Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Adolfsson flyttar söderut – siktar på att bli proffs

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Sofia Adolfsson segerdefilerar med Assault efter segern på Solvalla i lördags. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Sofia Adolfsson har varit landets mest framgångsrika montéryttare under flera års tid. Nu väljer hon att ta nästa steg i karriären – med målsättningen att en dag bli proffstränare och stå på egna ben.

Publicerad:

För tredje året i rad stormar Sofia Adolfsson fram mot titeln som landets segerrikaste montéryttare. I januari väntar nya utmaningar på mer sydliga breddgrader. Förutom att Sofia kommer gå den förberedande proffstränarkursen "fördjupningskurs trav" kommer hon också att flytta till Halmstad och börja arbeta för Camilla Jonasson.
– Under hela året har jag känt att jag vill ta nästa steg. Jag har försökt ha en form av catchdriver-karriär inom montén, men tycker samtidigt att det vore himla kul att vara tränare också. Det har hela tiden funnits en tanke på att jobba med travet mer professionellt, säger Sofia Adolfsson.

Alternativen har varit flera, men till sist föll valet på Halmstad och att börja jobba för Camilla Jonasson.
– Jag funderade på om jag skulle köpa något eget eller försöka hyra in mig någonstans. Det blev så lägligt att Camilla hörde av sig till mig och sa att hon behövde någon som kunde börja jobba där. Eftersom jag har förberedande-kursen och uppsägningstid på jobbet blir det först i slutet av januari jag flyttar dit.

Går allt enligt plan kan Sofia Adolfsson bli proffstränare om drygt ett år.
– Till en början kommer hästarna att stå på Camilla och jag hyr boxar av henne. Det är precis så som jag vill ha det nu. Jag har alltid varit med och jobbat mycket i stall, men aldrig på det här sättet. Det blir en ny grej för mig med ännu mer fokus på travet.

Tidigare har du kombinerat travet med jobbet som sjuksköterska, kommer du sakna det tror du?
– Jag kommer att sakna jobbet, så klart. Främst mina kollegor. Jag vill få sagt att jag haft jättebra chefer som hela tiden backat upp mig till hundra. Jag har nog inte varit någon drömanställd direkt och krånglat mycket med byten. Det är personer jag uppskattar väldigt mycket och jag kommer sakna dem. 

Även om Sofia Adolfsson inte kan bli proffstränare förrän om ett år hoppas hon ha en handfull hästar som hon kan börja träna redan nu.
– Min tanke är att ha ungefär fem hästar som jag rår över och ansvarar för, men som kommer att stå på Camilla. 

Flytten och planerna på att bli proffstränare vill Sofia inte tävla mindre i monté fram över, snarare tvärtom.
– Jag har toppat ligorna i tre år nu och jag är inte beredd att släppa den delen. Jag har fått rida otroligt fina hästar och känner själv att jag blir duktigare i sadeln. Det kryllar av duktiga stortränare i Halmstadregionen och jag hoppas kunna bygga ännu fler kontakter. Jag hoppas att flytten ska ge mig ett uppsving.

Om du blickar ett par år framåt, vad tänker du om din verksamhet då?
– Jag kommer som sagt inte kunna ha A-tränarlicens förrän om ett år tidigast och jag får se vad jag tycker och känner längre fram. Det är ingenting som är skrivet i sten. Är det så att jag trivs väldigt, väldigt bra med vardagen om ett år kan det bli att jag fortsätter på samma sätt något år till. Sedan får vi som om jag blir kvar i Halmstad under en längre period eller om jag tar vägen någon annanstans. Det känns i alla fall jättebra med Camilla. Hon är en jättehärlig tjej och det känns som att vi kommer att jobba efter samma mål.

Om vi tittar på det som varit, vad tänker du kring 2018 så här långt?
– Jag har slagit alla mina siffror, men mycket vill ha mer. Jag kan tycka att jag stundtals haft lite stolpe ut, men det är klart att jag är nöjd. Samtidigt nöjer jag mig inte med det utan nu vill jag prova på att göra min egen grej. Att få komma ut och tävla med hästar som jag själv tränar och står bakom.

I fjol vann Sofia Adolfsson Monté-SM tillsammans med Candor Hall. I år blev det en andraplats med Julio de Luxe i samma lopp. 2018 års största höjdpunkt kom i stället i finalen av Sommartravsmontén på Solvalla i mitten av augusti. Tillsammans med David Perssons Polycrates Face dundrade Sofia runt banan i överlägsen stil.
– Måste jag välja så är det största höjdpunkten. Det var en riktigt kul seger och Polycrates Face är en grym häst. Att jag känner ägarna personligen gjorde det hela ännu roligare.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.