Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aigle Jenilou vann Montéeliten

Det blev franskt i montéeliten igen – men kanske inte den häst som de flesta trodde.
– Min andra seger under elitloppshelgen och det känns otroligt bra, sade segertränaren Henk Grift efter Aigle Jenilous storvinst.

Publicerad:
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Aigle Jenilou och Jonathan Carre vann årets upplaga av Montéeliten. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Det var Umeå-stationerade Jonathan Carre som fick chansen bakom nioårige Aigle Jenilou (e. Prodigious). Från innerspåret tog han det lugnt och hamnade i fjärde par invändigt. Samtidigt hade fjolårsvinnaren och förhandsfavoriten Be Mine de Houelle dragit till ledningen från spår tio och sedan satt upp ett högt tempo för Marie Bacsich. Första 500 avverkades efter 1.07,7 och första rundan på 1.09,9. Aigle Jenilou fick fritt fram 600 kvar och satte in slutattacken drygt 400 från mål. Bara på några steg avgjorde nioåringen och tjänade 300.000 kronor.

– Eftersom hästen drar höger ville jag gömma honom så länge som möjligt. Det löste sig perfekt och när vi passerade alla i utgången av sista kurvan förstod jag att segern var i hamn. Det var en härlig känsla att få vinna det största montéloppet i Sverige, så jag kan inte vara annat än glad, sade Jonathan Carre.

Tränaren Henk Grift kände sig inte mindre belåten. Han har bara haft hästen i två veckor och fick nu en storseger på direkten.

– Jag fick in Aigle Jenilou för att förbereda honom inför sommarens montélopp. Jag hade bra tankar 700 från mål och i det läget kändes det som att segerchansen skulle vara god bara luckan kom. Nu blev det också så.

Grift berömde även Jonathan Carres insats i sadeln.

– Hästen hade aldrig tidigare startat över kort distans, så därför gjorde Carre det bra från start. Överhuvudtaget red han ett perfekt lopp.

Grift är en trogen besökare på Solvalla under Elitloppshelgen och har vunnit en gång tidigare där som tränaren.

– Det var med King Prestige i just Montéeliten för tio år sedan. Jag har kanske startat sex gånger under den här helgen och nu tagit två segrar. Just Elitloppet och Prix d'Amérique är lite som fotbollens Champions League för vår del. Det är där man verkligen vill lyckas, sade Grift, som kunde notera segertiden till 1.11,3a/1640 meter.

Aigle Jeniloy tränades tidigare av Louis Baudron och har sammanlagt tagit 16 segrar, men det här var den första utanför Frankrike. När det gäller monté handlade det här om 14:e starten och fjärde vinsten. Frågan är vilken nästa uppgift blir för nioåringen?

– Jag måste prata med ägarna och så, men det lutar att vi tar ut honom på Bjerke om två veckor i ett nytt montélopp, svarade Henk Grift.

Två gånger har Be Mine de Houelle segrat i Montéeliten (2018 och 2016), men den här gången fick hon nöja sig med tredjeplatsen.

– Hästen var missgynnad av banan och blev väl pigg där framme. Men sammantaget var hon nog inte heller lika bra som vid segern förra året, kommenterade Marie Bacsich och fortsatte:

– Det var lite överraskande att Aigle Jenilou var så bra i dag, men samtidigt kändes det svårt att sätta in honom mot det här motståndet på förhand. När han kom farande så snabbt i utgången av slutsvängen så tappade Be Mine de Houelle lite av motivationen och höll mest farten sedan.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.