Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

20 år sedan storskrällen med Orbit Air – dags igen?

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Susanne Osterling efter en av sina segrar i damloppet på Axevalla bakom Digital Control. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Silverörnen på Solänget har körts allt sedan 1967, men för hemmatränaren Susanne H Osterling blir det på lördag första gången i detta storlopp.
– Om jag vinner blir det känslomässigt det största jag varit med om inom travet, säger Osterling själv.

Publicerad:

Hon är uppväxt med trav sedan barnsben eftersom pappa Staffan Osterling länge verkade som proffstränare på Solänget. Första segern togs med ”hockeyhästen” Orbit Air 1997, samma häst som Staffan segrade med i Sverigeloppet på Solvalla två gånger och i just Silverörnen 1999. Alltså för precis 20 år sedan. Dessutom var det Orbit Air som Susanne tog sin allra första kuskseger tillsammans med.
– Pappas seger med Orbit Air i Silverörnen är ett riktigt roligt minne, även om man knappt såg något i spöregnet. Jag trodde inte ens att hästen vann och på förhand hade vi ingen som helst tro på att det skulle kunna gå vägen.

Varför då?
– Han hade varit helt under isen i loppet före, men vi bestämde oss ändå för att starta eftersom det handlade om hemmaplan. Jag kommer ihåg att vi höll på att jobba med hästens dåliga fötter fortfarande dagen före loppet.

Men vinst blev det efter en perfekt smygresa till 60 gånger pengarna.
– Det var stort då och det känns roligt att jag nu också får vara med i Silverörnen för första gången. Dreammoko ska väl kanske vara favorit, men där bakom ser det jämnare ut. Det går i alla fall inte att ge upp på förhand, utan vi provar. Officer C.D. har bra läge och är dessutom startsnabb, fortsätter Susanne.

Hennes träffprocent med Robert Bergh-tränade hästar går verkligen inte att klaga över. I år har hon redan vunnit Dam SM-finalen i Gävle med Berghs Caligula och Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp på Axevalla med Sanda Love. Det var hennes femte vinst i detta lopp, tre har kommit med Bergh-tränade hästar.
– En av mina största travminnen hittills var när jag vann damloppet på Axevalla för tredje gången och tog hem silverhästen (vandringspokalen). Mina två guld i Dam-SM smäller också högt, men alla segrar har sin egen charm.

Men om du vinner Silverörnen på lördag är väl det ändå din största seger hittills?
– Jo, det måste jag säga. Känslomässigt måste det bli svårslaget.

Hur ser det annars ut med din tränarverksamhet för dagen?
– Jag har åtta hästar i träning, några unga lovande och även ett par äldre mer rutinerade. Carisma Mearas (tidigare rikshäst) har gjort det bra, men vi har ändå inte fått ut det vi hoppats på grund av allergibesvär.

Du har aldrig haft några flyttplaner?
– Det har väl alla någon gång, speciellt när det går sämre. Men jag måste säga att de bra dagarna är fler än de dåliga. Så jag trivs rätt bra med travlivet just nu och kämpar vidare här uppe på Solänget.

Susanne närmar sig 400 kusksegrar, just nu står hon på 386 vinster.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS