev busenkel till slut och Peter Untersteiner kunde kosta på sig en rejäl segergest sista 50 meterna.

Bestämde sig sent

Triumfen innebar svenska nationalsången vid segerceremonin och framför allt en mycket belåten Halmstadstränare i vinnarcirkeln.

– Vi bestämde oss i sista stund för att vara med i det här loppet. Det handlade om en lång resa och Toto Barossa hade lopp hemmavid att välja på också. Från spår åtta kände jag mig osäker på om vi skulle kunna segerstrida, men i slutsvängen hade jag mycket krafter kvar i min häst. Han avslutade sedan vasst, sade Peter Untersteiner på tyska i vinnarcirkeln.

Förstapriset var 20 000 euro och för Toto Barossos del handlade det om karriärens sjätte seger. Ready Cash-sonen klev över en miljon kronor insprunget i och med triumfen i Tyskland, som även är hästens födelseland. Vinnarens skötare heter Josefin Sandkvist.

Peter Untersteiner var tvåa i loppet tillsammans med General Bianco 2017. Då var han slagen av Diamanten.

Den här gången fick konkurrenterna göra upp om andraplatsen och den kampen vanns till slut av Gold Cap BR och körande Cees F. Kamminga. Tredjeplatsen gick till Kilimanjaro och Robbin Bakker.

Mer blågul glädje

Även femåringarna gjorde upp om ära och fina pengar i Hamburg. Joakim Lövgren satt i favoritposition bakom Oscar L.A. (Ready Cash) inför loppet. När det gick iväg hittade han till ledningen och därifrån svar segern aldrig riktigt i fara. Förstapriset i Preis von Hamburg var 15 000 euro. Noterbart är att Oscar L.A. vann Grosser Preis von Deutschland förra året. 

Tvåa blev Garuda Fligny och Dominik Locqueneux som närmade sig den sista biten. Bird Parker-sonen tränas av Joseph Vanduffel. Med i loppet fanns även Stefan P Pettersson-tränade Go West Young Man som aldrig var nära någon framskjuten placering tillsammans med körande Stefan Persson.

ANNONS

Ämnen i artikeln