Sveriges ledande travtidning
ANNONS

TV: Suverän Hachiko de Veluwe och överlycklig Arvidsson

Strömavbrott i Mölndal.
Fartfest på Solvalla, auktionslopp för tvååringar och en mycket imponerande comeback.

Publicerad:

Efter två V86-avdelningar förändrades schemat för loppens ordning. Det efter att området i Mölndal där Åby är beläget drabbades av ett strömavbrott.
– Det blev becksvart överallt omkring oss, men som väl var fungerade reservaggregatet på banbelysningen och att få igång allting fungerade väl, det är en ganska stor apparat att dra igång allt på en sådan anläggning, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

Tuff körning bäddade för topptid

Därför kördes den fjärde avdelningen före den tredje och kuskarna ”skyndade sig” i fyraåringsloppet för ston. 
André Eklundh var synnerligen intresserad av att försvara ledningen från sitt innerspår med Gobi Princess och Mika Forss ville till samma position med Sideslip vilket kostade 1.07 första 500 meterna. Ett upplägg som passade Ghostintheshell (e. From Above) utmärkt. Timo Nurmos-tränade stoet placerades i andra par utvändigt av Rikard N Skoglund och på bortre långsidan när dödenstravande Sideslip tröttnade kunde han styra fram och direkt koppla grepp på Gobi Princess. Stoet försvann undan till en lätt seger på fint vis, segertiden fina 1.10,4/1 640 meter autostart. Noterbart var att Knutsson Trotting tog en ägardubbel då såväl vinnande Ghostintheshell som heroiska tvåan Gobi Princess ägs av bolaget.

Monté på V86

Monté hör inte till vanligheterna på de stora streckspelen, den här onsdagen fick disciplinen chansen att visa upp sig för breda publiken. Hemmaamatören Mats Olsson satsar friskt på monté med sina hästar och nu tycks det vara lite islossning efter ett skralt år. Robin Hood (e. Raja Mirchi) tog tränarens första seger för året så sent som i början av september och den här kvällen blev det en repris. Iina Aho eldade på i ett relativt friskt tempo framme i ledningen och in på upploppet såg benen stumma ut men sjuårige valacken stred tappert och höll undan med knapp men säker marginal. 

Grym comeback

Kort distans, 20 meters tillägg och 14 månaders frånvaro. Det fanns faktorer som starkt talade emot att finske derbyvinnaren, Timo Nurmos Hachiko de Veluwe (e. Timoko), skulle vinna. Comebacken höll dock extremt hög klass. 950 meter från mål inleddes kraftansträngningen i tredjespår och trots det upplägget tuggade han ned sina konkurrenter på ett imponerande sätt och vann på 1.11,7/1 660 meter voltstart.
Sexåringen har nu vunnit elva av sina tretton starter och tjänat över 3,3 miljoner kronor. 

TV:
Stefan Arvidsson om succéonsdagen på Solvalla

Tvååringar belönades rejält

Före V86-spelet kördes det två stycken ASVT Trottex Auktionslopp på Solvalla med 200 000 i såväl hingstarnas som stonas klass. För Bollnäs-proffset Stefan Arvidsson (klippet ovan) blev det en mycket lyckosam onsdag. Först spårade hans treåriga sto Vilja T.Y.C (e. Brad de Veluwe) runt om och därefter upprepade Örjan Kihlström taktiken. Tvååriga stoet G.A.Spencie (e. Conway Hall) tilläts köra underkant 1.20 första 1 500 meterna i det här medeldistansloppet. Via underkant 1.16 sista halvvarvet svarade hon ärligt när hon blev utmanad och segrade därmed i sin tävlingsdebut och fick rejält betalt direkt.
– Man är nästan i chock. Det ska ju mycket till för att man ska ta en dubbel men Örjan kör som en gud och båda två vann på bra sätt.

“Speedade under 1.20 tidigt”

Redan tidigt förstod han att G.A.Spencie var något extra.

– Det är en jättefin liten märr som vi haft sedan auktionen i fjol och hon har gjort allting rätt hela tiden, aldrig varit sjuk och bara tränat på. Hon speedade under 1.20 tidigt i år och jag förstod att det var en jättetalang. Hon har vuxit en del i sommar så det känns som att det finns en hel del utveckling i henne. Nu fick hon ju 200 000 kronor på sig och får möta de bästa, men hon är tuff den här också, säger Stefan Arvidsson.

Även hingstarnas upplaga blev en lugn sådan. Svante Båth-tränade Manual Flight (e. Scarlet Knight) fick bestämma i ledningen och sprintade undan på fint sätt och vann på 1.16,7/2 140 meter autostart.
– Jättetrevlig att köra och han gjorde verkligen alla rätt, säger kusken Erik Adielsson

ANNONS

Ämnen i artikeln