Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Arrangören kritiserar ST

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Beslutet att frånta Nelle Pride segern på Rommetravet i måndags väcker starka känslor hos både hästägaren och arrangören av Centrumtravet. Nu riktar de skarp kritik mot hur Svensk Travsport hanterat ärendet.

Publicerad:

Centrumtravet i Hudiksvall hade bara två hästar anmälda när anmälningstiden gick ut förra måndagen. Det gjorde att arrangören ringde runt och bjöd in hästar till evenemanget för att det helt enkelt skulle kunna äga rum. Ett samtal gick till Petra Björkman, som redan tidigare hade anmält sin Hot Point till Centrumtravet, för att kolla om hon kunde tänka sig att ta med en ytterligare häst till Hudiksvall. 
– Det var ganska lätt för oss att ringa till Petra som redan hade en häst anmäld för att kolla om hon hade någon ytterligare. Vi fick till svar att hon hade Nelle Pride också, men att han redan var anmäld till lopp på Romme på måndagen. Mitt svar blev att vi inte ser Centrumtravet som någon tävling och att det därför inte borde vara några konstigheter, säger Mattias Frick som arrangerar Centrumtravet i Hudiksvall.

Hur beskriver du centrumtravet?
– För det första ser jag det inte som ett propagandatrav. Jag ser det som ett vanligt PR-jippo där vi ska visa upp travsporten för att bredda sporten. 

Nelle Pride köptes av nya ägare för tre veckor sedan och tränas numera av Petra Björkman på Bollnästravet. Delägare i hästen är Per-Ove Alnemar. 
– Vi gjorde detta för att göra bra PR för sporten, men så blir man drabbad på det här sättet. Igår när vi var inne och körde snabbjobb med två andra hästar på Bollnästravet ringde Petras son och sa att de tagit bort både prispengar och poäng på hästen. Jag förstår faktiskt inte hur vi kan bli behandlade såhär. Hästen sprang 600 meter totalt (4x150 meter) i Centrumtravet, men sedan finns det andra tävlingsdagar när hästarna kan gå två eller tre heat samma dag. Jag köpte den här hästen och vi hade siktet inställt på V86 i Eskilstuna nästa vecka, men nu räcker inte poängen dit. Det var ett lopp med 100.000 i förstapris och det är mycket pengar för oss. Det är tungt, säger Per-Ove Alnemar.

Hur beskriver du de här tre veckorna du haft Nelle Pride?
– Om du såg loppet i måndags så ser du hur han springer och kvastar med svansen. Hästen äter oss ur huset och mår jättebra. Nu får vi ta sikte på Örebro den 1 september istället.

Nästa steg för Per-Ove och Centrumtravet blir att lämna in en överklagan till Svensk Travsport. Går den inte igenom planerar Mattias Frick att starta en insamling för att ägarna till Nelle Pride ska få igen sina pengar.
– Jag har sökt både Petter Johansson och Göran Wahlman för att ta det här vidare utan att ha fått svar. Lyckas vi inte med det kommer vi att göra en insamling till ägarna för att de inte ska lida något av de missade prispengarna. Det blir lite av en Moment 22-grej för oss. Vi vill visa upp travsporten för en ny publik och har de aktiva att tacka för mycket eftersom de ställer upp, säger Mattias Frick och fortsätter.
– Jag tycker att hela grejen är skev och sedan blir jag lite brydd att de dömer utan att ha kollat upp fakta i målet. Hästen har inte anmälts till loppet utan den har blivit ombedd av oss att starta. Ska ST vara så mycket för hästvälfärden som de anger måste de lära sig att agera innan och inte efter.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.