Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

19 miljoner till forskning

Sammanlagt har stiftelsen Hästforskning (SHF) bestämt sig för att dela ut 19 miljoner kronor under nästa år.

Publicerad:

Pengarna går till åtta nya samt 15 pågående projekt. Detta enligt ett pressmeddelande från Stiftelsen Hästforskning. Fyra av de åtta nya projekten blir en samverkan mellan Sverige och Norge.

De åtta nya projekten som tilldelats medel är (huvudsökande och universitet, institut eller motsvarande inom parentes):

1) Störd glukagonmetabolism – en direkt orsak till hyperinsulinemi och fång hos häst? (Johan Bröjer, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU)

2) Identifiering av gener med negativ inverkan på hästens hälsa och välbefinnande: Ett ramverk baserat på helgenomsekvensering och bioinformatik på häst (Sofia Mikko, SLU)

3) Finns ”hopparknä” hos häst? – En studie av patellardesmopati som orsak till knähälta hos sporthästar (Marie Rhodin, SLU och Cathrine Fjordbakk, Norges Miljö- och Biovetenskapliga universitetet, NMBU)

4) Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta (Eva Tydén, SLU)

5) Forståelse av etiologien bakom acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske cellkulturer (Siv Hanche-Olsen, NMBU och Gittan Gröndahl, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA)

6) Hästsektorn i Norge och Sverige: Betydelse för miljö, ekonomi och lokalt (Björn Egil Flö, Norska Institutet för bioekonomi och Anders Larsson, SLU)

7) Är de för små för att rida? En studie av ridskolornas aktiviteter för förskolebarn från säkerhets- och hästvälfärdsperspektiv (Susanna Hedenborg, Malmö Universitet och Oskar Solenes, Molde Universitet)

8) En mänsklig sida av hästvälfärden (Petra Andersson, Göteborgs Universitet)

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.