Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ATG betalar tillbaka 15 miljoner till 95 000 kunder

Foto: Mia Törnberg/Maria Holmén/TR Bild
Foto: Mia Törnberg/Maria Holmén/TR Bild

Efter att ha blivit utsatta för en spelkupp har nu ATG tagit ett unikt beslut.
Man betalar ut 15 miljoner kronor till totalt 95 000 ATG-kunder.
– Det är skönt att vi kunde reda ut det här, säger Nicklas Jonsson som är ansvarig för hästspelen på ATG.

Publicerad:

Kommer ni ihåg den märkliga V75-omgången på Örebro i maj förra året?

Sju rätt gav 9358 kronor och sex rätt gav 72 kronor.

Visserligen var det en lätt omgång, men många tyckte nog att det borde ha blivit några tusenlappar till för full pott.

När vinstlistan kom visade det sig att spelare på Malta hade haft en lyckad lördag. 18 av de 20 högsta vinsterna hade gått till den lilla medelhavsön. 
Fem av systemen betalade ut mer än 1,2 miljoner kronor vardera. Samtliga innehöll fem enkelstreck.
På två av systemen var det 128 sjuor, 1411 sexor och 3080 femmor.

Sammanlagt gick 15,5 miljoner kronor i V75-vinster till Malta.

Många svenska spelare var upprörda och menade att det måste röra sig om robotspel eller någon form av spelkupp.

– Det är klart att vi på ATG direkt började fatta misstankar att det kanske inte hade gått rätt till. Vi startade en utredning tillsammans med Malco, bolaget på Malta, som är vår partner där. Det blev en väldigt lång utredning eftersom den omfattar flera avtalsmässiga parter, berättar Nicklas Jonsson som är ansvarig för hästspelen på ATG.

Under de snart elva månader som gått har Travronden pratat med många besvikna spelare som känt sig lurade. Många har hävdat att ATG tänker mörka det som hänt.
– Vi har absolut aldrig haft någon tanke på att mörka. Men man måste förstå att det varit ett unikt ärende med en ansenlig summa pengar och därför har det tagit tid, säger Nicklas Jonsson.

Den spelare på Malta som vann 15,5 miljoner kronor fick sina vinstpengar frysta och nu står det klart att han aldrig kommer att få se skymten av pengarna.

– Utredningen visade att den här spelaren hade överträtt våra regler som säger max 5000 system, säger Jonsson.

• Hur kommer det sig att det går att lämna in så enormt många system utan det ringer några varningsklockor?
– Vi har ju våra regler i Sverige där man måste vara registrerad för att få spela. Men varje land har sina egna regler och på Malta kan man spela i butik utan att behöva registrera sig. Då tar det längre tid att identifiera en spelare då det händer en sådan här sak.

• Man kanske inte ska ha spel från länder som Malta där det inte behövs registrering?
– Det är en stor fråga,  men vår bedömning är att det är rätt att ha spel från utlandet. Vi har samarbete med många spelbolag i världen och alla har sina nationella regelverk även om vi förstås har nära relationer och det är viktigt att följa ATG:s regler när det gäller penningtvätt och vadhållningsbestämmelser.

• Har spelinspektionen kontaktat er om det här fallet?
– Spelinspektionen öppnade på eget initiativ ett ärende förra året när incidenten inträffade. Det är ännu inte stängt. För att få veta mer om ärendet får jag hänvisa till Spelinspektionen. 

• Kommer ert samarbete med Malco att fortsätta efter den här händelsen?
– Ja, det är inte relationerna mellan ATG och Malco som det har brustit i.

Nu ligger det alltså 15,5 miljoner kronor hos ATG som väntar på nya ägare.

– Beslutet som vi tagit är att dela ut 14,9 miljoner till 95 000 ATG-kunder samt 600 000 kronor till utländska spelare. Det är givetvis en unik situation, men det känns både bra och rätt att göra så här.

Efter omräkningen ger nu sju rätt 12 467 kronor och sex rätt ger 85 kronor i Örebros V75-omgång i maj förra året. Omräkningen visade också att det fortsatt skulle bli jackpot på fem rätt.

– Vissa spelare, som varit med på andelsspel, kanske bara får en extra krona utbetalt. Men det har också visat sig att några spelare får över 100 000 kronor till sitt konto. Vi hoppas kunna betala ut alla pengar i slutet av april.

• Vad säger spelaren på Malta som inte får de 15,5 miljoner kronor som han vann?
– Vad som sagts mellanmellan oss och spelaren och mellan oss och Malco är ingenting som jag kommer att berätta. Det är konfidentiellt.

• Är ATG ett tryggt bolag att spela i framöver?
– Ja, jag känner mig väldigt trygg. Jag tycker också att den här utredningen visar att vi agerade och löste den här situationen på ett bra sätt.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS