Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Zeudi Amg vann på låg 1.09-tid

Alessandro Gocciadors toppsto Zeudi Amg pulveriserade motståndet i stoeliten på Jarlsberg.
Efter att ha tryckt sig till ledningen halvvägs in i loppet försvann hon undan och vann med stor marginal på 1.09,3a/1609 meter.
Segertiden innebar att hon är snabbaste segraren genom tiderna i Norge.

Publicerad:

(TV: Bilder från ATG.)

Zeudi Amg (e. Ideale Luis) kom närmast från deltagande och en sjundeplats i Norrbottens Stora Pris och var storfavorit i stoeliten. Åsbjörn Tengsareid körde inte efter oddstavlan och försökte att svara ledningen med Miss Pepper men tvingades ge sig.

Varvet passerades efter 1.08,1(!) och någon mjölksyra uppenbarade sig inte hos Zeudi Amg som i stället lämnade konkurrenterna och kom i mål på det nya norska rekordet alla kategorier 1.09,3a/1609 meter.

– Hennes bästa lopp i karriären, sade Alessandro Gocciadoro till Kanal 75. 

Noterbart var att Gocciadoro valde att spara på en växel: Tussarna rycktes nämligen aldrig. För det nya rekordet belönades hon med 100.000 norska kronor.

FAKTA

Zeudi Amg

  • Ålder: 8 år.
  • Kön: Sto.
  • Nationalitet: Italien.
  • Far: Ideale Luis.
  • Mor: Ironica Spin.
  • Morfar: Ganymede.
  • Ägare: Merwestaal Racing Stables B.V.
  • Uppfödare: Gianfranco Pozzobon, Italien.
  • Tränare: Alessandro Gocciadoro.
  • Resultat: 60 starter: 27-8-5. 2,9 miljoner kronor, 1.09,3ak.

Snabbt kallblod

Tio sekunder långsammare var kallblodet Tangen Bork (e. Bork Odin). Den gulbruna hingsten startade från bakspår men kom igenom fint och satt tidigt i dödens. I en mycket tät slutstrid med Troll Solen lyckades Tom Erik Solberg få den segervane Öystein Tjomsland-hästen först över mål.

– Han fick ett tufft lopp och var väldigt bra, sade Tjomsland till Kanal 75.

Segertiden 1.19,4a/1609 meter innebar att sexåringen för första gången i karriären noterades för en tid under 1.20.

Foto: ATG.se
Tengsareid bjöd på segergest bakom N.Y.Moet. Foto: ATG.se

Stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix ingick i V75-omgången och det blev en våldsam öppning. Trots det kunde N.Y.Moet (e. Muscle Mass) hålla undan med säker marginal på 1.10,9a/1609 meter med Åsbjörn Tengsareid i sulkyn. Tränaren Jens Kristian Brenne var mer än glad efteråt.

– Helt otroligt, en häst som betyder mycket för mig och ägaren (Odd Arne Torp/Slitu, reds. anm.) har stått vid min sida sedan jag drog igång som tränare, sade han till Kanal 75.

Segern var värd 200.000 norska kronor.

Falcon Eye från dödens

I Anders Jahres Pokallopp styrde Peter Untersteiner fram till dödens varvet från mål med norskfödde Falcon Eye (e. Father Patrick) och dirigerade sedan loppet därifrån på fint sätt.

Segertiden blev 1.11,5a/2100 meter och prischecken var 150.000 norska kronor. Det var sexåringens första seger i Johan Untersteiners regi.

ANNONS

Ämnen i artikeln