Sveriges ledande travtidning
Foto: Mattias Holmgren/TR Bild

Folkfest på Fernlunds fest

RÄTTVIK. För andra året i ordningen arrangerades Fernlunds Midsommarfest. 140 gäster följde torsdagens tävlingar på verandan i Rättvik.

Publicerad:
TV:
Anders Eriksson hyllades på Fernlunds Midsommarfest

Midsommar är i antågande och i Rättvik arrangerades Fernlunds Midsommarfest på torsdagskvällen. Arrangören var förväntansfull innan kvällen drog igång.

– Det är kul att det börjar strömma in folk, folk har fått bubbel i glaset och det är ett härligt sorl bland publiken. Det är strålande sol, kortärmat, det är ett skönt häng, säger Patrik Fernlund vid 17-tiden.

Foto: Mattias Holmgren
Patrik Fernlund. Foto: Mattias Holmgren

En halvtimme senare, timmen före första start, hälsade han gästerna välkomna.

– Vi blir runt 140 personer så vi fyller hela uteterassen, den nybyggda som Rättvik satsat på, det ser väldigt bra ut med intresset. Det är kul när man ser att folk kommer på sådana här event. Många säger att de var här förra året och kommer igen, det är många som säger att sådana här event är roliga. Redan nu känns det som att vi har mycket energi inför kvällen.

Foto: Mattias Holmgren
Många profiler var med och hjälpte till att resa midsommarstången, bland andra Sveriges tidigare förbundskapten Tommy Söderberg och Solvallatränaren Jörgen Westholm. Foto: Mattias Holmgren

Vid 18-tiden restes midsommarstången traditionsenligt på Rättviks publikplats. En av dem som var med där var hemmatränaren Hans R Strömberg.

– Jag har varit med så länge jag varit travtränare, i 42 år nu. Det betyder allt, det här var det största som hände när man var liten grabb. Det var midsommar på travet. Att kolla upp vilka hästar som var med, det är en jättestor helg, säger han.

Vad säger du om evenemanget här i kväll?

– Helt fantastiskt!

Foto: Mattias Holmgren
Hans R Strömberg. Foto: Mattias Holmgren

Vid 18.30 drog tävlingarna igång. Med en kvalhäst och en starthäst var Conrad Lugauer på plats och han blev första kusk att få segerintervjuas på verandan.

Conrad Lugauer gladdes med segern tillsammans med Livorno.

– Det var så bra som jag önskat mig, han avslutade med fin styrka till slut och jag visste om att han besitter bra styrka. Jag försökte störa honom så lite som möjligt under vägen. Han gjorde det väldigt fint, säger Conrad Lugauer.

Foto: Mattias Holmgren
Patrik Fernlund och Conrad Lugauer. Foto: Mattias Holmgren
Foto: Mattias Holmgren
Det var fullbokat på verandan på publikplatsen i Rättvik. Foto: Mattias Holmgren

Livorno var den dyraste hästen på Elitauktionen 2022, där kostade han 850.000 kronor.

– Han har en otroligt fin styrka men motoriskt måste han utvecklas lite till. Han behöver lite mer kraft för sitt trav men det är absolut en häst med framtiden för sig.

Hur var det att få ta emot jublet här på verandan?

– Det här var jättetrevligt och roligt för alla som är här. Jag vill ge en stor eloge till travbanan som gör det här och ser till att folk trivs. Det är viktigt.

Foto: Mattias Holmgren
Oskar J Andersson intervjuades under kvällen. Foto: Mattias Holmgren

Patrik Fernlund var mer än nöjd med kvällen när den var i mål.

– Det är bara tillfredsställelse. Alla är med och hyllar kuskarna. Jag jobbar annars också som reporter och tjatar på kuskar och därför känns det rätt att få ge något tillbaka, säger han.

Och vilken stämning!

– Det får man faktiskt säga. Och när man driver på publiken är de så underbara och hänger med också. Jag tror att alla hade grymt trevligt.

Det här var andra året i följd Fernlunds Midsommarfest arrangerades. Fernlund tyckte att evenemanget utvecklats en nivå i år.

– Det var mer folk, bättre drag, allting var skönare i år. Det var väldigt trevligt och alla var nöjda med maten. Jag är supernöjd med kvällen.

Vilket ögonblick från kvällen tar du med dig mest?

– Det var nog hyllningen när Anders Eriksson vann festens egna lopp och alla hängde med. Anders sa själv att det var dagens höjdpunkt. Man ser hur mycket det betyder för kuskarna. Vi hade en hockeykväll på Romme förra året och då vann Jorma Kontio P21-loppet. Hela restaurangen stod och skrek då. Jag tror att det var en liten tår i Jormas ögon den gången.

Tillbaka här 2025?

– Det kan jag lova. Det här har kommit för att vara en tradition i Dalarna. Att man kickar igång midsommar på det här sättet.

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln