Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Zeb Jonasson tog ny titel i Gävle

Foto: ATG/TR BILD
I mitten vinner Zeb Jonasson och Claude P.Hill närmaste före David Grundmann och Hefner Am och trean Hersey's Kisses och Dwight Pieters. Foto: ATG/TR BILD

Det händer grejer i Zeb Jonassons karriär.
I slutet av oktober vann han ungdomsserien på Romme och under tisdagskvällen gjorde han likadant i Gävles motsvarighet.

Publicerad:

Två lopp med poäng baserade på placeringar skulle avgöras i Gävle. Zeb Jonasson, 22, kom dit som segrare av grundserien och belönades därmed med ett försprång motsvarande seger i ett av loppen.

Han var också storfavorit att vinna det första tillsammans med Annelie Lagergrens talangfulla kallblod Per Viking som kom till start  med sex segrar på sju starter. Men trots att ekipaget nådde upploppet först fick Jonasson ändå se sig slagen av Hanna Forslin och utvändige Mino Tabac som tränas av Olle Alsén.

– Just där och då var jag jättebesviken. Inte på hästen, men placeringen. Det blir lite extra när man är så mycket spelad eftersom man inte kör tusen lopp om året direkt. Då vill man leverera. Samtidigt är det ett litet underbetyg till spelarna också. Hästen hade ändå skenat upp i klass med alla segrar, säger Jonasson.

I det andra loppet blev kusken diskvalificerad tillsammans med Terro Boy i ett lopp som vanns av Rebecca Dahlén och Oskar Kylin Blom-tränade L.L.Labero. Jonassons poäng räckte ändå till en totalseger och fördelen att få välja häst först i finalen. Han valde Daniel Wäjerstens Claude P. Hill som han sedan placerade i tredje utvändigt i finalen.

– Sedan gick Grundmann på med Hefner Am och jag gick ut före och hamnade i andra utvändigt i rygg på den istället. Där kunde vi sitta till 7-800 kvar. Sedan gjorde hästen ett bra lopp.

Slog Grundmann – igen

Det räckte hela vägen till en knapp men säker finalseger närmast före nyss nämnda Hefner Am och David Grundmann.

– När jag vann finalen i Rommes Ungdomsserie var det också Grundmann jag stred mot. Det var tajt då.

Den här gången handlade det inte om poäng utan istället en halv längd när Claude P. Hill vann på 1.16,0a/2640 meter.

– Det var skönt. De här loppen är ändå de man vill vara med i som lärling. Jag tycker det är roligt.

Hur har 2021 varit för dig?

– Nja… Det kanske låter otacksamt eftersom jag har fått köra en hel det men jag tycker nog att det skulle ha ramlat in någon mer seger. Jag hade lite högre förhoppningar eftersom jag har fått köra betydligt mer nu.

Nytt jobb

Förhoppningen är att han ska kunna fortsätta med det. Segern i Gävle kom samma vecka som han började på sitt nya jobb hos Claes Sjöström.

– Jag började där i går. Nu ska jag ha hand om unghästar. Det är väl en 15-16 ettåringar som ska tränas igång. Jag gillar att jobba med unghästar. Nu har jag just varit hos Mattias Djuse och jobbat och innan det var jag hos Svante Båth i två år. Båda med unghästprägel på sina koncept.

– Tanken är att jag ska kunna satsa en del på kuskandet nästa år också utan att jobbet drabbas. När man har starthästar är det mycket jobb bara kring en enda start. Därför känns det bättre att bara hålla sig till unghästar nu.

ANNONS

Ämnen i artikeln