Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Amerikansk unghäststjärna mot comeback – i Sverige

Foto: SIMON HAGEN/STALLTZ.SE
Foto: SIMON HAGEN/STALLTZ.SE

Den amerikanska unghäststjärnan Your So Vain är tillbaka i Sverige. Den numera sjuårige hingsten tillhörde den absoluta toppen som tre- och fyraåring i USA och hoppas nu bli kvitt sina skadeproblem.

Publicerad:

Som unghäst lovordades Your So Vain (e. Donato Hanover–Tennis Lover) av många och han imponerade många gånger hos sin tidigare tränare Åke Svanstedt där han bland annat tog hem Hambletonian Maturity 2014 och vann närmare 1,7 miljoner svenska kronor. Men karriären har knappast varit spikrak. Snarare tvärtom. Hingsten, som numera har hunnit med att bli sju år gammal, har haft stora problem med sitt vänstra bakben. I början av 2015 valde hästens ägare, Reima Kuisla, att plocka hem hästen från andra sidan Atlanten och han har sedan dess inte kommit till start. Your So Vain sattes på Jorma Kontios gård, men sejouren där blev väldigt kortvarig då han aldrig blev bättre från skadorna och flyttades istället till Reima Kuislas hemland Finland.

Your So Vain har närmast gått under radarn i två års tid. Men nu hoppas kretsen kring hästen ha funnit vägen för att han ska bli kvitt problemen. Detta genom veterinären Meri Rantakallio och hovslagaren/tidigare tränaren Anders Hesselgren som tillsammans har fått Lucas Wallins Appomattox (e. Yankee Glide–Courtney Hall) tillbaka till tävlingsbanan.
– Your So Vain har haft stora problem med ett kotsenben i vänster bak. Det syntes inte på röntgen i USA, men han remitterades direkt till Uppsala när han kom hit och då upptäcktes det hela via en magnetröntgen. Hästen gjorde det bra vid segern i Maturity, men tittar man på loppet så ser man att han inte travar något bra. Ändå lyckades han besegra alla de fina motståndarna, bland annat Creatine och Bee A Magician, säger Meri Rantakallio.

Vad hände sedan?
– Han behandlades sedan i Finland för det problemet och blev ohalt och sedan började han tränas upp på Seinäjoki. Hästen var gott gåendes och tränade bra och var helt kvitt den skadan han haft under stora delar av karriären. Sedan skulle hästen kollas upp i halsen och var då med om en olycka i transporten där han slog sig själv med brodd på vänster bakkota. Det tog så illa att det gick hela vägen in i leden och man tvingades spola det. Det här var i april 2016.

Reima Kuisla äger hästen Appomattox som numera tränas av Lucas Wallin. Appomattox har även han haft problem under karriären, men nu är på gång på allvar och kvalade så sent som i fredags på 1.12,2/1.609 meter.
– Jag har känt ägaren i över 15 år och vi har haft många samarbeten. Jag har känt Anders i ett par år också, men vårat samarbete började väl på allvar i och med att vi fick ordning på Appomattox.

– Jag sa till Reima att jag kände en väldigt duktig hovslagare här hemma och då bestämde vi att Anders skulle flygas över till USA för att hjälpa till med att balansera hästen på rätt sätt. Nu kvalade hästen på ett väldigt fint sätt på Meadowlands i fredags där han gick 1.12,2 och han ska faktiskt ut i lopp redan på fredag, säger Meri Rantakallio.

Your So Vain står för tillfället uppstallad på Örjan Kihlströms gård utanför Rosersberg dit han anlände så sent som under tisdagskvällen.
– Man blev som förstenad när man såg hästen. Jag har jobbat med många stora tränare innan och har skott elitloppsvinnare, men jag tror aldrig att jag har fått den här känslan tidigare. Det är en unik häst med en väldig karaktär, säger Anders Hesselgren och fortsätter.

– Vi hoppas kunna göra något väldigt bra av det här. Men man kan inte kringgå något vare sig veterinärt eller med balansen utan det gäller att få allt att fungera tillsammans.

Anders Hesselgren driver ett projekt tillsammans med Marcus Lindgren som kallas för Stall Andra Chansen.
– Vi köpte en häst för en krona som heter Campo Dell Oro just för det här projektet. På lördag startar han i V75 och jag tror faktiskt att han kan vara med och vinna. 

Hur pass förhoppningsfulla är ni att det här ska gå vägen?
– Jag har väl något fel i huvudet, men misslyckande finns inte i min värld. Sedan har man kanske varit lite väl het på gröten med vissa hästar, men det ska vi verkligen inte vara med den här utan han kommer verkligen att presenteras i toppskick när det väl är dags.

Meri Rantakallio:
– Jag är inte heller den som ger upp. Jag har fixat hästar tidigare som andra velat slakta och några av dem har haft värre skador än vad Your So Vain har. Vi ska i alla fall ge allt och lite till för att få det att fungera, men det får ta den tid det tar och vi kommer inte att ta några som helst risker.

Hur pass stora förhoppningar har Reima haft på honom?
– Väldigt stora. Han säger själv att det är den värsta häst han själv har ägt och då har han haft hästar som Etain Royal, David Raymond, Appomattox, Surprise Lord och D.D's Hitman.  

Om allt går vägen, när kan han vara tillbaka i tävlingsbart skick?
– Det har varit hästar med liknande problem som kommit igång snabbt, men denna tror jag kommer behöva i alla fall ett par månader. Jag har ett träningskoncept som är väldigt snällt, men hästarna blir starka och rejält tränade.

Your So Vain har startat 23 gånger under karriären med resultatraden 7–4–2. Han innehar rekordet 1.08,9ak och har sprungit in 681.537 dollar.

Här ser du Your So Vains seger i Hambletonian Maturity 2014:

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BX2Mmxex3dI?ecver=1" width="560"></iframe>

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.