Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ATG: "Vi har kontaktat vår partner på Malta"

Foto: Mia Törnberg/Maria Holmén/TR Bild
Foto: Mia Törnberg/Maria Holmén/TR Bild

Spelkupp, penningtvätt eller helt enkelt duktiga maltesiska travspelare?
Det är det som ATG nu ska reda ut efter de märkliga V75-vinsterna i går då 16 miljoner kronor av sjurättspotten gick till Malta efter spel hos ATG:s partnerbolag Maltco.
– Vi har bett Maltco att undersöka var och när spelen har lagts, säger ATG:s totochef Marcus Wahlman.

Publicerad:

Det var många som reagerade på den märkliga vinstlistan efter gårdagens V75 på Örebro då sju rätt betalade ut drygt 9000 kronor. 18 av de 20 högsta vinsterna gick till Malta på system som fick många att tro att det handlade om robotspel. Fem av systemen betalade ut mer än 1,2 miljoner kronor vardera. Samtliga innehöll fem enkelstreck. På två av systemen var det 128 sjuor, 1411 sexor och 3080 femmor.

– Vi har under morgonen varit i kontakt med vår partner Maltco, som också ansvarar för det statliga lotteriet I landet, för att få kontakt med vinnaren eller vinnarna, säger ATGs totochef Marcus Wahlman.

• Vad är er spontana kommentar efter att nästan 16 miljoner kronor av sjurättspotten gick till Malta?
– ATG arbetar på en global marknad och V75 är vårt största varumärke både i Sverige och utomlands. I fjol spelade våra internationella kunder för totalt cirka 2,6 miljarder kronor in i de svenska poolerna. Vid jackpot ökar intresset och omsättningen både i Sverige och i utlandet, så att utländska kunder vinner är inget ovanligt. Och kunder på Malta har vunnit storvinster förr. 2017 var det en svensk man, boendes på Malta, som vann drygt 20 miljoner. Han gick också ut och berättade om sin vinst i media, bland annat i Aftonbladet och Expressen.

• Hur stor är risken att det ändå handlar om en spelstöt eller penningtvätt? Har ni tagit reda på vem/vilka som lämnat in systemen? Som spelbolag kan ni väl spåra alla vinster över 20 000 kronor?
– Allt spel på Malta sker i fysiska butiker och ska följa penningtvättslagen. Vinnaren eller vinnarna måste också fysiskt göra sig tillkänna hos Maltco för att få sin vinst. Maltco hade på söndag förmiddag ännu inte haft kontakt med vinnaren/vinnarna, säger Marcus Wahlman.

• Ni har en maxbegränsning på 5000 system. Tycker ni att det känns rimligt, om det är en och samma spelare som fått in 1500 rader med sju rätt, att det kan ha lyckats på mindre än 5000 system?
– Vid alla storvinster så granskar vi alltid de vinnande spelen för att säkerställa att de följer våra vadhållningsbestämmelser och penningtvättslagen. Just nu har vår internationella sektion som sagt en dialog med Maltco, där vi även bett dem att undersöka var och när spelen har lagts.


 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS