Sveriges ledande travtidning
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Dokument: Margareta Wallenius-Klebergs liv

Publicerad:

Det är en svår uppgift att sammanfatta Margareta Wallenius-Klebergs gärningar både inom och utanför travsporten. Vissa skulle nog till och med påstå att det är omöjligt. I sex olika kapitel har Travronden i alla fall gjort ett försök.

Människan

De pigga ögonen. Det kortklippta håret, de målade naglarna och de stilrena detaljerna. Klädvalet i beige eller brunt mot en vit blus. De guldiga smyckena. De som tror slumpen format Margareta Wallenius-Klebergs liv tror fel.

Hon är redardottern som mitt under åren med småbarn kastades in i sin fars verksamhet, Wallenius-rederiet, samt fick ta över Menhammar stuteri.

– När jag blev ordförande för Sleipner var Margareta ordförande för ASVT. Då vet jag att hon vid något tillfälle sa: ”Vi kvinnor har nog lättare att kompromissa för vi har försökt få på gummistövlarna på barnen”. Det är klokskap som kommer från Margareta, säger Marita Arvidsson, ordförande i Sleipner, som lärde känna travets ”grand old lady” i och med hennes engagemang i Nordiska travmuseet.

Margareta var inte mer än tio år när hon tillsammans med sina föräldrar, Signe och Olof Wallenius, flyttade till Menhammar gård på Ekerö. Och det var på de markerna som hennes stora intresse för hästarna väcktes, hon ville tillbringa all sin lediga tid i stallet.

Att överta sin fars verksamhet så småningom innebar också att ha kontroll över summor som majoriteten av jordens befolkning inte ens kan drömma om. Margareta har satsat de kronorna där hennes hjärta legat.

Foto: PRIVAT
Med pappa Olof Wallenius och Big Noon. Olof Wallenius ägde hästen som tävlade framgångsrikt och sedermera blev Menhammar stuteris första avelshingst. Foto: PRIVAT

Hennes framgångar med Menhammars uppfödningar har varit otroliga, men det är också en verksamhet som varit allt annat lönsam. Enligt en artikel i Expressen har stuteriet gått 50 miljoner back, årligen. Trots det har hon gång på gång satsat på travsporten som loppsponsor samt investerat i avelsmaterial i syfte att bygga för framtiden.

Men bakom grindarna och den mäktiga allén som löper in till Menhammar stuteri har Margareta Wallenius-Kleberg också brottats med avgrundsdjup sorg.

År 1999 förlorade hon sin yngste son, Mats Kleberg. Han drabbades av cancer i hjärtat vid 24 års ålder och två år senare gick han bort. I hans minne startade familjen Mats Klebergs stiftelse. Den stöder barn i behov av vård, undervisning-eller utbildningsinitiativ samt vetenskaplig forskning inom hjärt-och lungsjukdomar.

År 2022 beviljade de bidrag till bland annat forskning för barn med den sällsynta lungsjukdomen Cystisk fibros, samt studier vid Lunds universitet och Karolinska institutet. Stiftelsen har också stöttat verksamheter som Bris (Barnens rätt i samhället), föreningen Hand in Hand och Svenska Röda Korsets ungdomsförbund.

År 2009 drabbade livet återigen Margareta Wallenius-Kleberg hårt då hennes make John Kleberg gick bort. Men trots tragedierna och sina egna krämpor har hästarna, som alltid, fått henne att se framåt.

– Hon sa själv att hästarna har hjälpt henne mycket genom sorgen, säger profilen Lutfi Kolgjini och tillägger:

– Det satt hårt i henne, att hennes grabb gick bort innan han fyllde 30 år.

Uppfödaren

Menhammar stuteri förvärvades av Olof Wallenius år 1947 för att de skulle kunna samla sina ston på en och samma plats, till en början var de två till antalet: de båda derbyvinnarna Rosenella och Miss Scovere.

Stuteriets första avelshingst blev Big Noon. En häst som Olof, under pseudonymen Stall Segerhuva, ägde när hingsten tävlade framgångsrikt under slutet av andra världskriget. Han var första hästen i Sverige att trava under 1.20 och vann bland annat Åby Stora Pris och Svenskt Mästerskap innan den nya karriären väntade.

Big Noon lämnade flera fina travare som exempelvis Gay Noon. Han var också den som präglade verksamheten och det är han som Menhammars och Solvallas logotyp föreställer. Hästen somnade in den 17 augusti 1964 i armarna på Margareta Wallenius-Kleberg. Han begravdes sedermera på stuteriets marker. De hästarna som vandrat på Menhammars marker blir kvar där. När avelsstona pensioneras får de äta gräs på granngården.

Relationen mellan människa och häst var något som hon beundrade. Lutfi Kolgjini minns ett tillfälle när han skulle hälsa på Viking Kronos på Menhammar stuteri.

– Jag knackade på hos Margareta, hon visste att jag skulle komma, sedan gick vi bort till Vikingens hage. När vi gick bortåt visslade jag på honom. Han stod i andra änden av hagen och han kom direkt till grinden. Då stannade hon och blev helt tagen av att han lärt sig att komma när jag visslar. Hon tyckte om människor som hade den känslan för djur som hon själv hade.

Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Margareta stod på sig, trodde på Zoot Suit (här 2005) i aveln och fick rätt. Hästen blev avelschampion sex år i rad och lämnade bland andra Zoogin och From Above. Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD

Det första stora avtrycket som Margareta Wallenius-Kleberg satte som uppfödare efter sin pappas bortgång var när hon lånade Zoot Suit. En amerikansk hingst som få trodde på i aveln – men det gjorde Margareta.

Den grova hästen bevisade, trots sin skara av skeptiker, att hans egenskaper som avelshingst var mer än goda. Han blev avelschampion sex år i rad och lämnade hästar som Zoogin – och From Above.

Den senare, tränad av Stefan Hultman, såg till att Margareta fick fira ett flertal stora uppfödarsegrar i lopp som Kriteriet, Derbyt – och Elitloppet.

En som betonar betydelsen av Margaretas driv att få amerikanska hingstar till Sverige är Anders Ström, Courant Inc, USA. Men han hyllar också Menhammars arbete med de svenska hingstarna.

– Det jag först tänker på är hur Menhammar under Margareta varit drivande i att få in amerikanskt blod av hög klass i travsporten, genom importen av avelshingstar som sedan varit verksamma på stuteriet. Mack Lobell, Zoot Suit, Smokin Yankee, Nuncio och Viking Kronos är några. Sedan har även Menhammar genom sin verksamhet kunnat säkra att svenska superhingstar som Maharajah, Readly Express och Calgary Games förädlar travsporten i Sverige och Europa, säger Anders Ström.

Jag gillar inte när folk bara snackar pengar. Pengar är en sak men engagemanget och klokheten hon satt på, det var enormt

Lutfi Kolgjini

I decennier har Menhammar stuteri, med Margareta Wallenius-Kleberg i spetsen, dominerat uppfödningen av svenska travhästar. Även om de satsat mest på de varmblodiga travarna har de lämnat en del avtryck inom kallblodsaveln.

– Hon har suttit med i styrelsen i Stiftelsen Järvsöfaks och när jag var i Stockholm i november var det sista mötet hon var med på fysiskt. Då var hon i toppform. Jag kommer ihåg hur hon berättade om en ponny hon fick av sin pappa, men ponnyn var en illbatting och kastade av henne mest hela tiden. I stället började hon rida på ett kallblodssto som hette Mollvi och de passade som hand i handske. Mollvi blev i sin tur mormors mormors mor till Järvsöfaks, säger kallblodsprofilen och tränaren Jan-Olov Persson.

Vad har Margareta betytt för kallblodsaveln?

– Hon återupptog intresset för kallbloden för ett gäng år sedan. Rasen har hela tiden legat henne varmt om hjärtat. Nu har de flera kallblodsston och har haft äran att vinna Kriteriestoet tre gånger och Margareta var på plats vid alla tillfällen: Uggla i Mossen, Dunungen och Lannem Stella.

Innan avelssäsongen 2023 har dragit i gång står Menhammar stuteri noterat för 2.227 uppfödda hästar. Där går det att finna alltifrån Prix d’Amérique-vinnaren Maharajah till topphästar som Orecchietti, Perfectly Enough, Panne de Moteur, One Too Many, Who’s Who och Calgary Games. Rekordåret för stuteriets uppfödningar är så här långt år 2013 då hästar som fötts upp på Menhammar sprang in närmare 42,5 miljoner kronor.

Foto: PRIVAT
Mollvi var Margaretas favorithäst som liten. Kallblodet är passande nog också mormors mormors mor till ikonen Järvsöfaks. ”Kallblodsrasen har hela tiden legat Margareta varmt om hjärtat”, säger Jan-Olov Persson som tränade Järvsöfaks. Foto: PRIVAT

Inledningsvis födde Margareta Wallenius-Kleberg upp hästar under eget namn vid sidan av Menhammar, hon står noterad för 412 uppfödningar på Svensk Travsports hemsida. Det var när hon slutade föda upp ”själv” och endast gjorde det under Menhammars namn som hon till slut blev uppfödarchampion.

Uppfödningen och hoppet om framtida svenska travstjärnor har alltid drivit Margareta, och i 19 år var hon ordförande i ASVT, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen. Men efter det att uppdraget avslutats har hon fortsatt verka för avelsfrågor som ligger henne varmt om hjärtat.

– Hon drev det framåt och gjorde oerhört mycket för ASVT. Jag gillar inte när folk bara snackar pengar. Pengar är en sak men engagemanget och klokheten hon satt på, det var enormt, säger Lutfi Kolgjini om Margaretas tyngd inom travhästavel.

– Jag har varit med i styrelsen i avelsföreningen när hon själv var aktiv. Det spelar ingen roll i vilket sammanhang som man var i kontakt med Margareta. Det var alltid att man fick något positivt med sig, säger vännen och fotografen Claes Kärrstrand.

Inget lämnades som sagt åt slumpen för Margareta. Således la hon stor omtanke när det kom till namngivningen av de uppfödda hästarna. Den första bokstaven markerar vilken årskull hästen tillhör och namnet ska helst ha något med hästens mamma att göra. År 1949 började man döpa hästarna efter bokstav A. Nu är de inne på fjärde vändan av alfabetet.

Namnförslag snappade hon upp lite här och var – och skrev sedan ned.

– Hon kunde sitta länge och väl när hon sökte på namn och olika kombinationer. Hon gick ofta tillbaka i generationer vad gäller namn, säger Claes Kärrstrand.

Bland de fyndiga namnen har ett satt sig särskilt hos Jan-Olov Persson.

– Namnen sticker verkligen ut. Jag har några treåriga ston nu som hon döpt till Faderullan, Fia Med Knuff och Flitiga Lisa. Sedan har Uggla i Mossen en avkomma som heter Grubbel. Det är kluriga namn allihopa. Men av alla tycker jag Uggla i Mossen är bäst, det måste vara mitt favoritnamn, säger han.

Jan-Olov Persson träffade Margareta Wallenius-Kleberg för första gången på hemmaplan. Av en slump.

– Deras familj har hela tiden haft sommarstugor i Järvsö. Jag kommer ihåg första gången jag träffade Margareta, jag var bara 14 år och vi brukade köra slädturer åt gästerna på ett hotell som heter Järvsöbaden. Då hade vi en bokning från familjen Kleberg och då kom Margareta och hela familjen dit. Vi körde med två slädar den gången, minns jag. Jag tänkte inte på det först men vi körde slädarna med avkommor efter Jäntungen. Det blev en väldigt minnesvärd tur när det uppdagades för Margareta, säger han.

Hästägaren & beskyddaren

Ingen travsport utan hästar – och inga hästar utan hästägare. För Margareta Wallenius-Kleberg har hennes roll som just hästägare varit minst lika viktig som den som uppfödare.

För att översätta det till andra hästsporter: Var hade Peder Fredricson varit i dag om inte Charlotte Söderström sett till att han fått rida All In?

Det har i grova drag handlat om två saker: att se till att de bästa hästarna stannar i Sverige och att Menhammar stuteri har ett visst inflytande i dem. Ett exempel är den fyrbenta ikonen Viking Kronos. Efter två år i hemlandet Italien såg Lutfi Kolgjini till att få loss de 50 procenten som ägdes av tysken Michael Schrörer. Den delen köptes direkt av Margareta och Menhammar stuteri, således kunde avelshingsten stallas upp i Sverige.

– Utan Margaretas hjälp och kunskap hade jag aldrig fått hem Vikingen. Då hade han blivit såld. Jag satt i en riktig rävsax. Min delägare i hästen ville sälja för att han skulle kliva ur travsporten. Då fanns det bara en person jag kunde vända mig till: Margareta. Utan att hon nappat så snabbt hade vi förlorat Vikingen. Hon var klok och snabb i de besluten, säger Lutfi Kolgjini och tillägger:

– Det jag gillade allra mest med henne var att hon såg stora som små. Hon var otroligt generös mot alla. Hon hade ett stort hjärta.

Viking Kronos gav sedermera svenska stjärnhästar som Maharajah, Triton Sund, Raja Mirchi och Joke Face. Viking Kronos är också morfar till Readly Express. Affären ovan har därmed, mer eller mindre, bidragit till två svenska segrar i Prix d’Amérique genom Maharajah och Readly Express.

Foto: TR BILD
Margareta var med och tog stjärnan och avelsgiganten Viking Kronos till Sverige. ”Utan att hon nappat så snabbt hade vi förlorat Vikingen. Hon var klok och snabb i de besluten”, säger Lutfi Kolgjini som tränade Viking Kronos. Foto: TR BILD

En annan stjärnhäst som Margareta Wallenius-Kleberg ville ha kvar i Sverige var elitloppsvinnaren Nuncio, tränad av Stefan Melander. Det framstående stuteriet Hanover Shoe Farms var mycket angelägna om att få hem honom till USA. Då köpte Menhammar stuteri in sig i hästen och såg till att han blev kvar på svensk mark. Hans första kull är född 2019. Margareta Wallenius-Kleberg har fortsatt investerat i intressanta avelshingstar, inte minst när hon köpte tillbaka en del i derbyvinnaren Calgary Games. Men även på stosidan har hon köpt in topphästar som Your Highness och Giant Diablo efter att de tävlat klart.

Men själva tävlingsbiten är också en del av hästägandet. Liksom uppfödningsverksamheten har även det här området en anrik historia. Redan i slutet av andra världskriget tävlade Big Noon i den klassiska hästägardressen med grön bas och bruna band för stall Segerhuva.

Stall Segerhuva innefattar de hästarna som Menhammar behåller för att tävla med. Det är ett antal som väljs ut varje år, och oftast är de ston. Men From Above var ett undantag bland hingstar och valacker. De allra största framgångarna har dock Margareta valt att dela med andra. Det är nämligen här som Travkompaniet kommer in i bilden. Företaget startades av bland andra hennes son Jonas Kleberg som erbjuder andelsägande i travhästar.

Deras grönvita tävlingsfärger har blivit kända tack vare hästar som Maharajah, Calvin Capar, Jaded, Jocose, Lie Detector, Panne de Moteur, Orecchietti, One Too Many och Who’s Who.

Stefan Hultman skördade stora framgångar som tränare för Travkompaniet men i dag delar Pasi Aikio och Lisa Skogh på ansvaret.

Hur ser du på att du fått chansen att träna Travkompaniets hästar?

– För egen del har det betytt väldigt mycket. Alla fantastiska stunder jag fått vara med om. Inte bara sportsligt utan även vid sidan om. Det är tack vare Margareta. Det är många stunder vi delat med henne, minnen för livet, säger Pasi Aikio.

Vad säger du om hennes gärning för travsporten i stort?

– Hon har stått för en otrolig livsgärning vad gäller travet. Jag tror inte att det finns så mycket text att skriva för att få ner allt hon betytt. Det är obeskrivligt.

Maktfaktorn

Om travsporten hade haft ett eget kungahus som bjöd in societeten till festligheter – hade det varit Margareta Wallenius-Kleberg som iklätt sig den rollen. Fast då hade inte en enda person kunnat ställt sig högre i den adliga hierarkin än hästarna, så klart.

Det är nämligen Margareta som arrangerar fester i de lite finare rummen.

Efter att Helen Ann Johansson tagit den historiska segern i Prix d’Amérique visste hon inte hur firandet skulle te sig. Fransoserna var då inte sugna på att bjuda på fest. Då bjöd travsportens egen drottning på segerfest. Middagen hölls på ett "ett-hål-i-väggen"-ställe i Paris. En restaurang där det vanligtvis är svårt att få bord.

– Det var väl egentligen höjdarna från alla länder som var där. Man säger att det är många av sällskapen som står för detta men jag tror att det är Margareta som håller i det mesta, har Helen Ann Johansson tidigare sagt till Travronden.

Den svenska travprofilen Anders Lindqvist har sett hur Margareta Wallenius-Klebergs gästvänlighet inspirerat hela travvärlden.

– Hon hade en fantastisk känsla för stil och smak och varit delaktig i Hambletonian Society och bjudit på middagar efter Prix d’Amérique. Hon har tagit folk på båtturer efter Elitloppet i jag vet inte hur många år. Det kan tyckas vara en detalj men det har varit värdefullt för utländska gäster. Hon har på många plan betytt mycket. Jag hoppas att traditionen kan föras vidare och att Menhammar kan leva vidare i hennes anda. Jag hoppas att hennes barn väljer att föra hennes arv vidare på det sätt hon skulle önskat, säger han.

Foto: CLAES KÄRRSTRAND
”När hon talade lyssnade alla och gav henne all uppmärksamhet”, säger den amerikanska kusklegendaren John Campbell som var med i Hambletonian Society tillsammans med Margareta. Foto: CLAES KÄRRSTRAND

Margareta Wallenius-Kleberg har erhållit ordförandeposter för både ASVT och Stockholms travsällskap. I styrelserum, förhandlingar och affärer har hon med värme beskrivits som beslutsam.

– Hon var otroligt bestämd. Det fick man erfara vid ett par möten. Det gick inte att rucka på henne. Hon var stenhård men samtidigt otroligt vänlig, säger Lutfi Kolgjini och tillägger:

– Respekt får man inte. Den förtjänar man. Och hon förtjänade precis all respekt.

Anders Malmrot, sportchef för Solvalla, delar Kolgjinis bild av Margareta.

Hur skulle du beskriva henne som maktfaktor och affärskvinna?

– Att hon alltid var väldigt tydlig. När hon tyckte något eller ville få igenom någonting blev det oftast så. Sedan såg hon alltid till hästens bästa i alla situationer och hon såg hela tiden helheten i besluten som hon tog.

Margareta Wallenius-Kleberg satt även med i Hambletonian Society med den amerikanska kusklegendaren John Campbell. Han håller med Kolgjini och Malmrot.

– När hon talade lyssnade alla och gav henne all uppmärksamhet. Hon hade alltid en bra åsikt när hon tog upp något på våra möten. När jag tog över som president växte vår vänskap, jag lärde känna henne bättre och jag ser henne verkligen som en vän.

Att hästarna var det viktigaste var det ingen runt Margareta som tog miste om.

– Hästarna och hästarnas välmående var alltid centralt. Det var något hon tog upp många gånger på våra möten i Hambletionan Society, att vi måste sätta hästen i centrum och sedan ta våra beslut efter dem, säger John Campbell.

Hästarna och hästarnas välmående var alltid centralt. Det tog hon upp många gånger på våra möten i Hambletonian Society, att vi måste sätta hästen i centrum och sedan ta våra beslut efter dem

John Campbell

Men det är inte bara inom travsporten som hon har ansetts som en inflytelserik person. Hon har också hållit en fot i den “riktiga” världen utanför travbubblan.

Som huvudägare i Wallenius-rederierna har hon frekvent förekommit på Veckans affärers listor över svenska miljardärer. Och enligt tidningen Göteborgs-Posten ska hon ha haft privatflygplan att tillgå. Men hon har inte varit den som velat synas offentligt, hon har sällan gjort intervjuer och legat lågt om sin rikedom.

Margareta har allt som oftast satsat på det som legat närmast hennes hjärta. Ett av hennes stora intresse har alltid varit att gå på opera, och således har hon donerat pengar till Kungliga Operan.

Anders Ström har fått svara på frågan vad det betytt att en så pass stark person inom svenskt näringsliv, som Margareta, engagerat sig i travsporten.

– Det går inte att underskatta hennes betydelse. Det är relativt få näringslivsprofiler som gör det men Margareta har under största delen av de senaste 70 åren genom Menhammar varit den tydliga förstahandsprofilen inom svenska travet. Margareta har bidragit till travsporten på så många plan, även internationellt. Hon satt i styrelsen för Hambletonian Society och var den första kvinnan som blev invald i Harness Racing Hall of Fame. Det var 2018. Det är stort och gör henne historisk, säger Anders Ström.

Parallellt med intresset för både travsporten och hästarna har hon också lagt mycket tid på det ursprungliga familjeföretaget. Genom åren har hon ansett det vara av vikt att medarbetarna på det familjeägda fraktbolaget trivts när de är iväg från sina hem.

I februari 2021 skrev Sjöfartstidningen att Wallenius SOL, som ägs till 50 procent av Walleniusrederierna, prisats som arbetsgivare då deras personal känner ett stort engagemang på sitt jobb. Wallenius vd Ragnar Johansson minns Margareta Wallenius-Kleberg med värme.

“Margareta var en fantastisk människa. Hon brydde sig verkligen om sin personal. Ett oslagbart bevis på det är att hon reste med våra nybyggda fartyg i tre dagar och gjorde fartygen trivsamma för besättningen, så sent som förra hösten. Innan hade hon köpt tavlor av unga okända konstnärer. Hon hade varit på Ikea och Svenskt Tenn och köpt mattor, gardiner, prydnadskuddar och växter. Allt detta togs med ombord och placerades ut i fartyget under hennes personliga överinseende. Det är lätt att förstå vad hennes värme betyder för besättningen. Margareta var en unik människa, vi är många som kommer att sakna henne”, skriver han i ett mejl till Travronden.

Foto: EMINE LUNDSTEN
From Above. Foto: EMINE LUNDSTEN

Ovan kan tyckas vara nog med bedrifter för en och samma person, men det finns mer. Margareta Wallenius-Kleberg har prisats av både det norska och svenska kungahuset.

År 2010 tilldelades hon Hans Majestäts Konungens medalj i tolfte storleken serafimerordens band för framstående insatser inom svenskt näringsliv.

Margareta var en unik människa, vi är många som kommer att sakna henne

Ragnar Johansson

Fem år tidigare fick hon den Kungliga norska förtjänstorden för hennes insatser för att stärka norska intressen, skriver Sjöfartstidningen. Samma år, 2005, utnämndes hon tillsammans med bland andra Nelson Mandela till medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet.

Motiveringen till hennes utmärkelse var att hon genom en stor donation möjliggjort uppbyggnaden av en unik interventionell (medicinteknisk) enhet vid Karolinska sjukhuset. Det gjorde bland annat att de kunde köpa in en operationsrobot, ett redskap som ledde till att de kunde utveckla världsledande titthålskirurgiska metoder inom prostata och urinblåsa. De avslutar motiveringen med att tillägga att det inte bara är genom ekonomiska resurser som Margareta bidragit, hon har även ansträngt sig för att förstå området.

Globetrottern

Margareta Wallenius-Kleberg är ett stort namn i Nordamerika. De goda relationerna formades när hon var en av få som vågade satsa på den amerikanska hingsten Zoot Suit.

Många höjde skeptiskt på ögonbrynen över att hans mamma, Glad Rags, hade passgångarblod. Dessutom såg han ut som en liten köttbulle. Men han skulle bevisa sina tvivlare.

Efter Zoot Suits framgångar fortsatte Margareta att samarbeta med hästens ägare Norman Woolworth. Samarbetet ledde till att både Smokin Yankee och Mack Lobell kom att verka i svensk avel.

År 1996 köpte hon in sig i stuteriet Stoner Creek i Paris utanför Lexington. Då föll det sig även än mer naturligt för Menhammar stuteri att ha avelsston uppstallade i USA. I Nordamerika värderar man hennes insatser med relationsbyggande mellan svensk och amerikansk travsport mycket högt. År 2011 fick hon sin första utmärkelse för att hon på ett “exemplariskt vis” höjt intresset för både travsporten och travmuseet i USA.

Sju år senare belönades hon med en plats i amerikanska travsportens Hall of Fame, som första kvinna. I motiveringen la de tung vikt vid att hon importerat amerikanska hingstar till Sverige – samt vid det arbete hon lagt ned som styrelseledamot i Hambletonian Society.

– Det är få som har haft ett så stort inflytande på båda sidorna om Atlanten som Margareta. Hon var en fantastisk och beundransvärd kvinna. Alla hade så mycket respekt för henne. Alla visste hur mycket hon betydde för travsporten, både här och i Sverige, säger John Campbell som är president för Hambletonian Society.

Margareta Wallenius-Kleberg och Menhammar Stuteris största intressen för internationell travsport har legat i USA. I den andra stora travnationen – Frankrike – har hon inte haft lika stort inflytande men hon är högt respekterad.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Loppserien Margaretas Tidiga Unghästserie instiftades 2017 och har fram till i år delat ut över 60 miljoner kronor fördelade på 96 lopp. Margareta, här med Menhammars Johan Hellander och dottern Annika Bootsman-Kleberg i samband med ett av loppen 2019, brann verkligen för serien. ”Jag tänker främst på de gånger hon varit på resor till USA som nästan krockat med lopp i Margareta-serien, men ändå åkte hon från USA direkt till Solvalla för att vara med hela dagen och på alla prisceremonier. Ibland förstår jag inte hur hon orkade”, säger Anders Malmrot som är sportchef på Solvalla. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Anders Lindqvist berättar om hur det var att ge besked om hennes bortgång där han befinner sig på Grosbois utanför Paris.

– Jag berättade för folk här att hon gått bort och många blev bestörta och strödde lovord över henne.Men i Frankrike har hon, utöver Maharajah, inte haft den största inverkan eftersom hon inte haft särskilt många uppfödningar av franska hästar. Alla känner till henne men hon är inte lika stor som hon borde ha varit.

Foto: CLAES KÄRRSTRAND
Det skålades med champagne efter Maharajahs seger i Prix d’Amérique 2014. Foto: CLAES KÄRRSTRAND

Anders Malmrot imponerades av Margaretas förmåga och inställning till att hela tiden vara på plats.

– Jag tänker främst på de gånger hon varit på resor till USA som nästan krockat med lopp i Margareta-serien, men ändå åkte hon från USA direkt till Solvalla för att vara med hela dagen och på alla prisceremonier. Ibland förstår jag inte hur hon orkade. Men det var ett engagemang hon åtagit sig och då skulle hon vara på plats, det var bara så. Jag minns även när hon åkte direkt från Hambletonian till Dannero i samband med Lannem Stellas kriterieseger 2022. Hennes humor var alltid med glimten i ögat. Hon var verkligen beundransvärd, säger han.

Arvet

Anekdoterna om och kring Margareta Wallenius-Kleberg har alla samma röda tråd. Hon beskrivs som osjälvisk och som en person som såg alla. Hon var en chef som aldrig glömde bort att köpa tårta när någon fyllde jämnt och ett styrelseproffs som tog varje åtagande på största allvar.

Vännen Claes Kärrstrand har bott granne med henne i flera år.

– Jag fick tulpaner i en kruka vid något tillfälle. Då påminde hon mig om att spara på lökarna “de kan du ta vara på tills nästa år”, sa hon. Hon var förbaskat omtänksam i allt, både mot stora och små.

Marita Arvidsson delade styrelserum med Margareta och för henne var hon en stor förebild.

– Att sätta hästen i centrum, det är de delarna som jag hoppas att vi alla kommer att fortsätta med i hennes anda. Jag tänker på hästambulansen, den beridna högvakten, aveln och unghästarna. Jag hoppas det är något vi kommer att ta vara på.

Hästverksamheten har inte bedrivits som en affärsverksamhet i första hand. Det har funnits andra värden än det. Ett tecken på det är inte minst Margaretas Tidiga Unghästserie. Loppserien är ett samarbete mellan Menhammar stuteri, Solvalla och Svensk Travsport och kom till när Margareta firade sin 80:e födelsedag.

– Jag hade haft så roligt med travet och ville gärna ge något tillbaka, både till travsporten och till Solvalla. Men det blev bättre än vad jag vågat hoppas på. Och det känns spännande med fem nya år, jag hoppas på förlängning även efter det, sa Margareta Wallenius-Kleberg i ett pressutskick 2021 i samband med att hon valde att förlänga satsningen.

Jag har känt Margareta ända sedan jag var barn och för mig var hon både en travvän och en personlig vän

Anders Holmgren, ordförande i Stockholms travsällskap

År 2023 är det sjunde året som serien körs och dessförinnan har över 60 miljoner kronor fördelats på 96 lopp.

– Den har varit väldigt viktig och är en oerhört uppskattad loppserie. Som initiativtagare såg Margareta, i och med de olika klasserna, möjligheterna att fördela ut pengarna på många olika tränare runt om i Sverige och så har verkligen blivit fallet. Man ser på de tävlingsdagarna att de lockar hästar från Boden i norr till Jägersro i söder. Det har varit en succé. Ett fantastiskt initiativ, säger Anders Malmrot.

Wallenius-dagen är ett årligen återkommande inslag på hemmabanan Solvalla och förutom unghästserien har Margareta flera lopp uppkallade efter sig. Solvalla arbetar för fullt med hur de i större utsträckning ska hedra henne i framtiden.

– Det finns många olika tankar där, men ingenting som är färdigt ännu. Margareta har hyllats i flera års tid och vi har bland annat Wallenius-dagen sedan tidigare. Jag såg någon som tyckte att vi skulle instifta lopp i hennes ära och det är mycket möjligt att det blir ytterligare sådana men vi har samtidigt många lopp i hennes namn redan som kommer leva vidare. Hon kommer att hyllas så mycket det bara går, det är det ingen tvekan om, men än så länge kan jag inte säga något konkret hur det kommer att göras, säger Anders Holmgren, ordförande i Stockholms travsällskap.

Han har känt Margareta Wallenius-Kleberg i hela sitt liv och som så många andra sörjer han hennes bortgång.

– Jag har varit mentalt förberedd på beskedet men det blir ändå monumentalt när det väl kommer. Som ett slag i magen. Jag har känt Margareta ända sedan jag var barn och för mig var hon både en travvän och en personlig vän. Det var ett hårt slag och även om det på sätt och vis var väntat kom det som en chock.

Vad har hon betytt för travsporten i stort?

– Oerhört mycket. Det är svårt att beskriva hennes betydelse. Det är enkelt att nämna alla ekonomiska bidrag till travet eller löpningsserien. Men det som är viktigast att lyfta fram enligt mig är hennes personliga engagemang, hur hon personligen tog sig tid för alla människor oavsett om det var hästskötare eller premiärministrar. Hon har hela tiden ställt upp och hjälpt till. Jag tror inte det finns en människa som kan säga ett ont ord om Margareta.

Foto: STEFAN UPPSTRÖM
Stockholms Hästambulans är ett annat av Margaretas alla initiativ. Det startade 1978. ”Jag tror att många hästar räddats av Margaretas hästambulans”, säger veterinären Anders Ekfalk som är med i styrelsen för stiftelsen. På bilden från 2005 Margareta med kusinen Claes-Göran Wallenius, veterinären Gunnar Nilson, transportören Urban Pettersson och Täby Galopps Lotta Mossberg. Foto: STEFAN UPPSTRÖM

Men det är mer än sportsliga satsningar som Margareta Wallenius-Kleberg lämnar efter sig. År 1978 startade hon initiativet Stockholms Hästambulans. Stiftelsen är inte vinstdrivande utan finansieras till stor del av sponsorer, däribland Menhammar stuteri.

I Nordiska travmuséets Hall of Fame-podd förklarade Margareta att det vred sig i magen på henne de gånger hon såg döda hästar släpas bakom traktorn när olyckan varit framme på Ulriksdals kapplöpningsbana. Värdighet blev hennes ledord när hon såg till att en hästambulans skulle finnas på plats vid tävlingar.

– Så var det på en del banor då, man körde ut dem i skopan. När vi började fanns det bara en enda hästambulans och den var stationerad på Solvalla. För ett par år sedan köpte hon in två ambulanser till. Då fanns de i både nord och syd för att åtminstone kunna ha dem på alla V75-tävlingar. Hennes mål, som jag förstod det, var att ha ambulanser på alla tävlingar både för människor och djurs hälsa. Det blev tre i alla fall, säger veterinären Anders Ekfalk som sitter med som ledamot i styrelsen för Stockholms Hästambulans.

Vidare berättar han att han tror att hästambulansen varit avgörande i vissa fall. Och i de stunderna det inte gått att göra något har hästarna kunnat lämna banan på ett värdigt sätt.

– Jag tror att vi har räddat många hästar genom att den finns, de har stått i hängmattan där inne med misstänkt fraktur. Jag tror att många hästar räddats av Margaretas hästambulans.

Foto: PRIVAT
Med mamma Signe hemma på Menhammar 1977. Foto: PRIVAT

Hur summerar man då en livslång gärning i travsportens tjänst?

Få har, och kommer att ha lika stor betydelse som Margareta Wallenius-Kleberg har haft för den här branschen. Att en person med samma styrka och dignitet förälskar sig i just en hästsport som bedrivs på ovala banor är relativt långsökt. Och att hitta en person med samma kärlek till just hästen, ja det är nästan osannolikt. Men något som står klart är att med det arbete som Margareta lagt ned finns i alla fall chansen att likasinnade inspireras.

Hennes två barn Jonas Kleberg och Annika Bootsman Kleberg är båda involverade på olika sätt i familjeföretagen som har med travsporten att göra. I vilken riktning de väljer att gå återstår att se.

Men oavsett vad som händer rent praktiskt kommer de fyrbenta djuren som burit Margareta genom livets alla utmaningar föra hennes arv vidare inom travsporten.

Ämnen i artikeln