Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Walmanns år slutade i dur

Roger Walmanns hästar har toppform så här i säsongens elfte timme.
I årets sista V86-lopp kom stallets sjätte seger på två veckor.
Nu blickar Solvallatränaren framåt med tillförsikt.
– Jag har en fin känsla inför 2022.
(Bilder från ATG)

Publicerad:

Förra veckan tog Roger Walmann fyra segrar under onsdagens tävlingar på hemmabanan. Den här gången tog han ut Holy Ground och Mojo Express (e. Readly Express) i kvällens epilog och det slutade med en fullträff för den sistnämnde.

Fyraåringen vann från dödens med Örjan Kihlström i sulkyn på tiden 1.13,0a/1640 meter.

– Över förväntan. Dels första gången med hakar, dels utvändigt om ledaren. Nej, det här trodde jag inte, säger Walmann.

Med två vunna lopp, fyra andrapris och fem andraplatser inför onsdagens lopp satte somliga frågetecken för Mojo Express segeraptit. Ett frågetecken som rätades ut och Walmann menar att det finns en förklaring till lutningen i programraden.

– Jag tycker inte att det är några fel på hans stridsmoral. Han har gjort så gott han har kunnat, men han har mest startat här på Solvalla och i V75. Där är det inte många hästar som radar upp segrar.

Sex segrar för stallet på två veckor. Hur förklarar du toppformen?

– Formen går upp och ned i alla stall. Nu är vi där uppe och det känns som att vi är på rätt väg efter en tung period.

Decemberspurten tog Walmanns stall till 30 segrar på 254 starter i år och 3,8 miljoner kronor i prispengar.

– Det första halvåret var dåligt. Det andra var helt okej. Jag har gått ned till 40 hästar i stallet och det tog längre tid än jag trodde innan vi hittade rätt. Vi har inte ändrat något radikalt. I princip tränar vi som vi alltid har gjort, men nu har vi hamnat rätt i antal och kvalitet på hästarna. Jag är tacksam över att mina hästägare gett mig tid, säger Walmann.

Vad har du för förväntningar på nästa år?

– Jag har en fin känsla. Dels har vi några treåringar – till exempel Dorob – som jag tror blir bättre nästa år. Dels ser jag ljust på tvååringarna. Bedazzled Sox och Coquaholy har gjort det bra, men jag har några till som är minst lika bra i träning. Det finns ett tiotal topphästar i stallet och jag hoppas att det ska få visa vad de kan nästa år. Det är upp till mig och mitt team.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Prince Will skrällde på Solvalla. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det blev en ensam vinnare på V86 och det berodde mycket på en annan vinnare på Solvalla. Närmare bestämt Prince Will (e. Farifant) som vann för Claes Sjöström till V86-procenten 0,28. Den femårige valacken fick en resa i andra par utvändigt – i rygg på favoriten Chitchat – och spurtade förbi denne på upploppet efter 1.15,2/2140 meter.

En känslosam seger för Gith Pettersson som har fött upp och äger hästen tillsammans med maken Håkan.

– Jag har nyss haft en hjärnblödning och låg en hel månad på intensiven i Uppsala. Det här kunde jag absolut inte drömma om, sade Gith Pettersson i vinnarcirkeln.

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Amorcer Levallo och Hanna Lähdekorpi. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Solvalla delade V86-omgången med Åby där det var final i banans B-tränarserie. En final som vanns av Hanna Lähdekorpi.

Hon styrde ut Amorcer Levallo (e. Chocolatier) först i tredjespår på sista bortre långsidan och en kurva senare slog den femårige valacken klorna i ledande Boke Palema. Segern togs med två säkra längder på tiden 1.14,2/2160 meter.

– Han är väldigt klurig. Jag tyckte inte att han kändes som bäst i dag, men han är verkligen en löphäst. Han gör sitt lopp varje gång han startar, sade Lähdekorpi i Åbys vinnarcirkel.

Förstapriset var hela 100.000 kronor. Därmed har Lähdekorpi dragit in 2,4 miljoner kronor som tränare i år.

– Jag hade bestämt att Amorcer Levallo skulle få pausa, men hade ingen annan häst att starta här. Därför fick han träna i stället och starta. Det var ett viktigt lopp som betyder mycket. Det är tufft att möta proffstränarna varje gång. Framför allt på västkusten.v

ANNONS