Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Åbytravets vd sparkad: "Behöver bli lönsammare"

Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn
Johan F Lundberg. Foto: Göran Lindskog/Sidmakarn

Bara dagar efter Åby Arenas stora helg med travauktion och SM-tävlingar omorganiseras det kraftigt.
Vd Johan F Lundberg har sparkats.
Ny vd blir återvändande Kenneth Thollström.

Publicerad:

Johan F Lundberg tillträdde för drygt två år sedan och hade i uppgift att driva verksamheten framåt i en tid då Åby travbana skulle bli något mycket större.

I ett pressmeddelande meddelar Åby följande förändringar:

  • Vd Johan F Lundberg lämnar sin tjänst.
  • Kenneth Thollström – vd för Åby 2005-2014 – blir tillförordnad vd fram till sommaren
  • Jon Walter Pedersen blir vice vd parallellt med sitt sportchefsjobb

"Behövt utvärdera"

Du uttrycker i pressmeddelandet att ni varit mycket nöjda med genomförandet av arenaprojektet, hur rimmar det med att vd:n avsatts?

– Vi har behövt göra en utvärdering av verksamheten efter att anläggningen kom igång och vi har sett två saker: Vi behöver få en förbättrad lönsamhet och det andra är att vi tycker att sporten kommit i skymundan i organisationen, säger Åby Travsällskaps ordförande Fredrik Tenfält till Travronden.

2019 – inget vinstår

Hur lönsamt är Åby nu?

–  Vi kommer att redovisa ett stort underskott för 2019, kring 20-25 miljoner. Budgeterat underskott var kring 20 miljoner men vi har haft en resultatförsämring under sommaren rörande restaurang och konferens där vi satt in åtgärder. 
– Målsättningen för 2020 är att vi ska ha ett nollresultat, efter avskrivningar. 2021 har vi sikte på ett överskott som ska komma travet till gagn. 

"Sänder goda signaler"

Vilka signaler sänder det att återanställa Thollström som tillförordnade vd?

– I det här fallet sänder det nog ut ganska goda signaler faktiskt. Det ligger i allas intresse att verksamheten visar på ett överskott, vilket ska gå till att säkra travsporten.

Som brukligt fick den avgående vd:n lämna sin tjänst på stående fot.

– Ja, han gick på dagen men det var inga hårda ord på det viset. Vi vill ha organisationen på plats så snabbt som möjligt och det är inte så motiverande att arbeta efter sådant besked.

Större fokus på kärnverksamheten

– Sporten ska ta större plats i organisationen, att vi verkligen arbetar med vår kärnverksamhet och inte flyttar fokus för mycket till annat, säger Jon Walter Pedersen som alltså blir vice vd kombinerat med sin nuvarande sportchefsroll.
– För min del ser jag det som roligt, man måste utmana sig själv ibland och det är ju inte så att det saknats grejor att göra hittills, så troligtvis får jag delegera vissa saker i större utsträckning.

Travronden söker Johan F Lundberg och Kenneth Thollström.

Fotnot: I en tidigare version framgick det att Åbys resultat för 2019 skulle vara ett nollresultat, vilket är felaktigt. Det gällde 2020.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS