Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Är en riktig champion"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Propusion vann finalen av Trotting Masters närmast före Bahia Quesnot. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

PARIS. För 13:e gången i karriären vann Propulsion ett lopp med en miljon kronor eller mer i förstapris. Daniel Redén flaggar för att segern i Trotting Masters-finalen kan ha varit hästens sista start – även om Redén själv vill annat.
– Trycket är enormt från stoägare runt om. Det är en fjäder i hatten för mig att ha honom i stallet. Så länge han är pigg och kry vill jag ha honom tävlandes, säger Daniel Redén.

Publicerad:

Cleangame och Jean-Michel Bazire såg ut att ha avgjort finalen av Trotting Masters när galoppen kom. Mycket avgjordes på några få meter och Daniel Redéns Propulsion (e. Muscle Hill) stod som segrare i löpningen för andra året i rad.
– Jag hade räknat in Cleangame som segrare. Det blev jätteyrt allting och jag såg att han sprang och stegade och for. Till slut gick det för fort för honom. Nu fick vi en till storseger och man kan inte säga annat än att Propulsion är en riktig champion. Vi har haft mycket otur här, men i dag fick vi lite tur på vår sida, säger Daniel Redén.

Det här var första riktigt stora segern på Vincennes, har du känt dig pressad?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det har krånglat lite. Men när han gick tävla över 2000 meter med bilstart visste han exakt vad han skulle göra. Då satt han i ledningen efter en bit och vann. I volten har han inte riktigt förstått vad det går ut på och vi har inte kommit iväg speciellt bra i loppen. Då är det svårt att utmana de franska hästarna som trivs här nere.

Daniel Redén avstod flyget mellan Stockholm och Paris och lät Propulsion åka buss. En resa som startade tisdagen före loppet.
– Jag ville inte riskera en flygresa med honom. Visst är det mycket bättre och snabbare att ta flyget. Men "Proppen" har ett väldigt högt värde och är samtidigt väldigt hingstig mot andra hästar. Skulle han göra sig det minsta illa eller börja bråka på planet vore det väldigt, väldigt tråkigt.

Väl på plats i Paris visade Propulsion upp en minst sagt stökig sida, enligt Solvallatränaren.
– Han betedde sig rent ut sagt som ett svin. Jag själv skulle köra lopp i Gävle på torsdagen så jag var inte på plats. Ellinor (Wennebring, hästens skötare) skulle köra honom själv i ett rundbanejobb och jag fick vara med på telefon. Han betedde sig inget bra och hon var skärrad över det. Han har sprungit mycket i hagen och gjort av med mycket energi. På morgonen före loppet kände jag att vi runt hästen behövde sätta oss ned och ta ett snack och jag sa att med tanke på hur han varit dagarna innan så spelar det ingen roll hur det går. Floppar han så är det så.

I värmningen fick Daniel Redén upp förväntningarna igen.
– När jag värmde så kände jag att det ändå är den riktiga "Proppen" jag är ute med. Jag var väldigt nöjd. Vi valde att åka in tidigt till Vincennes och då förstod han att han skulle tävla och lugnade ned sig. Jag tror att han blev stressad över att få åka ned själv i bussen. Det har han inte gjort tidigare.

Du har flaggat för att det här kan vara sista gången Propulsion startade, vad tänker du nu efter den här segern?
– Det vet man inte. Det beror på ägare, tränare, allting. Trycket är enormt från stoägare runt om. Han har en fruktansvärd stam och behöver inte visa upp sig mer på en bana heller. Han har haft en fantastisk karriär, gjort fantastiska lopp och vunnit många stora lopp.

Vad vill du själv?
– Han är inte färdig. Han vill kriga på banan och det var inga dåliga hästar som var med i dag. Det är en fjäder i hatten för mig att ha honom i stallet. Visst vill jag ha många avkommor efter honom också, men han är originalet. Så länge han är pigg och kry så vill jag ha honom tävlandes.

Du måste ha snuddat vid tanken om att vara med i Prix d'Amérique igen?
– Det har jag gjort. Samtidigt måste man väga in om man ska välja Prix d'Amérique eller Elitloppet om han ska tävla vidare. Det är en svår balansgång. Jag brukar fråga mig själv hur många lopp en häst har i sig och jag har aldrig tidigare upplevt att en häst har så många lopp i sig som honom. När tar det egentligen slut? Det är helt otroligt. Nu ska han först och främst få en semester. Det är han värd.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS