Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Advokaten om beslutet: "En klurig fråga"

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Staffan Uvabeck. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Är det tillåtet att utestänga aktiva från en travbana?
Dag Ekner, vd på Halmstadtravet, menar att så är fallet då travsällskapet äger marken.
Förbundets tillförordnade vd, Ulf Hörnberg, är osäker och advokaten Staffan Uvabeck kallar det för ”en klurig fråga”.

Publicerad:

– Vi äger marken som vi har vår bana på, så det hävdar jag med bestämdhet att vi får göra, säger Halmstradtravets vd, Dag Ekner, om beslutet att utestänga fyra italienska aktiva – Alessandro Gocciadoro, Pietro Gubellini, Gennaro Riccio och Gaëtano Di Nardo – från sin arena.

"Vet inte vilken rätt Halmstad har"

Så här ser Ulf Hörnberg, tillförordnad vd på Svensk Travsport, på den frågeställningen:

– Jag vet inte vad Halmstadtravet har för rätt att agera som de gör, och vill egentligen inte spekulera kring det heller. De vill väl testa vad man har för rätt att agera inom sitt ägda område. Hur det står sig, det är väl någonting som får visa sig om det är någon som protesterar eller känner att Halmstadtravets beslut är felaktigt.

"En klurig fråga"

Advokaten Staffan Uvabäck har agerat juridiskt ombud för många aktiva inom travsporten är inte säker på huruvida det är tillåtet eller inte.

– En klurig fråga, ärligt talat. Spontant är det ju så att alla som bedriver verksamhet, en krog eller vad som helst, har rätt att avvisa personer i sig. Sedan kan det vara i strid mot andra lagar, diskriminering och liknande. Till exempel om man blir avvisad på grund av etnicitet, sexuell läggning och sådant. Det handlar det ju knappast om i det här avseendet.

"Förvånad om det inte bryter mot något"

– Däremot skulle jag, utan att ha kollat regelverket som finns, bli förvånad om det inte bryter mot något avtal mellan travsällskapen och Svensk Travsport där arrangemanget av tävlingar och totalisatorspel regleras. Men säger ST att man inte har för avsikt att agera skulle man kunna tolka det som ett tyst medgivande. Jag måste helt enkelt klura lite till på den här frågeställningen, du tog mig på uppstuds nu.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.